DTW Tours: uw onafhankelijke reisadviseur. Kies uw reis en boek direct bij de reisorganisatie van uw keuze.
Logo DTW Tours
SNP Natuurreizen
HomeLandinformatiePortugal ⮞ Midden Portugal
menu landinformatie PT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

menu vlucht en auto PT
Vlucht en autohuur
 
 
 
 

Portugal informatie - Midden Portugal

Op zoek naar informatie over de regio Taagvallei en Lissabon, gelegen in het midden van Portugal? Hier vindt u informatie over deze regio met extra aandacht voor interessante plaatsen. Lees snel verder en bereidt uw vakantie naar Portugal goed voor.

Algemene informatie Midden Portugal en Lissabon

Plaatsinformatie Midden Portugal
Alcobaça Mafra
Batalha Nazaré
Caldas da Rainha Óbidos
Cascais Ourém
Ericeira Peniche
Estoril Santarém
Fátima Sesimbra
Leiria Setúbal
Lissabon Sintra
Lourinhã Tomar
Santarém - Fly drive Midden Portugal - Costa de Lisboa
Santarém ⮞ Midden Portugal
Alfama - Stedenreis Lissabon
Alfama ⮞ Lissabon ⮞ Midden Portugal
Midden Portugal of de Taagvallei, bestaande uit de regio Lissabon en omgeving heeft veel te bieden. Prachtige historische steden, een groene natuur en natuurlijk gezellige badplaatsen. Dit maakt deze regio zeer toegankelijk voor verschillende soorten vakanties, zoals een stedenreis Lissabon, strandvakantie of historische rondreis. Een combinatie van de verschillende reizen is uiteraard ook mogelijk. Begin uw fly-drive met een bezoek aan Lissabon, daarna start van uw rondreis naar de historische steden en als afsluiting van uw vakantie een paar dagen ontspanning aan de kust. Klinkt dat niet als de ideale reis?

Landschap

Het landschap in de regio Lissabon is erg divers. De natuur bestaat uit dichtbegroeide bossen, ruige bergen en groene valleien. In de buurt van Alcobaça kunt u het natuurpark Serras de Aire e Candeeiros bezoeken.

Cultuur

In de Taagvallei zijn vele interessante steden welke u kunt bezoeken. Lissabon staat uiteraard bovenaan het lijstje van steden die u moet bezoeken. Deze prachtige stad heeft veel te bieden, waardoor 1 nacht niet voldoende is om de stad echt te bekijken. Verleng daarom uw fly-drive of rondreis met een paar nachten extra en geniet van alles wat Lissabon te bieden heeft.

Na Lissabon zijn de volgende steden ook zeker een bezoek waard: Batalha, met het klooster Mosteiro da Batalha. Het bedevaartsoord Fátima. Lourinhã met haar kerk Igreja de Santa Maria do Castelo. Mafra, bekend vanwege het paleisklooster, het grootste gebouw van Portugal (18e eeuw). Het pittoreske vestingstadje Óbidos met o.a. witte huizen versierd met bougainvilles en kamperfoelie en het kasteel. Santarém met haar kasteel. En natuurlijk Sintra, een prachtige stad, bekend vanwege de paleizen. Voor overige interessante plaatsen en meer informatie over de genoemde plaatsen, kunt u kijken bij "plaatsinformatie Taagvallei en Lissabon".

Stranden

De streek biedt genoeg mogelijkheden voor een heerlijke strandvakantie. Belangrijke badplaatsen in deze regio zijn: Cascais, Ericeira, Estoril, Nazaré, Sesimbra, Setúbal en Peniche. Buiten deze plaatsen zijn er nog veel meer plaatsen in de regio Lissabon waar u heerlijk aan het strand kunt liggen.

Onze Midden Portugal vakanties

Rondreizen Midden Portugal, fietsen in Midden Portugal en golfen in Midden Portugal.
 

Plaatsinformatie Midden Portugal en Lissabon

Alcobaça

Klooster van Alcobaça - Fly drive Midden Portugal - Costa de Lisboa
Klooster ⮞ Alcobaça ⮞ Midden Portugal
Alcobaça ligt in de dalen van de rivieren Alcoa en Baça, die volgens enkele schrijvers Alcobaça de naam gaven. Anderen beweren weer dat de naam van deze plaats een Arabische oorsprong heeft, die opgesplitst is om de twee rivieren te benoemen.

De stad Alcobaça dankt haar faam en ontwikkeling aan het klooster of Koninklijke Abdij van Santa Maria, gesticht in 1153 in opdracht van de Orde van de Cisterciënzers. De bouw ving pas aan in 1178 op terreinen die geschonken waren aan broeder Frei Bernardo de Claraval, stichter van de Orde van de Cisterciënzers, door de eerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques, ter inlossing van een gelofte, na de herovering van Santarém, dat tot 1147 onder moors bestuur stond.

Het klooster besloeg een groot terrein, ook wel de "couto" (schuilplaats) van Alcobaça genoemd, waar de Orde van de Cisterciënzers de plaatsen in de omgeving ordende, de stadjes en de landgoederen organiseerde en de landbouw dynamischer maakte, waarbij ze nieuwe technieken en producten introduceerde. Kenmerken die tot op heden behouden zijn. De regio is vandaag de dag nog steeds één van de belangrijkste fruitproducenten van Portugal.

Gebouwd volgens het model van de abdij van Claraval, het moederhuis van de Orde van de Cisterciënzers in Frankrijk, is het klooster Mosteiro de Alcobaça een prachtig monument dat door de UNESCO uitgeroepen is tot werelderfgoed van de mensheid.

De gastronomie en de zoetigheden werden beïnvloed door de kloosters in de regio; naast het klooster in Alcobaça is er ook een vrouwenklooster in Cós en het Kapucijnerklooster in Évora de Alcobaça. De meest bekende lekkernij is de Pão de Ló (soort luchtige cake) die ook wel bekend is onder de naam Alfeizerão, naar de plaats waar deze gemaakt wordt.

Noemenswaard is ook het kristal van uitstekende kwaliteit, evenals de objecten van klei en keramiek.

Batalha

Klooster van Batalha - Fly drive Midden Portugal - Costa de Lisboa
Klooster ⮞ Batalha ⮞ Midden Portugal
De plaats Batalha begon te groeien vanaf de aanvang van de bouw van het klooster Mosteiro de Santa Maria da Vitória, in 1386 in opdracht van Dom João I, koning van Portugal, die de Heilige Maagd had beloofd dit klooster te bouwen als hij Castilië zou verslaan tijdens de slag Batalha de Aljubarrota op 14 augustus 1385. Jaarlijks in augustus zijn er grootse vieringen bij het klooster waar men deze memorabele overwinning gedenkt.

Het klooster Mosteiro da Batalha is een Portugees gotisch meesterwerk en Werelderfgoed van de Mensheid. Het is een prachtig architectonisch geheel waar verschillende tijdsinvloeden te zien zijn, doordat de bouw ervan verschillende koningsschappen duurde.

Bijzonder zijn de Capela dos Fundadores (kapel van de stichters) met prachtige vensters, de kloostergangen, de Capelas Imperfeitas (de Onvoltooide Kapellen), die overdadig versierd zijn in manuelijnse en flamboyante gotische stijl, en de Kapittelzaal (Sala do Capítulo).

Rond het klooster staan nog enkele huizen uit de 18e eeuw; één daarvan is omgetoverd tot pousada. Ook de moederkerk (Igreja Matriz), met een prachtige manuelijnse poort, is een vermelding waard.

Caldas da Rainha

Ziekenhuis in Caldas da Rainha - Fly drive Midden Portugal - Costa de Lisboa
Ziekenhuis ⮞ Caldas da Rainha ⮞ Midden Portugal
Keramiek museum in Caldas da Rainha - Fly drive Midden Portugal - Costa de Lisboa
Keramiek museum ⮞ Caldas da Rainha
Caldas da Rainha dankt zijn naam aan de thermale bron die zeer gewaardeerd werd door koningin (rainha) D. Leonor, echtgenote van Dom Manuel I, koning van Portugal in de 15e eeuw. Zij kon de heilzame werking van het water bewijzen, doordat een wond, die zij al jaren had en die niet genas na verschillende behandelingen, heelde door het water.

Omdat in die tijd al deze waterbronnen veel werden bezocht door de lokale bevolking, die hier baadde om allerlei kwalen te genezen, en opdat zij zich hier met enig comfort moesten kunnen laten behandelen, liet de koningin hier een ziekenhuis bouwen. Het plaatsje groeide verder rond dit hospitaal en werd bekend als "Caldas da Rainha".

Het stadje groeide steeds verder en kende zijn hoogtepunt aan het einde van de 19e en begin 20ste eeuw, waarin het mode was om in een kuuroord te verblijven; Caldas da Rainha was één van de plaatsen waar de adel en de aristocraten zich lieten behandelen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd deze stad ook het toevluchtsoord van veel buitenlanders, die vervolgd werden door het nazi-regime.

In Caldas da Rainha zijn belangrijke figuren uit de Portugese cultuur geboren, zoals de schilder José Malhoa (19e eeuw) wiens werk kan worden bezichtigd in het museum met zijn naam, gelegen in het Thermenpark (Parque Termal), en ook Rafael Bordalo Pinheiro, karikaturist uit de 19e eeuw, die de Faiencefabriek van Caldas da Rainha stichtte waar het populaire keramiek van Caldas zou worden gemaakt, waarvan de meest bekende stukken populaire humoristische figuren zijn.

Cascais

Cascais strand - Fly drive Midden Portugal - Costa de Lisboa
Strand ⮞ Cascais ⮞ Midden Portugal
Cascais - Fly drive Midden Portugal - Costa de Lisboa
Cascais ⮞ Midden Portugal
Cascais is gelegen aan zee en als een traditioneel vissersdorpje heeft het een belangrijke ontwikkeling meegemaakt in de 14e eeuw, toen het een drukke tussenhaven was voor schepen die onderweg waren naar Lissabon.

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw werd het baden aan zee steeds populairder en Cascais kreeg daardoor een zodanige impuls dat het stadje veranderde in een zeer geliefde zomerbadplaats. De belangrijkste impuls kwam van de koning van Portugal, Dom Luís I, die in 1870 het fort van de citadel veranderde in het zomerverblijf voor de Portugese monarchie. Dit voorbeeld werd gevolgd door de adel en hier werden dan ook vele paleisjes en prachtige villa´s gebouwd, waar zij hun zomer doorbrachten. Hierdoor veranderde het oude visserstadje compleet.

Cascais trok ook nieuwsgierige bezoekers en de bereikbaarheid werd aanzienlijk verbeterd toen de spoorlijn tussen Pedrouços en Cascais in 1889 in gebruik werd genomen.

Tegenwoordig is Cascais een levendige en kosmopolitische plaats, die nog zijn aristocratische sfeer heeft behouden. Een wandeling door de straten is een aanrader. Hier zijn volop winkels van uitstekende kwaliteit en terrasjes, waar u kunt ontspannen onder het genot van een drankje en een hapje. De stranden zijn dé attractie van Cascais; u kunt kiezen uit stranden in een beschutte baai van het stadje of uit de iets verder afgelegen stranden in Guincho, in het natuurpark Parque Natural Sintra-Cascais, die uitstekende mogelijkheden bieden voor surfen en windsurfen. De Boca do Inferno, een inham in de kust omgeven door grillige rotspartijen en grotten, trekt veel bekijks.

Deze badplaats heeft ook een lange boulevard waar u heerlijk kunt flaneren. Bezoek ook eens de jachthaven, de vuurtoren of wandel door het mooie park. In Cascais hoeft u zich niet te vervelen! Er is een prima treinverbinding naar de geweldige stad Lissabon, waardoor u een stedenreis Lissabon makkelijk kunt combineren met een ontspannen vakantie in Cascais.

Wat betreft de gastronomie, voeren de verse vis en zeevruchten de boventoon; u kunt ze proeven in één van de vele restaurants van de regio.
Prachtige zonsondergang in Ericeira - Fly drive Costa de Lisboa
Zonsondergang ⮞ Ericeira ⮞ Midden Portugal

Ericeira


Ericeira is van oudsher een visserstadje en is voornamelijk in de 20ste eeuw gegroeid door de toenemende vraag naar zomerbadplaatsen in de regio Lissabon. Door de ligging boven zeeniveau biedt Ericeira schitterende uitzichten op de Atlantische Oceaan.

Deze gezellige badplaats heeft wel nog zijn originele karakteristieken en een heel eigen sfeer behouden. Ericeira heeft nog altijd een authentiek centrum met smalle klinkerstraatjes, monumentale panden en de witte huisjes met hun felgekleurde blauwe kozijnen. Het centrum is autovrij en heerlijk om te wandelen en te winkelen. Een wandeling door Ericeira biedt u ook de gelegenheid om de verschillende gerechten met vis en zeevruchten te proeven, die de specialiteit van deze regio zijn.

De stranden van Ericeira, op 50 km van Lissabon, liggen in een makkelijk te bereiken gebied en worden veel bezocht in de zomer; zij horen tot de beste surfstranden van Europa. Noemenswaard is het strand Praia de Ribeira d`Ilhas, waar jaarlijks één van de wedstrijden van het Wereldkampioenschap Surfen worden gehouden.

Dit alles in combinatie met de zandstranden en bezienswaardigheden in de omgeving, maakt Ericeira tot een heerlijk vakantieoord!

Estoril

Strand van Estoril - Fly drive Costa de Lisboa
Strand ⮞ Estoril ⮞ Midden Portugal
Strand van Estoril - Fly drive Costa de Lisboa
Strand ⮞ Estoril ⮞ Midden Portugal
Estoril geniet wereldfaam en heeft een uitstraling vol flair en stijl. Het is een echt kosmopolitisch centrum met een gezellig nachtleven, dat alle nodige infrastructuur bezit van een grote badplaats - fijne zandstranden, uitstekende hotels, golfbanen, leuke boetiekjes, vele bars, goede restaurants, een casino voor degene die graag een gokje wagen en zelfs een racecircuit. De boulevard van Estoril loopt door tot aan de naastgelegen badplaats Cascais. Hier kunt u heerlijk flaneren en lekker eten bij één van de restaurantjes.

In het begin van de 20ste eeuw werd begonnen aan een vooropgezette verandering van Estoril; niet alleen vanwege de nabijheid van de zee, die steeds meer een attractie werd, maar ook om de waterbronnen die hier lagen en die erg in de mode waren.

Het centrum van deze nieuwe luxe badplaats was het park en het casino (hét visitekaartje van Estoril), met daar omheen gebouwen met arcades en uitstekende hotels.

Vroeger was Estoril bekend om de verschillende forten langs de kuslijn, die de veiligheid waarborgden van één van de mogelijke toegangswegen naar Lissabon. Maar ook vanwege het klooster, dat gebouwd werd door de Bedelorde van de Franciscanen in de 16e eeuw en dat tegenwoordig het College der Salesianen herbergt.

Vanaf 1930 werd Estoril één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Portugal en werd voor veel Europese koninklijke familie een verbanningsplaats na hun afzetting, waaronder koning D. Juan Carlos van Spanje.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het een toevluchtsoord voor schrijvers, politici, artiesten, handelaren en veel joden, die vervolgd werden door het Derde Rijk.

Estoril maar een half uur van de stad Lissabon gelegen. Een ideale plek dus om een strandvakantie en een stedentrip te combineren. Ook kan vanuit Estoril makkelijk de romantische stad Sintra bezocht worden. Een perfecte uitvalsbasis dus voor het maken van leuke uitstapjes.

Fátima

Fátima - Fly drive Midden Portugal
Fátima ⮞ Midden Portugal
Fátima - Fly drive Costa de Lisboa
Fátima ⮞ Midden Portugal
Het bedevaartsoord Fátima heeft een lang verleden. Onder de Arabische bezetting kreeg de plaats deze naam en ontwikkelde zich. Volgens de overlevering zou tijdens de christelijke Reconquista de tempelridder Gonçalo Hermingues, ook wel bekend als Traga-Mouros, verliefd zijn geworden op Fátima, een Moorse vrouw die in een hinderlaag gelokt werd en gevangen was genomen. De liefde was wederzijds; zij bekeerde zich tot het christendom en nam de naam Oureana aan.

In de 16e eeuw werd de plaats verheven tot parochie van het kerkelijk college van Ourém en werd onderdeel van het bisdom Leiria.

Fátima is enorm gegroeid vanaf het moment van de verschijning van de Heilige Maagd in Fátima in het begin van de 20ste eeuw. Het werd één van de grootste Maria-vereringsoorden van Portugal, die ook door de katholieke kerk wereldwijd wordt erkend.

De eerste verschijning vond plaats in 1917, in de plaats Cova da Iria, waar tegenwoordig het heiligdom, Santuário, staat. De grootste toestroom van pelgrims vindt plaats op 13 mei (met de Kaarsprocessie (Procissão das Velas) de avond ervoor, en de Vaarwelprocessie (Procissão do Adeus) op 13 mei die de viering afsluit) en op 13 oktober. Tussen deze twee data worden echter ook op alle 13e dagen van de maand kleinere vieringen gehouden.

De huisjes waar de herdertjes gewoond hebben, die de Heilige Maagd van Fátima (Nossa Senhora de Fátima) hebben zien verschijnen, zijn in het dorp Aljustrel te bezichtigen.

In de tuin van het huis van Lúcia (één van die herders), staat een monument dat de 2e verschijning aangeeft van de Vredesengel en het einde van de Via Sacra, die in het Santuário begint. Langs deze Via Sacra staan 14 kapelletjes die door katholieke Hongaarse vluchtelingen, die naar het westen vluchtten, zijn geschonken. In Valinhos, op 400 meter van het dorp, staan monumenten die de 4e verschijning in 1917 herdenken, evenals in Loca do Anjo, waar in 1916 de herdertjes voor de 1ste en 3e keer de Vredesengel zagen.

Leiria

Kasteel van Leiria - Fly drive Midden Portugal
Kasteel ⮞ Leiria ⮞ Midden Portugal
Een plein in Leiria - Fly drive Costa de Lisboa
Leiria ⮞ Midden Portugal
Een straatje in Leiria - Fly drive Taagvallei
Leiria ⮞ Midden Portugal
Leiria heeft een rivier, die stroomopwaarts loopt, een toren zonder kathedraal, een kathedraal zonder toren, een Rechte Straat die niet recht is (volksrijm).

Dom Afonso Henriques, de eerste christelijke veroveraar van Leiria in 1135 en stichter van het kasteel, zag het als een ideale plaats voor een strategische aanval om Santarém, Sintra en Lissabon op de Moren te veroveren, hetgeen in 1147 lukte.

Tijdens meer dan een halve eeuw zou Leiria onder de voet gelopen en vernietigd worden door aanvallen van de moorse legers. De definitieve verovering zou pas ten tijde van koning Dom Sancho I, aan het eind van de 12e eeuw, plaatsvinden. In 1195 kreeg Leiria van deze koning haar eerste handvest.

In 1254 had Dom Afonso III hier zijn eerste volksvergadering in aanwezigheid van alle vertegenwoordigers van de gemeenten van het koninkrijk; dit was een belangrijke historische gebeurtenis, want het was de eerste keer dat het volk zijn klachten aan de koning kon laten horen.

In de 14e eeuw woonden Dom Dinis en voornamelijk zijn vrouw D. Isabel, de heilige koningin (Rainha Santa), enkele keren in het kasteel, misschien omdat zij het een aangename accommodatie vonden met schitterende vergezichten.

De koning liet hier het dennenwoud Pinhal de Leiria aanleggen als bescherming tegen het oprukkende duinzand. De eerste wilde dennen die hier groeiden hebben het hout en de hars geleverd voor de Portugese scheepsbouw, voornamelijk ten tijde van de ontdekkingsreizen; tegenwoordig is dit bos een ideale en aangename locatie voor een wandeling.

Van alle vergaderingen, bijeengeroepen door de Portugese koningen in Leiria vond de meest tragische plaats in 1438; de vergadering was door Dom Duarte bijeengeroepen om de ruil van Ceuta tegen de vrijheid van zijn broer Dom Fernando, die in Tanger gevangen was, te bespreken. De vergadering besloot tot de opoffering van zijn broer in ruil voor het behoud van het Marokkaanse Ceuta. De koning, die verscheurd werd door verdriet, stierf kort daarna.

Vanaf het middeleeuws kasteel groeide de stad verder buiten de kasteelmuren en dat ging gepaard met de bouw van de romaanse kerk Igreja de São Pedro en daarna, in de 16e eeuw, met de bouw van de kathedraal en de kerk Igreja da Misericórdia. De stad strekt zich uit tot aan de rivier Rio Lis en zijn lommerrijke oevers herbergden veel religieuze gebouwen.

Maar pas in de 19e eeuw zou de stad Leiria zich wederom ontwikkelen door de vestiging van de bourgeoisie, die door de schrijver Eça de Queirós heel goed neergezet is in zijn roman "Crime do Padre Amaro" (Het vergrijp van pater Amaro), en vooral door de architect Ernesto Korrodi, die de stad een meerwaarde gaf. Vanaf toen tot heden heeft de moderne en ongeordende verstedelijking de stad veranderd, en Leiria is een steeds verder groeiend industrieel centrum geworden.

Op zo'n 12 km ten westen van Leiria ligt het plaatsje Marinha Grande. Hier kunt u in het voormalige huis van William Stephens, oprichter van de Koniklijke Glasfabriek (Real Fabrica de Vidros) het glasmuseum bezoeken (Museu do Vidro). In het museum kunt u glaswerk uit de 17e tot de 20e eeuw bekijken.

Lissabon

Parque Eduardo VII - Stedenreis Lissabon
Parque Eduardo VII ⮞ Lissabon ⮞ Midden Portugal
Alfama wijk - Stedentrip Lissabon
Alfama ⮞ Lissabon ⮞ Midden Portugal
Torre de Bélem - Citytrip Lissabon
Torre de Bélem ⮞ Lissabon ⮞ Midden Portugal
De hoofdstad en hét kloppend hart van Portugal! Lissabon is gelegen op de rechter oever van de river de Taag (Tejo). De stad ligt op 7 betoverend mooie heuvels en heeft een ongekende geografische ligging, waaraan het de kosmopolitische uitstraling dankt. De prachtige lichtval, die vele schrijvers, fotografen en filmmakers inspireerde, de huizenzee die de heuvels "beklimt", waar de okerkleur van de daken overheerst, de polychromie van de tegels op de gevels en de steile straatjes in de oude wijken, geven Lissabon het bijzondere charisma van een overgangsstad tussen Noord Europa en het mediterrane zuiden.

Lissabon werd door handelende volkeren en zeelieden verkozen om ruilhandel te bedrijven en haar lange geschiedenis begint als Alis-Ubbo van de Feniciërs, om vervolgens in de 2e eeuw te veranderen in het romaanse Felicita Julia Olisipo, vanaf de 8ste eeuw in het Arabische Aschbouna om uiteindelijk Portugees te worden in 1147, toen zij door Dom Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal, veroverd werd, en in 1255 hoofdstad van Portugal.

Op verschillende manieren kunt u de stad Lissabon ontdekken. Eén van de manieren is natuurlijk te voet. Door de prachtige oude wijken, zoals Alfama en Bairro Alto, kun je heerlijk slenteren door smalle, kronkelige en schilderachtige straatjes. Een leuk alternatief om door Lissabon te reizen is de tram. Nog steeds rijden de traditionele oude trams door het centrum en de historische wijken van de stad. Tram 28 doorkruist het centrum van de stad. Een ervaring op zich en de ideale manier om te genieten van alles wat Lissabon te bieden heeft. Vaar ook eens met de boot over de Taag of neem de metro, een heus ondergronds museum voor hedendaagse kunst. Het zijn allemaal ideale manieren om de culturele diversiteit van de stad de bekijken en te ontdekken.

Vanaf het kasteel, Castelo São Jorge, is er een spectaculair uitzicht over de hele stad en de rivier de Taag. Dit kasteel uit de 12e eeuw is op het hoogste punt van de 7 heuvels gebouwd en torent dan ook overal bovenuit.

Even buiten het centrum ligt de historische wijk Bélem met vele monumenten, parken en tuinen, die behoren tot het Werelderfgoed van UNESCO. Als je hier bent moet je zeker eens een bezoek brengen aan de prachtige Torre de Bélem, het San Jerónimos klooster en het monument der Ontdekkingen.

Aan de andere kant van het centrum ligt Parque das Nações, dit is het oude World Expo terrein. Hier kunt u naar hartelust winkelen in het grote winkelcentrum, een bezoek brengen aan het aquarium, lekker rondslenteren door het park of neerploffen op één van de vele terrasjes. Het park is gelegen aan het breedste stuk van de Taag, waar u een goed uitzicht heeft op de indrukwekkende Vasco da Gama brug.

De aardbeving van 1755 leidde tot de wederopbouw van de stad, die zorgde voor een regelmatige en symmetrische plattegrond van deze schitterende stad, die gericht is naar de Taag. De benedenstad (Baixa) van Lissabon is een gebied met traditionele winkels. De verleidelijke wijk Chiado roept beelden op van de bourgeoisie charme van Lissabon uit de burgerlijke 19e eeuw.

Lissabon is ook de stad van de Fado muziek. ´s Avonds klinken in de traditionele wijken van Lissabon stemmen van de fado en de jongeren komen bij elkaar in de gezellig drukke bars in de "Docas", of in de wijk Bairro Alto, naast de Chiado.

Doordat Lissabon vlakbij de Atlantische Oceaan ligt is het strand nooit ver weg. Binnen een half uur ben je al in de gezellige badplaatsen Estoril en Cascais. Lissabon heeft eigenlijk alles en het is een perfecte bestemming om cultuur en strand met elkaar te combineren. Een bezoek aan deze sfeervolle stad is hierdoor een echte must en een verblijf in Lissabon hoort in uw fly-drive of rondreis!

Lourinhã

Kerk in Lourinhã - Fly drive Midden Portugal
Kerk ⮞ Lourinhã ⮞ Midden Portugal
Lourinhã wordt al sinds mensenheugenis bewoond. In de regio Lourinhã werden de belangrijkste overblijfselen in Portugal gevonden die getuigen van de aanwezigheid van dinosauriërs - namelijk gefossiliseerde eieren met de respectievelijke embryo's - die tentoongesteld zijn in het Gemeentelijk Museum.

Op de heuvel waar de Arabieren een fort hebben gebouwd, dat later door de Christenen is herbouwd, is de kerk Igreja de Santa Maria do Castelo, een prachtig exemplaar van de gotische stijl uit de 14e eeuw, een bezoek waard.

Deze plaats is één van de beste locaties om de diversiteit van de regio te bekijken, die behalve vruchtbare valleien met productieve landbouw, uitgestrekte wijngaarden en fruitboomgaarden, ook uitstekende stranden heeft. Sommige stranden zijn bijna niet toegankelijk en anderen zijn juist druk bezocht en heel kosmopolitisch.

Mafra

Paleisklooster in Mafra - Fly drive Midden Portugal
Paleisklooster ⮞ Mafra ⮞ Midden Portugal
Treinstation in Mafra - Fly drive Midden Portugal
Treinstation ⮞ Mafra ⮞ Midden Portugal
Deze plaats ligt in de buurt van Lissabon, in de zogeheten "saloia"-streek, die de hoofdstad van groenten voorzag. Ook bekend vanwege het paleisklooster, het grootste gebouw van Portugal, gebouwd in de 18e eeuw in opdracht van Dom João V.

De koning had na 3 jaar huwelijk met D. Maria Ana van Oostenrijk nog geen kinderen gekregen en beloofde de franciscaner monniken dat hij voor hun een klooster zou bouwen in Mafra, als zijn gebeden om een erfgenaam en troonopvolger zouden worden verhoord.

Toen D. Maria Pia (zijn dochter) werd geboren, begon men met het bouwwerk, dat aanvankelijk heel eenvoudig was. Echter, nadat de Duitse architect Ludovice was aangenomen, werd het project aanzienlijk veranderd. Dat kon gemakkelijk, gezien de welvaart die Portugal in die tijd meemaakte, dankzij de rijkdommen uit Brazilië. Aldus werd hier dit grandioze monument (dat niet alleen een klooster voor 300 monniken was, maar ook een basiliek en een koninklijk paleis herbergt met 666 vertrekken), in een recordtijd tussen 1717 en 1730 gebouwd en ingewijd op de 41ste verjaardag van de koning.

Bij het klooster ligt "Tapada de Mafra", een stuk land dat aangekocht was door Dom João V halverwege de 18e eeuw, om het geheel een meerwaarde te geven. Het werd gebruikt als jachtgebied; tegenwoordig is het open voor het publiek.

In de omgeving van Mafra ligt het dorp Sobreira waar het keramiekatelier van José Franco uw bezoek waard is; hier kunt u creaties bewonderen van de meest traditionele aspecten van het dorpsleven, op ware grootte of in leuke miniaturen.

Vlakbij Mafra, aan zee, ligt het vissersstadje Ericeira dat veel wordt bezocht als badplaats en door surfers, die worden aangetrokken door de uitstekende omstandigheden van dit strand en de naburige stranden (Ribeira de Ilhas, Lizandro) voor watersport.

Nazaré

Strand van Nazaré, uitstekend om te surfen - Fly drive Costa de Lisboa
Strand ⮞ Nazaré ⮞ Midden Portugal
Nazaré is een karakteristiek vissersstadje dat tegenwoordig voornamelijk als badplaats wordt bezocht maar zijn zeetradities heeft behouden. De Sítio, het hoogste punt van het stadje (waar u met een lift kunt komen), is zonder meer het beste uitkijkpunt over de stad.

Deze plaats is verbonden met de verering van Nossa Senhora de Nazaré, die, volgens de overlevering uit de 12e eeuw, aangeroepen werd door de drost D. Fuas Roupinho, op het moment dat hij achtervolgd werd door een hert en in het ravijn dreigde te storten. Zijn gebeden werden verhoord. Als bewijs voor zijn dankbaarheid voor de gratie die hij mocht ontvangen, liet D. Fuas Roupinho hier een kleine kapel bouwen - Ermida da Memória. Op kleine afstand daarvandaan werd in de 18e eeuw het Santuário gebouwd, waar de grandioze stadsfeesten in september worden gehouden.

De binding die het volk van Nazaré heeft met de zee is duidelijk zichtbaar in de lokale kunstnijverheid, onder andere in de visnetten, de boeien, de vismanden en de traditionele poppen die de karakteristieke kledij dragen (met 7 rokken), en in de gastronomie, waar voornamelijk vis- en zeevruchtenschotels de boventoon voeren, zoals de "caldeirada", de soepen, de "açorda" (broodsoep), rijst met zeevruchten (arroz de marisco) en gedroogde stekelbaars.

In de buurt ligt de kapel Capela de São Gião (7e eeuw), één van de zeldzame westgotische tempels in Portugal.

Óbidos

Kasteel van Óbidos - Fly drive Midden Portugal
Kasteel ⮞ Óbidos ⮞ Midden Portugal
Sfeervol straatje in Óbidos - Fly drive Midden Portugal
Óbidos ⮞ Midden Portugal
Het pittoreske Middeleeuwse vestingstadje Óbidos, met witte huizen versierd met bougainvilles en kamperfoelie, werd veroverd op de Moren door de eerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques, in 1148. Later zou Dom Dinis het stadje aan zijn vrouw schenken, de "heilige koningin" Rainha Santa Isabel. Vanaf dat moment tot 1883 was Óbidos en het omringende land steeds in handen van de koninginnen van Portugal.

Omringd door middeleeuwse muren en bekroond met een moors kasteel, dat herbouwd is door Dom Dinis en tegenwoordig een pousada huisvest, is Óbidos één van de meest perfecte voorbeelden van de Portugese middeleeuwse kastelen. Zoals in vroeger tijden was de toegang via de zuidelijke poort, die van Santa Maria, versierd met azulejos (blauw versierde tegels) uit de 18e eeuw.

Binnen de kasteelmuren, die in het ondergaande zonlicht een gouden kleur aannemen, ademt het een vrolijke middeleeuwse sfeer. Óbidos bestaat uit steile straatjes, witgekalkte huisjes met blauw- en geeltinten, met ramen en nissen in manuelijnse stijl, die herinnert aan koning Dom Manuel I (16e eeuw), die hier grote werken heeft achter gelaten, en veel kleurrijke bloemen en planten. Het centrum wordt grotendeels autovrij gehouden.

Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de moederkerk Igreja Matriz de Santa Maria, de mooie kapel Capela de São Martinho en, buiten de kasteelmuren, de kerk Igreja do Senhor da Pedra.

Van de evenementen die jaarlijks in Óbidos worden gehouden, zijn de festiviteiten rond pasen tijdens de Semana Santa (waarbij de stappen van de Via Sacra worden uitgebeeld), het Festival van de Antieke Muziek "Festival de Música Antiga", in oktober, en voor de zoetekauwen het chocoladefestival (Festival Internacional do Chocolate), in maart, dat deel uitmaakt van een internationaal concours waar de recepten worden beoordeeld door een internationale deskundige jury, de meest bekende.

De omgeving van Óbidos is mooi groen en bekend onder golfliefhebbers vanwege de mooie golfbaan. Houdt u van golfen en rust? Dan is de omgeving van Obidos een perfecte plek om uw vakantie door te brengen!

Ourém

Kasteel van Ourém - Fly drive Midden Portugal
Kasteel ⮞ Ourém ⮞ Midden Portugal
Serra de Aires e dos Candeeiros - Fly drive Midden Portugal
Serra de Aires e dos Candeeiros ⮞ Portugal
Op een hoge heuvel, een bevoorrechte locatie in vroegere tijden, ligt het oude centrum van Ourém, gesticht onder de naam Abdegas. De Arabische overheersing vanaf de 9e eeuw vormt de oorsprong van het huidige Ourém, dat ons doet denken aan het verhaal van de Moorse vrouw Fátima, die zich tot het christendom bekeerde uit liefde voor de tempelierridder Gonçalo Hermingues en de naam Ourena aannam.

In 1136 werd het stadje veroverd op de Moren door Dom Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal, die het aan zijn dochter schonk. D. Teresa gaf opdracht tot de bouw van het kasteel in 1178 en gaf het stadje zijn eerste handvest in 1180.

De 15e eeuw was de meest markante historische periode voor Ourém, toen de Graaf van Ourém, Dom Afonso, kleinzoon van Dom João I en van D. Nuno Álvares Pereira, zich hier vestigde. Van die tijd dateren de versterkte muren, die vandaag de dag de middeleeuwse kern van Ourém omringen, waar het paleis, de kerk Igreja da Colegiada, herbouwd in de 18e eeuw, en de schandpaal staan.

Op ongeveer 2 km afstand, in het dal, ligt het nieuwe stadje Ourém, gesticht na de aardbeving in 1755 en tegenwoordig het belangrijkste woon- en handelscentrum. Tijdens uw bezoek aan Ourém mag u de lokale gastronomie niet vergeten; het zijn voornamelijk gerechten van schapen- en geitenvlees en konijn; als toetje moet u zeker de "Bolos de Arco de Ourém" proberen. Als begeleiding van uw maaltijd, kunt u kiezen voor de regionale wijnen. De wijnbouw is één van de oudste culturen in deze regio; er werden al druiven verbouwd vóór de stichting van Ourém.

In de buurt van Ourém kunt u, of u gelovig bent of niet, Fátima bezoeken. Dit is een belangrijke plaats voor de Mariaverering, met een prachtig sanctuarium. Houdt u van de natuur, dan is het gebergte Serra de Aires e dos Candeeiros, dat de gemeente in het zuiden begrenst, uw bezoek meer dan waard.

Peniche

Fort van Peniche - Fly drive Midden Portugal
Fort ⮞ Peniche ⮞ Midden Portugal
Peniche - Fly drive Midden Portugal
Peniche ⮞ Midden Portugal
Strand in Peniche - Fly drive Midden Portugal
Strand ⮞ Peniche ⮞ Midden Portugal
In Peniche ligt een fort dat in de 17e eeuw in opdracht van Dom João IV is gebouwd, tezamen met het fort op het strand Praia da Consolação en dat van São João Baptista, op de Berlenga-eilanden, een belangrijk militair complex ter bescherming tegen invasies vanaf zee.

Het fort van Peniche, dat in een politieke gevangenis is veranderd tijdens de periode "Estado Novo" (1933-1974), was toneel van één van de meest spectaculaire ontsnappingen uit de 20ste eeuw in Portugal. Uit die gevangenis ontsnapte in 1960 een groep politieke gevangenen, waaronder de communistenleider Álvaro Cunhal. Hier kunt u een interessante museumruimte vinden, waar de gevangenissfeer van toen wordt nagebootst, naast enkele thematische exposities over de regio.

Visserij is nog steeds een belangrijke activiteit in Peniche. Men kijkt nog steeds graag naar het spektakel rond het binnenkomen in de haven van de boten beladen met vis. De hoeveelheid vis uit zee wordt goed gebruikt in de gastronomie in de regio. Daarom raden wij u aan om een restaurant op te zoeken aan de Avenida do Mar, waar u van een heerlijke "caldeirada", "sopa de lagosta à moda de Peniche", "arroz de marisco" en nog zoveel andere vis- en zeevruchtengerechten kunt genieten. Alle restaurants serveren hier de meest verse vis die er maar te vinden is.

Peniche is één van de belangrijkste centra voor kantwerk in Portugal, een eeuwenoude kunst, die met de tijd verloren dreigt te gaan. Het is kunstnijverheid die veel vaardigheid en geduld vraagt en veel op internationale beurzen wordt getoond. Het is een artistiek erfgoed dat belangrijk is en behouden moet worden.

Voordat u het stadje Peniche binnengaat, moet u eerst een wandeling langs de kust maken en u laten meevoeren door het fantastische uitzicht op zee. De zee toont hier intens blauwe of diepgroene kleuren, dan kalm en dan weer krachtig tegen de rotsen slaand. Deze zee heeft sculpturen gemaakt met vreemde en dramatische vormen, die doen denken aan enorme vervallen monumenten.

Wandel langs het strand Praia do Baleal, dat zich als het ware uitstrekt tussen 2 zeeën als ware zij een eiland (dat ze inderdaad eens was). Het wordt veel bezocht, evenals het strand Praia da Consolação, iets zuidelijker, met uitstekende surf- en bodyboardmogelijkheden. Aan de linkerkant ligt het voorgebergte Papôa dat herinnert aan tragische schipbreuken, zoals die van het Spaanse galjoen São Pedro de Alcântara, gezonken in 1786, toen het uit Peru kwam.

Als u richting de kaap Cabo Carvoeiro gaat, moet u bij de kapel Ermida de Nossa Senhora dos Remédios stoppen; deze is uitgehouwen uit een ondergrondse rots en bedekt met prachtige azulejos (blauw versierde tegels) uit de 18e eeuw. Verderop ligt de vuurtoren die in 1796 gebouwd is. In het westen ligt de Nau dos Corvos, een imponerende rotsformatie waar meeuwen en raven zitten en aan de horizon de Berlenga-eilanden, het enige eilandnatuurreservaat van het Portugese vasteland.

Santarém

Kasteel van Santarém - Fly drive Midden Portugal
Kasteel ⮞ Santarém ⮞ Midden Portugal
Kathedraal van Santarém - Fly drive Midden Portugal
Kathedraal ⮞ Santarém ⮞ Midden Portugal
De rivier de Taag en het vruchtbare broekland in de laagvlakte, die om de hoogvlakte van Santarém liggen, hebben invloed gehad op de bevolking van dit gebied in een ver verleden. De Romeinen noemden haar Scalabis, hebben het stratenplan ontworpen en maakten haar één van de belangrijkste steden van Lusitânia. Vanaf de 8e eeuw werd door de bezetting door de Moren de strategisch militaire rol versterkt. De Arabieren gaven haar de naam Chanterein, voorloper van de huidige naam Santarém. In 1147 veroverde Dom Afonso Henriques de stad en zette definitief de stap tot de christelijke Reconquista, die nog datzelfde jaar Lissabon naderde.

Santarém was één van de favoriete steden van de koninklijke familie, al vanaf de eerste dynastie. Tijdens de middeleeuwen leidden de intense commerciële activiteiten en de vestiging van de adel in de stad tot een sociale en economisch hoogtepunt, hetgeen in de diverse monumenten en gebouwen weerspiegeld wordt. Het was een tijdperk van grote rijkdom, zowel in artistieke als in culturele zin. Santarém werd de koninklijke residentie en hoofdstad van het koninkrijk (1325-1357) en, tot aan de 15e eeuw, de plaats voor verschillende volksvergaderingen met de koning.

In 1491 sterft infante Dom Afonso, zoon van Dom João en toekomstige koning, op een ongelukkige wijze in het riviertje Ribeira de Santarém. Deze episode leidde tot de terugtrekking van de koninklijke familie, hetgeen inhield dat de investeringen in dit gebied aanzienlijk afnamen.

In Santarém woonde gedurende vele jaren Pedro Álvares Cabral, die Brazilië ontdekte in 1500. Eén van de beste manieren om kennis te maken met Santarém is door middel van haar cultureel en artistiek erfgoed tijdens de evenementen, die gehouden worden rond de trekpleisters van de regio. In juni is er de Nationale Landbouwbeurs (Feira Nacional da Agricultura), waar landbouwproducten en -gereedschappen worden getoond en waar een veemarkt is. Als u daarvan houdt, kunt u ook een stierengevecht meemaken.

In oktober maakt de stad zich op voor het Nationale Gastronomiefestival (Festival Nacional de Gastronomia), het belangrijkste evenement op gastronomisch gebied in Portugal. Deze evenementen worden aangevuld met kunstnijverheid en folklore uit het hele land. Als u daar de gelegenheid toe krijgt, moet u de traditionele dans uit Ribatejo zien: de Fandango. Deze wordt door twee mannen gedanst die een ruzie en de vaardigheden van de "campinos", die op het broekland werken, nabootsen.

Sesimbra

Strand van Sesimbra - Fly drive Costa Lisboa
Strand ⮞ Sesimbra ⮞ Midden Portugal
Sesimbra is een vissersstadje gelegen bij een beschutte baai. Het is gesticht op een heuveltop, rond het moorse kasteel dat de eerste koning van Portugal (Dom Afonso Henriques) in 1165 veroverde. In 1191 kwam het kasteel echter weer in handen van de Moren. Vervolgens werd het pas in de 13e eeuw heroverd tijdens het koningschap van D. Sancho I, die het kasteel aan de Orde van Santiago schonk, opdat zij deze zouden herbevolken en verdedigen. Later, in de 18e eeuw werd het kasteel gerestaureerd en het is tegenwoordig een fantastisch uitkijkpunt, dat uw bezoek zeker waard is. U heeft hier een adembenemend mooi uitzicht op Sesimbra en de zee.

De rijkdommen die voortvloeiden uit de visserij op zee zorgden ervoor dat Sesimbra zich ook langs de heuvel naar beneden uitbreidde, ook in de verdere omgeving richting de zee; hierdoor werd het stadje één van de belangrijkste visserijhavens van de regio.

Het is ook weer de zee die in de 20ste eeuw steeds meer buitenlanders trekt, die hier op de beschutte stranden ideale omstandigheden aantreffen voor het beoefenen van watersport; hierdoor veranderde het rustige stadje in een zeer geliefde zomerbadplaats.

In de buurt kunt u een bezoek brengen aan het heiligdom Santuário de Nossa Senhora do Cabo Espichel, waar op de kliffen nog pootafdrukken van dinosauriërs te zien zijn. Noemenswaardig is ook de gastronomie van de regio; zeevruchten en vis zijn de voornaamste ingrediënten van de regionale keuken en staan in elk restaurant op de kaart.

Setúbal

Uitzicht op Setúbal - Fly drive Costa Lisboa
Setúbal ⮞ Midden Portugal
Praia da Figueirinha strand in Setúbal - Fly drive Costa Lisboa
Praia da Figueirinha ⮞ Setúbal ⮞ Midden Portugal
Setúbal werd in een ver verleden bewoond door de Feniciërs en door de Romeinen, die zich hier aan de zuidelijke oever van de rivier Rio Sado vestigden en de plaats Cetóbriga noemden, later verbasterd tot Setúbal.

Het waren de Romeinen die begonnen met één van de meest traditionele activiteiten van de regio - het winnen van zout en het pekelen van voedsel in zoutbassins, waarvan nog overblijfselen te zien zijn op het schiereiland Tróia.

De ontwikkeling van Setúbal is altijd verbonden geweest met de zee, door de ligging aan de monding van de Rio Sado. Het was in de 14e eeuw al één van de belangrijkste havens van het land.

De landbouwproducten van de regio zijn ook een vermelding waard; enkele daarvan, druiven, wijnen, sinaasappels en vis, komen voor in documenten uit de 14e eeuw. Tegenwoordig hebben de hier geproduceerde wijnen nog steeds faam, vooral de tafelwijnen en de moscatel; deze wijnen kunnen geproefd worden in de wijnkelders, die in Azeitão liggen, vlakbij Setúbal. In Azeitão worden overigens ook nog uitstekende kazen en heerlijk gebak vervaardigd.

In de stad Setúbal zijn belangrijke personen van de Portugese cultuur geboren, zoals Bocage (dichter uit de 19e eeuw, bekend vanwege zijn ironie en sociale kritiek die in alles wat hij schreef naar voren kwam) en Luísa Todi (belangrijke lyrische zangeres). Noemenswaardig zijn het klooster Convento de Jesus in een gotisch-manuelijnse stijl, waar nu het stadsmuseum (Museu da Cidade) gehuisvest is, en het fort Forte de São Filipe. Tegenwoordig is dit fort een pousada en een fantastisch uitkijkpunt over de rivier Rio Sado, Tróia en het gebergte Serra da Arrábida.

Rondom Setúbal liggen ook beschermde natuurgebieden, zoals het natuurreservaat Reserva Natural do Estuário do Sado, waar u dolfijnen in vrijheid kunt zien zwemmen, en het natuurpark Parque Natural da Arrábida, dat unieke eigenschappen heeft en plantensoorten die u alleen in mediterrane gebieden zult tegenkomen.

Dit gebied heeft ook uitstekende stranden, met name Praia da Figueirinha, Galapos en Portinho da Arrábida (een prachtige beschutte baai) en, op de andere oever van de Rio Sado, waar u gemakkelijk met de ferry-boat kunt komen, het schiereiland Tróia met ca. 18 km strand en een golfbaan.

Sintra

Het romantische Pena paleis in Sintra - Fly drive Costa de Lisboa
Palácio de Pena ⮞ Sintra ⮞ Midden Portugal
Quinta da Regaleira in Sintra - Fly drive Costa de Lisboa
Quinta da Regaleira ⮞ Sintra ⮞ Midden Portugal
Op korte afstand van Lissabon, ligt de romantische stad Sintra. Het is een geweldig mooi stadje aan de voet van het gebergte met dezelfde naam; de unieke kenmerken van Sintra zorgden ervoor dat het door de UNESCO erkend is als werelderfgoed van de mensheid, in een daartoe nieuw gecreëerde categorie van "cultureel landschap". De erkenning heeft betrekking op de natuurlijke rijkdom alsook op het gebouwde erfgoed in Sintra en het gebergte. Het gebergte, dat een weelderige vegetatie heeft, is onderdeel van het natuurpark Parque Natural Sintra-Cascais.

Het landschap heeft de magie van de heuvelen, die bezaaid zijn met koninklijke paleizen en geheimzinnige kastelen, bewaard.

Sintra is sinds een ver verleden door verschillende volkeren die door het Iberisch Schiereiland trokken gekozen als vestiging en zij lieten hier hun sporen na; veel van die overblijfselen zijn te zien in het archeologische museum Museu Arqueológico de Odrinhas, in de buurt van Sintra.

In de 12e eeuw veroverde de eerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques, het kasteel op de Moren en later zouden zijn opvolgers hier hun "rustresidentie" bouwen, het paleis Palácio da Vila. Het ontwerp van het paleis wordt gekenmerkt door twee enorme kegelvormige schoorstenen die in de middeleeuwen zijn gebouwd en die nu hét visitekaartje van Sintra zijn.

Sintra was een geliefde zomerplaats voor koningen en edelen en werd door schrijvers en dichters dwepend beschreven, zoals door Lord Byron die Sintra het glorieuze Eden noemde. Sintra heeft een rijk aanbod aan chalets en quintas, waarvan een aantal tegenwoordig accommodatie biedt aan toeristen in de vorm van "Turismo rural" of "Turismo de habitação".

Ook de paleizen in de regio zijn een bezoek waard. Het paleis Palácio da Pena, gebouwd tijdens de Romantiek op één van de toppen van het gebergte, is bekend vanwege zijn prachtige tuinen met exotische plantensoorten, die uniek zijn in Portugal.

De zoetigheden van Sintra krijgen hier speciaal aandacht: vooral de "travesseiros" en de beroemde "queijadas", die volgens oude documenten reeds in de 12e eeuw gemaakt werden en deel uitmaakten van de betaling van de leges aan de rechtbanken.

In de buurt van Sintra zijn mooie stranden (Praia da Maçãs, Praia Grande, Praia da Adraga), de kaap Cabo da Roca (de meest westelijke punt van het Europese continent), Colares (de naamgever van het afgebakende wijngebied) en het pittoreske dorp Azenhas do Mar, ingebed in een enorme klif.

Tomar

Tomar - Fly drive Midden Portugal
Tomar ⮞ Midden Portugal
Klooster Convento de Cristo in Tomar - Fly drive Midden Portugal
Convento de Cristo ⮞ Tomar ⮞ Midden Portugal
De ontwikkeling van Tomar is nauw verbonden met de Orde van de Tempeliers, die in 1159 dit land kreeg als beloning voor de hulp die zij aan Dom Afonso Henriques (eerste koning van Portugal) geboden had tijdens de christelijke verovering van het territorium.

D. Gualdim Pais, eerste Grootmeester van de Orde van de Tempeliers in Portugal, stichtte het kasteel en binnen de kasteelmuren liet hij het belangrijke klooster Convento de Cristo bouwen. Dit klooster werd door de eeuwen heen uitgebreid en veranderd, maar met behoud van de invloeden van verschillende architectonische stijlen door de eeuwen heen. Het is het visitekaartje van de stad Tomar en is door de UNESCO als werelderfgoed erkend.

Tomar staat bekend als de Stad van de Tempeliers; er zijn in Tomar nog andere getuigen van hun invloed, voornamelijk in het bos Mata dos Sete Montes, waar volgens de overlevering inwijdingsrituelen plaats vonden, en de kerk Igreja de Santa Maria do Olival, die de Tempeliers in de 12e eeuw stichtten en de graftombes herbergt van verschillende Grootmeesters van de Orde.

De Orde van de Tempeliers werd in Frankrijk aan het begin van de 14e eeuw verboden, maar in Portugal werd deze voortgezet op verzoek van koning D. Dinis, en later goed gekeurd door de paus. De Orde ging verder onder de naam Christusorde (Ordem de Cristo) en alle goederen en bezittingen van de Tempeliers gingen over op de nieuwe orde, die een belangrijke rol zou spelen tijdens de Portugese ontdekkingsreizen.

De joden, die uit Spanje verbannen waren, vormden in Tomar een kolonie in de smalle straatjes van het historisch centrum, waar ook één van de oudste synagogen van Portugal staat en een luso-hebreeuws museum (Museu Luso-Hebraico Abraão Zacuto).

De spectaculaire feesten Festas dos Tabuleiro, die om de vier jaar in juli plaatsvinden, zijn uw bezoek waard. De feesten worden gehouden ter ere van de Heilige Geest (Espírito Santo).

Op ongeveer 14 km van Tomar ligt het stuwmeer van Barragem do Castelo de Bode, waar het water wordt opgevangen dat Lissabon van water voorziet, waar kleine eilandjes en de mooie oevers zijn bedekt met dennenbomen en dat een ideale locatie is voor een rustige natuurvakantie.
 
footer portugal