DTW Tours: uw onafhankelijke reisadviseur. Kies uw reis en boek direct bij de reisorganisatie van uw keuze.
Logo DTW Tours
SNP Natuurreizen
HomeLandinformatiePortugal ⮞ Madeira
menu landinformatie PT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

menu vlucht en auto PT
Vlucht en autohuur
 
 
 
 

Portugal informatie - Madeira

Op zoek naar informatie over het bloemeneiland Madeira? Hier vindt u informatie over dit eiland met extra aandacht voor interessante plaatsen. Lees snel verder en bereidt uw vakantie naar Madeira goed voor.

Algemene informatie Madeira

Plaatsinformatie Madeira
Arco de São Jorge Funchal
Calheta Machico
Camacha Santana
Caniço Santo da Serra
Markt in Funchal - Fly drive Madeira
Markt ⮞ Funchal ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Madeira Landschap - Fly drive
Landschap ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Landschap - Fly drive Madeira
Landschap ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Jardim do Mar - Fly drive Madeira
Jardim do Mar ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Het bloemeneiland Madeira biedt een vakantie bij uitstek aan natuurliefhebbers en vooral aan wandelaars. Het eiland biedt tal van mogelijkheden voor een heerlijke wandelvakantie. Prachtige tropische en subtropische bloemen en planten sieren het bergachtige landschap. Behalve voor een actieve vakantie, is Madeira ook geschikt voor de minder actieve vakantie. Ontdek zelf hoe mooi Madeira is tijdens een rondreis en boek een fly & drive. Maak tijdens uw vakantie per huurauto op Madeira een stop bij u o.a. het wijnstadje Icod de los Vinos en de steile rotskust van Los Gigantes. Of bezoek Loro Parque, in deze dierentuin in Puerto de la Cruz kunt u de grootste papegaaienverzameling ter wereld bekijken. Op Madeira zijn er voldoende mogelijkheden voor een fijne vakantie!

Karakteristiek

Het eiland Madeira staat vooral bekend om de vriendelijke bevolking, de Madeira-wijn, het spectaculaire landschap met diepe dalen en hoge bergen, de ruige kustlijn en het subtropische klimaat. De warme golfstroom zorgt voor dit milde klimaat zodat u het gehele jaar kunt genieten van het met bloemen bedekte eiland. Het wordt vnl. bezocht door een ouder publiek, maar ook voor wandelaars en liefhebbers van rust en natuur is de bestemming geschikt.

Kilometers lange wandelroutes voeren langs de levadas, aangelegde irrigatiekanaaltjes vanuit de bergen om de lagere delen van het eiland van water te voorzien. Het landschap is afwisselend, van groene dichtbegroeide bergen tot kale hoogvlakten. Hoewel de populariteit van meer landinwaarts gelegen plaatsjes en kustplaatsjes de laatste jaren sterk is toegenomen, blijft de hoofdstad Funchal de belangrijkste verblijfplaats voor toeristen. De stad is gebouwd tegen groene heuvels en heeft een oud stadsdeel met koloniale gebouwen, een kleine kathedraal, diverse musea en een levendige markt. De stad is sinds oudsher ingesteld op toeristen en kent naast een oud stadsdeel ook een modernere toeristenwijk. Vanuit de stad kan men per gondellift omhoog naar het schilderachtige plaatsje Monte, dat verscholen ligt tussen de dichtbegroeide heuvels. Ten noordwesten van Funchal is de hoogste kaap van Europa en de op een na hoogste van de wereld, Cabo Girão. Hiervandaan heeft men fraai uitzicht op de grillige kustlijn en imposante klifwanden. Het gebrek aan echte zandstranden op het eiland wordt gecompenseerd door het ruime aanbod van natuurschoon.

Ligging en grootte

Madeira behoort samen met Porto Santo en de onbewoonde eilandengroep Ilhas Desertas (verlaten eilanden) en Ilhas Selvagens (woeste eilanden) tot de Madeira Archipel. Deze ligt op 650 km van de Afrikaanse noordwestkust, in de Atlantische Oceaan, tussen de Azoren en de Canarische eilanden. Madeira heeft een oppervlakte van 741 km²; Porto Santo 42,1 km² en Ilhas Desertas 14 km². Het eiland Madeira is ongeveer 51 km lang en maximaal 22 km breed.

Landschap

Door de vulkanische oorsprong wordt Madeira gekenmerkt door steile basaltrotsen, veel begroeiing en bergen met als hoogste top de Pico Ruivo op 1861 m. Meer dan de helft van het eiland wordt gevormd door het nationale park Madeira Nature Reserve met weelderige begroeiing van subtropische planten en bloemen (o.a. orchideeën). Onderdeel van dit gebied is een onbewoonde eilandengroep voor de zuidkust van Madeira, de Ilhas Desertas, bestaande uit 3 eilandjes. Hier leeft één van de meest bedreigde diersoorten ter wereld, de mediterrane monniksrob. Verder zijn verspreid over het eiland veel bananenplantages, wijngaarden en akkers. De kustlijn is grillig, met veelal steil uit zee oprijzende rotsen. Het merendeel van de plaatsen is terrasgewijs tegen de heuvels gebouwd.

Cultuur

Het oudste toeristische eiland van Europa, zo wordt Madeira beschouwd. Meer dan 100 jaar geleden vestigden de Portugezen zich op het eiland, gevolgd door de Engelsen. Deze buitenlandse invloeden hebben hun sporen op het eiland achtergelaten, wat o.a. zichtbaar is in de architectuur. Kenmerkend zijn de azulejos op o.a. kerken, openbare gebouwen en fonteinen. Deze veelal in witte en blauwe tinten beschilderde tegels zijn vaak in een bepaalde vorm gelegd en vertellen hierdoor een verhaal. Het merendeel van de bevolking is katholiek. Zoals op het vasteland van Portugal, is de enigszins zware en melancholische muziekstijl Fado populair op het eiland. Verder is de toboggan typerend voor Madeira, een rieten korf op houten glijders, die tegenwoordig alleen nog gebruikt wordt in de plaats Monte voor het vervoeren van toeristen. In de parken en op de pleinen komen de lokale, mannelijke, oudere bewoners regelmatig bij elkaar voor een potje backgammon of kaarten.

Stranden

Madeira is geen strandbestemming. De stranden op het eiland bestaan over het algemeen uit kiezels en keien. Verder zijn er betonplateaus (zgn. lido's) aangelegd, die een strandfunctie vervullen. Vaak zijn bij deze betonplateaus diverse faciliteiten, zoals een zoutwaterzwembad (al dan niet natuurlijk) of kinderbad en dient men entree te betalen. Calheta is samen met Machico de enige plaats waar u aan het strand kan liggen in Madeira. Voor een echte strandvakantie raden wij u aan om voor Porto Santo of de Algarve te kiezen.

Onze Madeira vakanties

Fly-drive Madeira, wandelen op Madeira en golfen op Madeira.
 

Plaatsinformatie Madeira

Arco de São Jorge

Arco de São Jorge - Fly drive Madeira
Arco de São Jorge ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Arco de São Jorge is gelegen in een prachtige groene omgeving, omgeven door bergen en wijngaarden. Het is een uniek dorp in het noordoosten van Madeira, dat zeker de moeite waard is voor een stop tijdens uw rondreis op Madeira. Er heerst een ontspannen sfeer in het dorp wat uw vakantiegevoel zeker ten goede komt.

De eerste inwoners van Arco de São Jorge kwamen uit de Algarve en de Minho streek in Portugal. De naam van het dorp is afgeleid van de boogvormige bergen in de omgeving.

Een bezoek waard zijn de imposante wijngaarden in de buurt en de "Quinta do Arco Rosarium", een tuin met een grote collectie Portugeze rozen. Laat u inspireren door de sfeer van Arco de São Jorge en geniet van deze bijzondere plek en haar omgeving.
 

Calheta

Calheta - Fly drive Madeira
Calheta ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Samen met Machico is Calheta de enige plaats waar u aan het strand kunt liggen op Madeira. Het is een schattig plaatsje met een kleine haven en een levendige boulevard met winkeltjes en restaurants.

In het dorp Estreito da Calheta kunt u de kerk "Igreja dos Reis Magos" bezoeken. Het is een heel groene bestemming met veel natuur waar u kunt genieten van de rust en het strand.

Camacha

Landschap van Madeira - Fly drive Madeira
Landschap ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Zo'n 16 km ten noordoosten van Funchal ligt Camacha, één van de schilderachtigste plaatsjes van Madeira. Het is een oud dorp gelegen op een hoogte van 700 m.

Camacha heeft een rijke folklore en staat bekend om zijn bijzondere rietvlechtwerk. In het centrum kunt u een bezoek brengen aan de witte kerk, deze staat op het plein "Largo da Achada". Ook is er een museum, "Centro Etnográfico de Camacha", welke u kunt bezoeken. Vanaf Camacha kunt u mooie wandelingen maken naar o.a. de Levada da Serra.

Caniço

Caniço de Baixo - Fly drive Madeira
Caniço de Baixo ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Caniço, een rustig en traditioneel dorpje in het zuiden van Madeira, vlakbij Funchal (op zo'n 10 km afstand). In het dorp heerst een gemoedelijke sfeer, waar u zich snel welkom zult voelen. Caniço ligt in een mooi en groen heuvelachtig landschap, omringd door bananenplantages. Deze plaats ademt de cultuur en natuur van het prachtige bloemeneiland Madeira. Caniço de Baixo is een wijk met voornamelijk accommodaties, die aan de rotsachtige kustlijn ligt met een prachtig uitzicht op de Atlantische Oceaan. Er is een regelmatige busverbinding met de hoofdstad Funchal. Garajau is een klein, sfeervol dorpje vlakbij Caniço.

Het echte Madeira proef je vooral als je door de smalle, pittoreske straatjes en steegjes van het centrum wandelt. Tijdens de wandeling zal de historie van Caniço u niet ontgaan. Zeker een bezoek waard is de mooie kerk, welke nog altijd een belangrijke rol speelt in het dagelijkse leven. Tot de rijke historie van deze sfeervolle plaats behoren verder nog de forten van Caniço, de landhuizen, de fonteinen en het standbeeld van Jezus Christus. In het centrum is ook een pleintje met enkele winkeltjes, bars, terrasjes en karakteristieke restaurants.

Laat u meeslepen in het lokale leven en verken de omgeving. Dit alles omgeven door prachtige bloemen en planten en uitzicht op zee!

Funchal

Botanische tuin in Funchal - Fly drive Madeira
Botanische tuin ⮞ Funchal ⮞ Madeira ⮞ Portugal
De hoofdstad van Madeira is Funchal, gelegen aan de zuidkust met een prachtig uitzicht over de haven en de zee. Deze levendige plaats is tevens de enige echte stad op het eiland. In het oude stadsdeel van Funchal kunt u een bezoek brengen aan o.a. een fort, verschillende kerkjes, enkele musea en de kathedraal uit de 15e/16e eeuw. Bezoek ook de kleurrijke bloemenmarkt en de botanische tuin.

Geniet van de sfeer als u loopt door de wirwar van romantische, smalle straatjes of als u een wandeling maakt door de goed onderhouden parken. Wandel over de gezellige pleinen en avenida's. Er zijn genoeg gezellige terrasjes, barretjes en restaurants waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje.

Funchal is een goede uitvalsbasis voor excursies. Maak bv. een tocht per kabelbaan naar het schilderachtige dorpje Monte of bezoek de Mecado dos Lavradores (markt van Funchal). Ook is Funchal een goed uitgangspunt voor een wandelvakantie of fly-drive vakantie op Madeira.

Voor een vakantie vol cultuur, natuur en een gemoedelijke sfeer, zit u in Funchal op de juiste plaats!

Machico

Machico - Fly drive Madeira
Machico ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Samen met Calheta is Machico is de enige plaats waar u aan het strand kunt liggen op Madeira. Machico is een typisch vissersdorpje midden in de prachtige natuur met een klein zwart lavastrandje. Het ligt in het oosten van Madeira, op zo'n 9 km van het prachtige dorp Santo da Serra. De ontdekkers van het eiland Madeira zetten in Machico als eerste hun voet aan wal. In het verleden was de borduurkunst heel belangrijk voor het plaatsje en eigenlijk geldt dat voor heel Madeira. Tegenwoordig leven de inwoners van de opbrengsten van de visserij en het toerisme.

Machico is, na Funchal, de 2e stad van Madeira. U kunt hier een bezoek brengen aan de 16e eeuwse kerk "Igreja Matriz", "Capela São Roque" met mooie tegeltableaus, "Capela dos Milagres" waar men dacht dat Robert Machin en Ane d'Arfet begraven liggen en het "Forte do Amparo" dat was bedoeld om het plaatsje tegen piraten te beschermen.

Santana

Casas de Colmo huisjes van Santana - Fly drive Madeira
Santana ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Santana, een toeristisch plaatsje gelegen in het noorden van Madeira op een hoogte van 412 m. Door velen wordt Santana gezien als het mooiste dorp van Madeira. Het plaatsje is bekend om haar traditionele driehoekige huisjes (Casas de Colmo) met strooien daken tot op de grond. Deze daken worden om de 4 à 5 jaar vernieuwd. Behalve aan de daken, zijn de huisjes ook te herkennen aan hun witte gevels met rode deuren en ramen omzoomd met een blauwe kader. Vroeger leefden in deze huisjes voornamelijk boeren, maar tegenwoordig worden ze vooral gebruikt voor toeristen.

In het centrum van Santana zijn een aantal restaurantjes waar u kunt genieten van een heerlijke maaltijd. Proef de "espetadas" (gekruid vlees aan een spies) een lokale specialiteit.

Vanuit Santana kunt u verschillende mooie wandelingen maken. Leuk is het ook om naar Rocha do Nevio te wandelen (ca. 1 km) voor een leuke rit met de kabelbaan. Met deze kabelbaan daal je af langs een enorme zeeklif.

Santo da Serra

Santo da Serra, zeer geschikt voor een Golfvakantie Madeira
Santo da Serra ⮞ Madeira ⮞ Portugal
Midden in een prachtige natuur is Santo da Serra gelegen, een klein karakteristiek bergdorpje in het oosten van Madeira. Het ligt op zo'n 600 m hoogte. In het dorpje zijn verschillende winkeltjes en restaurants aanwezig. Voor een gezellige picknick, een potje tennis of midgetgolf kunt u naar het "Parque de Santo da Serra".

Santo da Serra is zeer geschikt voor een golfvakantie. "Clube de Golf" heeft een golfbaan welke beschouwd wordt als één van de mooiste golfbanen ter wereld.

Maak een mooie wandeling in deze schitterende omgeving en voel u één met de natuur!
 
footer portugal