DTW Tours: uw onafhankelijke reisadviseur. Kies uw reis en boek direct bij de reisorganisatie van uw keuze.
Logo DTW Tours
SNP Natuurreizen
HomeLandinformatiePortugal ⮞ Algarve
menu landinformatie PT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

menu vlucht en auto PT
Vlucht en autohuur
 
 
 
 

Portugal informatie - Algarve

Op zoek naar informatie over de regio Algarve, gelegen in het Zuid Portugal? Hier vindt u informatie over deze regio met extra aandacht voor interessante plaatsen. Lees snel verder en bereidt uw vakantie naar Portugal goed voor.

Algemene informatie Algarve

Plaatsinformatie Algarve
Albufeira Portimão
Alvor Praia da Oura
Armaçao de Pêra Praia da Rocha
Carvoeiro Quarteira
Ferragudo Sagres
Lagos Silves
Olhos d'Agua Tavira
Monte Gordo Vilamoura
Algarve strand - Fly drive
Algarve ⮞ Portugal
Sagres - Fly drive Algarve
Sagres ⮞ Portugal
Strand in Ferragudo - Vakantie Portugal
Strand ⮞ Ferragudo ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Lees meer over het veelzijdige Algarve in het zuiden van Portugal. De Algarve is zeer geschikt voor een fly & drive en zonvakantie, maar ook voor een actieve of sportieve vakantie. U kunt hier prima fietsen en in de Algarve kunt zeker goed golfen en dus ook zeer geschikt als golfvakantie! Maak kennis met de prachtige zandstranden van de Algarve, maar ook met het afwisselende binnenland.

Karakteristiek

Begin jaren '50 kwamen de eerste Engelse Toeristen naar de meest zuidelijke kust van Portugal. Sindsdien is de Algarve uitgegroeid tot een volwaardige bestemming en is het toerisme de voornaamste bron van inkomsten. De Algarve is geschikt voor jong en oud. Doordat er het hele jaar een zacht klimaat heerst, is Portugal een overwinteringsbestemming. Het landschap is glooiend en langs de hele kust zijn diverse brede zandstranden met op enkele plaatsen hoge, geel/roodgekleurde zandsteenrotsen en kliffen, vanwaar men fraai uitzicht heeft over de zee. Verspreid langs de kust zijn diverse golfbanen. De accommodaties variëren van laagbouwcomplexen met bungalows en villa's tot torenhoge, betonnen (appartementen)gebouwen in o.a. Praia da Rocha.

Ligging en grootte

De Algarve is gelegen aan de zuidkust van Portugal, aan de Atlantische Oceaan. De Algarve strekt zich uit van Sagres tot aan Monte Gordo, bij de Spaanse grens. De kust is ca. 180 km lang.

Landschap

Ten oosten en westen van Faro ligt het uitgestrekte, wadachtige, beschermde natuurgebied Da Ria Formosa, bestaande uit uitgestrekte lagunen met zoutpannen en voor de toeristenplaatsen liggen langgerekte (schier)eilanden met stranden. Achter dit kustgedeelte zijn veel pijnboombossen en het verdere achterland is vlak tot (licht)glooiend, met tuinbouwgronden met amandel-, sinaasappel- en vijgenbomen. Ten westen van Faro domineren aanvankelijk de glooiende, groene golfbanen met pijnbomen op geel/rode zandsteengrond. Ter hoogte van Praia da Falésia krijgt de kustlijn een totaal ander karakter, met zeer fraaie, steile en deels loodrecht uit zee oprijzende, geel/roodgekleurde rotsen. Dit beeld zet zich in westelijke richting voort, met tussen de grillige rotsformaties fraaie zandstranden. Het achterland is voornamelijk glooiend en landelijk, met akkerbouw, boom- en wijngaarden en verspreide bebouwing.

Cultuur

Op diverse plaatsen zijn vis-, groente-, fruit- en non-foodmarkten, alsmede een zigeunermarkt in Quarteira. Behalve de voornamelijk op het toerisme gerichte plaatsen, zijn er nog steeds enkele historische plaatsjes, zoals Alte en Silves en een aantal traditionele dorpjes, die grotendeels op akkerbouw zijn gericht. De streek heeft Romeinse, katholieke en Moorse invloeden, hetgeen terug te zien is in o.a. diverse kerken, de witte bebouwing met typerende schoorstenen en de taal. In de stad Faro is een aantal historische gebouwen, waaronder de stadspoort Arco da Vila uit de 18e eeuw, diverse kerken, het klooster van Nossa Senhora da Assunçao (Maria Hemelvaart) en de kathedraal, die na de aardbeving van 1775 geheel is verbouwd. Tevens zijn er diverse musea en galerieën met nationale en internationale kunstwerken. In de Algarve komen stierengevechten voor, hoewel de stieren vaak niet gedood worden. Gezien het grote aantal golfbanen in de streek, heerst er tevens een golfcultuur.

Stranden

Over het algemeen bestaan de stranden uit zand en soms tevens fijngrind, kiezels, rotsen en keien. De stranden liggen vaak aan de voet van of tussen fraaie, grillig gevormde, geel/rode zandsteenrotsen. De breedte van de stranden is meestal afhankelijk van het getij en de zeebodem loopt door invloed hiervan, dan ook vrij geleidelijk tot snel af. Op veel stranden is tijdens de zomermaanden strandbewaking. Naturistenstrand: op Ilha da Tavira. Stranden met blauwe milieuvlag: bij diverse stranden verspreid langs de hele kust, zoals in Lagos, Vilamoura, Quarteira, Praia da Oura, Cabanas en Monte Gordo. Branding/stroming: op onregelmatige tijden kan er een sterke onderstroom of branding zijn, dit is afhankelijk van de wind. De stranden zijn minder geschikt voor kinderen.

Onze Algarve vakanties

Vakantie fly and drive Algarve, wandelen in de Algarve, fietsen in de Algarve en golfen in de Algarve.

Plaatsinformatie Algarve

Albufeira

Strand in Albufeira - Vakantie Zuid Portugal
Strand ⮞ Albufeira ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Deze levendige badplaats is al jaren het middelpunt van de Algarve. Vroeger was Albufeira een klein vissersdorp, maar deze badplaats is inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste toeristische badplaats van de Algarve. Wel heeft de stad haar charme weten te behouden. In de smalle en steile straatjes van het historische centrum, het vroegere Cerro da Vila, staan nog steeds pittoreske huisjes, een betoverend Moorse boog bij Travessa da Igreja Velha, waar vroeger een moskee stond, en de eerste kerk van het stadje.

De boten die opdrogen op het strand, met felle tinten die contrasteren met het blauw van de zee, en de vissers, die ongeïnteresseerd lijken in de zonnende toeristen, vervolgen hun dagelijkse en eeuwenoude werkzaamheden van het gereedmaken van de visnetten.

Behalve cultuur heeft Albufeira natuurlijk ook een mooi zandstrand waar u heerlijk kunt relaxen. Een wandeling over de boulevard biedt een fantastisch uitzicht over de stad, de stranden en de rotsformaties die eindigen in de mooie grot Xorino die, volgens de overlevering, schuilplaats was voor de Moren tijdens de heroverring van Albufeira in de 13e eeuw (1240).

Sluit uw dag af op één van de gezellige pleintjes waar u heerlijk kunt eten in één van de restaurants. Als u daarna nog puf heeft, dan kunt u de vele uitgaansmogelijkheden van Albufeira nog gaan ontdekken.

Alvor

Strand in Alvor - Fly drive Zuid Portugal
Strand ⮞ Alvor ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Een prachtig stukje Algarve, dat u zeker gezien moet hebben! Alvor is een voormalig vissersdorpje waar het goed vertoeven is. Het heeft een klein sfeervol centrum met smalle straatjes, winkeltjes en restaurants. Alvor ligt op circa 5 km ten westen van Portimão/Praia da Rocha.

Gedurende de Moorse bezetting was er een kasteel welke echter, net als de rest van het plaatsje, door de aardbeving van 1755 werd vernietigd. Het plaatsje ligt aan een lagune welke zich opent op de Atlantische Oceaan.

Het strand van Alvor is breed en loopt vrij geleidelijk af. Aan de oostkant gaat het strand over in kleine baaien met de bekende grillige rotsformaties. Vanuit het naburige Portimão zijn diverse bootexcursies mogelijk. Ook kan men vanuit Portimão met speciaal uitgeruste boten zeevissen.

Armaçao de Pêra

Vissersboten in Armaçao de Pêra - Fly drive Algarve
Armaçao de Pêra ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Gezellige badplaats gelegen aan de Portugese zuidkust, tussen Portimão en Albufeira. Het oude centrum heeft smalle straatjes en een leuk pleintje met vele restaurantjes en barretjes. Armaçao de Pêra is vooral bekend om z'n mooie zandstrand met wandelboulevard. Het strand Praia dos Pescadores wordt ter hoogte van het oude centrum opgevrolijkt door de beroemde gekleurde vissersbootjes.

Armação de Pêra was, gedurende vele eeuwen, een plaats die veel vissers aantrok vanwege de grote hoeveelheden vis, voornamelijk tonijn en sardine. Deze vissen werden, nadat ze gezouten waren, verkocht in het zuiden en het midden van het land.

In de 17e eeuw werd er een klein fort gebouwd als bescherming tegen de piraten op zee. Het fort kwam te liggen op een heuvel met uitzicht op zee en werd gebouwd op initiatief van een welvarende eigenaar van vissersboten. Uit die tijd stamt ook de kapel die binnen het fort ligt en die toegewijd is aan de heilige Antonius.

Zijn uw vakantiewensen: zon, zee en strand? Dan bent u zeker in Armaçao de Pêra aan het juiste adres!

Carvoeiro

Strand in Carvoeiro - Fly drive Algarve
Strand ⮞ Carvoeiro ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Carvoeiro is één van de plaatsjes in de Algarve die zijn eigen karakter heeft weten te behouden. Op het zandstrand in de baai liggen nog altijd de felgekleurde vissersbootjes en kunt u de vissers de dagelijkse vangst zien binnenhalen. Direct aan het strand ligt het centrum met gezellige terrasjes, cafeetjes en restaurantjes waar het zowel overdag als 's avonds erg gezellig is.

Landinwaarts ligt het plaatsje Lagoa, één van de belangrijke wijncentra van de Algarve. Carvoeiro nodigt u uit voor mooie wandelingen langs de rotsformaties, een tochtje met een vissersbootje en natuurlijk om de sfeer van dit typisch Portugese plaatsje te proeven.

Ferragudo

Sfeervol gelegen stadje aan de monding van de rivier de Arade. Ferragudo ligt centraal in de Algarve vlakbij Portimão, Praia da Rocha en Carvoeiro. Deze plaats is een uitstekend uitgangspunt om de Algarve te gaan ontdekken. Op ca. 10 minuten rijden van Ferragudo zijn ook de golfbanen van Gramacho en Pinta te vinden, evenals het waterpretpark Slide and Splash.

Lagos

Strand in Lagos - Golfvakantie Algarve
Strand ⮞ Lagos ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Stadsmuur van Lagos - Golfen in de Algarve
Stadsmuur ⮞ Lagos ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Zo'n 75 km ten westen van Faro ligt het dorpje Lagos, een bekende toeristenplaats met een historische kern en mooie stranden. Lagos is gelegen tegen de heuvels met uitzicht over de palmen boulevard, de baai en de vissershaven. Het is een prachtige middeleeuwse stad met vele imposante bouwwerken en historisch gezien belangrijke bezienswaardigheden. Tevens was het de stad waar de eerste slavenmarkt van Europa werd gehouden.

Lagos heeft een lange historie, die verbonden is met de zee. De oorspronkelijke naam, Lacobriga, geeft aan dat de eerste bewoners van Keltische afkomst waren, ongeveer 2000 jaar voor Christus. Zij werden opgevolgd door Feniciërs, Grieken en Carthagen, maar het waren de Romeinen die de stad deden groeien en welvarend maakten. De Arabieren omringden Lagos met muren in de 10e eeuw en noemden het Zawaia. Zij bleven hier tot ze door de Christenen verdreven werden in 1249, het jaar waarin Lagos deel ging uitmaken van het Portugese territorium.

De 15e eeuw was de gouden eeuw van Lagos, toen het tijdperk van de ontdekkingsreizen begon. Het was het hoofdkwartier van de ontdekkingsreiziger Hendrik de Zeevaarder. Door de ligging, tegenover Afrika, werd Lagos een aankomst- en vertrekpunt voor de schepen die jaar in jaar uit steeds meer van de Afrikaanse kust ontdekten. Het werd een centrum van exotische producten als ivoor, goud en zilver uit Afrika en Lagos zag het aantal huizen stijgen en het aantal handelaren en monumenten toenemen.

In de 16e en 17e eeuw was Lagos de hoofdstad van de Algarve. Nieuwe stadsmuren, gebouwd in de 16e eeuw, volgden de uitbreiding van de stad die, vanaf 1572, zetel van het Bisdom werd en residentie van de gouverneurs van de Algarve. De verdediging van de stad werd versterkt in de 17e eeuw met een aantal forten op strategische punten. De aardbeving van 1755 en de vloedgolf die daarop volgde, vernietigden het merendeel van de stad die pas vanaf de 19e eeuw, door de visconservenindustrie en de handel, weer haar welvaart terugkreeg. Tegenwoordig is Lagos een dynamische en actieve stad, die trots is op haar verleden.

In de deels ommuurde historische binnenstad hangt nog altijd de ontspannen sfeer van vroeger. Het is een dorpje met witte huisjes, smalle plaveide straatjes en pleinen met winkels gevarieerd van super modern tot kleine boetiekjes. Strandliefhebbers kunnen terecht bij verschillende kleine strandjes en baaitjes met de bekende rotsformaties. Het Porto de Mós-strand ligt bij de hogergelegen toeristenwijk Torralthina. De bekende en indrukwekkende rotsformaties van Ponte da Piedade zijn ook zeker een bezoek waard. Er zijn volop watersportmogelijkheden, een mooie jachthaven en twee golfbanen binnen handbereik.

Voor een gezellige, typisch Portugese vakantie met veel faciliteiten en een sfeervol nachtleven moet u in Lagos zijn!

Olhos d'Agua

Dit kleine vissersplaatsje heeft zijn naam, dat in het Nederlands "ogen van water" betekent, te danken aan de bronnen waaruit bij eb water uit de zee borrelt. Olhos d'Agua is inmiddels uitgegroeid tot een leuke badplaats vlakbij Albufeira. Het gezellige kleine centrum heeft diverse leuke restaurants, winkeltjes en barretjes. De gouden stranden van Olhos d'Agua zijn omringt door rood/gele zandsteenrotsen met grillige begroeïng bovenop. Het bestaat uit een centraal deel met daarnaast enkele kleine baaitjes waar het heerlijk toeven is. Aan de rand van het dorpje ligt één van de mooiste stranden van de Algarve, het lange Falesia-strand (8 km). Het is een paradijs voor de rustzoekers, want van massatoerisme is hier zeker nog geen sprake!

Monte Gordo

Strand in Monte Gordo - Vakantie Algarve
Strand ⮞ Monte Gordo ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Monte Gordo is op enkele kilometers van de Spaanse grens gelegen. Vissershutten waren eeuwenlang het enige teken van menselijke bewoning van de uitgestrekte zandvlakte omgeven door dennenbossen. De schoonheid van het strand van Monte Gordo, het veilige en warme water trokken in de jaren 60 de eerste buitenlandse toeristen. Hierdoor vervulde Monte Gordo een pioniersfunctie voor de ontwikkeling van het toerisme in de Algarve.

De populaire badplaats heeft een sfeervol en levendig centrum met typisch Portugese winkelstraatjes en een casino. Aan en om het centrale plein zijn vele terrasjes, restaurants, cafeetjes en uitgaansgelegenheden te vinden. Vanuit Monte Gordo kunt u prachtige strandwandelingen maken.

Naast het strand en de palmenboulevard, heeft de omgeving veel te bieden. U vindt hier gemoedelijke dorpjes en interessante steden zoals Tavira en Ayamonte (Spanje). Voor natuurliefhebbers is het vogelreservaat tussen Monte Gordo en Castro Marim een echte aanrader. Het vrij vlakke landschap leent zich ook uitstekend om heerlijk te fietsen.

Portimão

Praia dos Careanos - Golfvakantie Zuid Portugal
Praia dos Careanos ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Kenmerkend voor Portimão zijn de gemoedelijke sfeer, het witte profiel van een kerk op de top van de heuvel en de smalle straatjes van de oude vissers- en handelswijk. Dit geeft het karakter van deze eeuwenoude stad weer.

Van het middeleeuwse Portimão zijn slechts een paar delen van de stadsmuren overgebleven die verborgen liggen tussen de huizen. De architectuur van het einde van de 19e eeuw en het begin van de 20ste eeuw kenmerken het profiel van het historisch centrum, in de vorm van huizen met 2 verdiepingen en veranda's met smeedijzeren hekken, bewerkte deur- en raamposten, stenen en keramieke balustrades en wanden bekleed met azulejos (tegels).

Om de ziel van Portimão te beleven en te leren kennen, moet u de tijd vergeten onder de bomen van de tuin Jardim Manuel Bívar en de vissers- en plezierboten voorbij zien varen of de straten bewandelen van deze ijverige en actieve stad, die met haar tijd is meegegaan.

De nieuwe jachthaven is een geliefd gebied voor een aangename wandeling. Dit kan overigens ook uitstekend op de op het strand aangelegde promenade van ca. 1,5 kilometer lengte met diverse aanpalende barretjes en restaurantjes.

Praia da Oura

Praia da Oura is de levendige hotelwijk die op de heuvels ten oosten van Albufeira ligt. Het geweldige strand van Praia da Oura en de gezellige "Strip", de hoofdstraat vol winkels, bars en restaurants, hebben ervoor gezorgd dat deze badplaats ook bij Nederlanders zeer geliefd is.

Praia da Rocha

Strand in Praia da Rocha - Fly drive Algarve
Strand ⮞ Praia da Rocha ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Eén van de oudste badplaatsen van de Algarve is Praia da Rocha, gelegen ten oosten van het plaatsje Alvor. Praia da Rocha is vooral bekend om haar schitterende zandstrand, dat wordt omgeven door hoge, grillig gevormde roodgekleurde zandsteenrotsen. Het okergeel van het strand steekt fraai af tegen de grillige rotsformaties. Een lange wandelpier aan het uiterste oostpunt van de plaats mondt uit in het Santa Catarina fort, een oude vesting vanwaar u een schitterend uitzicht heeft over de kust.

Deze moderne en gezellig badplaats heeft een boulevard waar in de avonduren voldoende vertier te vinden is met restaurants, terrasjes, barretjes en een casino (in hotel Algarve Casino). In Praia da Rocha zijn er 's zomers vele sportmogelijkheden en voor kinderen is er onder meer een reuzewaterglijbaan en een miniskelterbaan. Ook zijn er diverse excursiemogelijkheden, zoals: boottochten, jeepsafari's en waterpretparken.

Quarteira

Strand in Quarteira - Vakantie Algarve
Strand ⮞ Quarteira ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Quarteira is een voormalig vissersdorpje, dat is uitgegroeid tot een grote badplaats. Er is een levendige boulevard waar u heerlijk kunt flaneren. In het centrum zijn verschillende bars en restaurants te vinden. Ook is er een oude visserskern, een dagelijkse vis- en groentemarkt en een wekelijkse zigeunermarkt. In de markthal kunt u dagelijks verse vis en groenten kopen tegen een leuke prijs.

Van het verleden van dit stadje is een kerk uit de 17e eeuw behouden en een historische kern met de typerende architectuur voor de Algarve.

In Quarteira zijn mooie stranden te vinden, waardoor deze badplaats zeer geschikt is voor een gezellige strandvakantie. Het strand loopt door tot de mondaine badplaats Vilamoura met zijn grote jachthaven.

Sagres

Strand in Sagres - Fly drive Algarve
Strand ⮞ Sagres ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Sagres is een klein historisch stadje gelegen in het uiterste westen van de Algarve. Het stadje is bekend om de historische navigatieschool. Het is een rustig stadje met diverse winkeltjes en restaurants. In de omgeving zijn talloze verlaten strandjes. In het nabij gelegen Cabo de São Vicente heeft u een prachtig uitzicht over de oceaan. De Portugezen geven deze kaap aan met de zin "waar het hart eindigt en de zee begint", omdat dit het meest westelijke punt van Europa is.

Op Ponta de Sagres staat een gigantische stenen vinger, die wijst naar de Oceaan, en er zijn enkele gebouwen die erop wijzen dat dit plaatsje deel uitmaakt van de wereldgeschiedenis. Zij herinneren aan Vila do Infante en aan het fort dat het stadje beschermde, gesticht door Infante Dom Henrique. De regelmatige aanwezigheid van de Infante Dom Henrique, gedurende het begin van de Atlantische vaarten en de ontdekking van de Afrikaanse kust tot aan de Golf van Guinee, heeft ervoor gezorgd, dat deze eenvoudige havenplaats altijd verbonden zal zijn met de ontdekkingsreizen.

Silves

Silves - Fly drive Algarve
Silves ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Het historische stadje Silves ligt ten noorden van Lagoa, op een heuvel tussen de uitlopers van de Serra de Monchique. Monchique, de hoogstgelegen plaats in de Algarve, ligt op zo'n 20 km. Beneden in Silves loopt de rivier de Rio Arade waarover de Romeinen een brug gebouwd hebben. De Arade was de toegangspoort voor de Romeinen die hier koper wonnen en in andere producten zoals olijfolie, wijn, gedroogde vruchten en zout handelden.

In de 5de eeuw kwamen hier de Westgoten die slechts tot de 8ste eeuw bleven toen het zuidelijke territorium onder moslimbeheer kwam. Uit die tijd stamt de welvaart van Silves. Het was toen een belangrijke stad, regionale hoofdstad van één van de Taifa-koninkrijken en een commercieel en cultureel centrum. Silves werd een toevluchtsoord voor dichters, wetenschappers en andere geleerden die haar de naam "wieg van de arabische-andalusische poëzie" gaven. Het kasteel en de waterput zijn nu onderdeel van het archeologische museum Museu Arqueológico de Silves.

Na een mislukte veroveringspoging van de Christenen geleid door Dom Sancho I in 1189, werd Silves pas definitief op de Moren heroverd in 1242 onder leiding van Dom Afonso III. Toen Silves als zetel van het bisdom werd verkozen, werd er een kathedraal gebouwd op de plaats waar eerst een moskee stond. Tot aan het begin van de 16e eeuw zou Silves haar economische belang behouden.

In het tijdperk van de ontdekkingsreizen dienden veel van haar bewoners op de karvelen van Infante Dom Henrique en hielpen zij bij de verdediging van de Portugese steden in Noord-Afrika. Diogo de Silves nam deel aan de ontdekking van de Azoren. Tijdens het koningschap van Dom Manuel I kreeg Silves in 1504 stadsrechten, het Kruis van Portugal en de kerk Igreja da Misericórdia.

Het dichtslibben van de rivier, waardoor deze onbevaarbaar werd, en de verhuizing van de zetel van het bisdom naar Faro halverwege de 16e eeuw, luidden het begin in van het verval van Silves. De stad werd erg getroffen door de aardbeving van 1755 en zou pas met de industriële revolutie, in de 19e eeuw, weer opleven dankzij de exploitatie van kurk en de handel in gedroogde vruchten. Er worden in de stad huizen gebouwd door de rijke industriële bourgeoisie, die nog steeds het straatbeeld van Silves bepalen.

Tavira

Plein in Tavira - Fly drive Zuid Portugal
Tavira ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Een straatje in Tavira - Fly drive Algarve
Tavira ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Strand in Tavira - Algarve fly drive
Strand ⮞ Tavira ⮞ Algarve ⮞ Portugal
In het oosten van de Algarve is het fraaie stadje Tavira gelegen, één van de oudste steden van de Algarve. Het ligt aan de monding van de rivier de Gil„o omringd door de restanten van de stadswal gebouwd door Koning Dinis. Op deze plaats ontstond de Romeinse stad Balsa in de 1ste eeuw v. Chr., op de weg tussen Ossonoba (Faro) en Baesuris (Castro Marim), waar men leefde van de visserij en de viszouterijen. De bevoorrechte locatie tussen het gebergte van de Algarve en de loop van de rivier Rio Gilão, zorgde ervoor dat ook de Arabieren zich hier tussen de 8ste en de 13e eeuw vestigden en de stad de naam ´Tabira´ gaven, de oorsprong van de huidige naam Tavira. Toch zijn er geen sluitende bewijzen dat Balsa en Tabira werkelijk één en dezelfde nederzetting zijn. De Christelijke reconquista kwam in 1242 voor Tavira met Dom Paio Peres Correia, een ridder van Santiago. Twee jaar later schonk koning Dom Sancho II dit gebied aan de Orde van Santiago, die hier kwamen wonen en het reorganiseerden.

Nog in de 13e eeuw werden de stadsmuren en het kasteel versterkt en de kerk Igreja de Santa Maria gebouwd. De periode van grote expansie voor de stad begon in de 15e eeuw, na de verovering van Ceuta in 1415, het startsein voor het tijdperk van de ontdekkingen. Tavira werd een belangrijke vissershaven en steunde de legers en armada's die de Portugese kust en de veroverde kuststeden in Noord-Afrika verdedigden. Het werd ook een exporthaven van gezouten vis, gedroogde vruchten, wijn en andere producten.

In 1489 woonde koning Dom João II er enkele maanden en in 1520 werd Tavira tot stad verheven door Dom Manuel I. De koninklijke aanwezigheid weerspiegelde zich in de verrijking van het erfgoed en in de uitbreiding van de stad. Langs de oevers van de rivier vestigden zich eenvoudige families, terwijl het centrum bevolkt werd door de adel, die zo dichtbij de politieke macht waren die zich in het kasteel had geïnstalleerd. De kerk Igreja da Misericórdia is getuige van dit tijdperk.

Tavira was in de 17e eeuw nog steeds een groot commercieel centrum van de Algarve. Uit die tijd stamt ook het overgrote deel van het cultureel erfgoed, dat ook de duidelijke invloed van de Kerk weergeeft. Vandaag de dag kunnen we nog meer dan 30 kerken in de stad bezoeken, waaronder de kerken Igreja de São Paulo, Igreja de Santo António, Igreja do Carmo en Igreja de São Francisco.

In 1755 vernietigde een aarbeving bijna het hele stadje. Na deze aardbeving werd de plaats herbouwd met stijlvolle patriciërshuizen, karakteristieke met palmbomen omzoomde pleintjes.

Belangrijk om te worden vermeld zijn de traditionele huizen van Tavira, die bijna allemaal "reixa" deuren hebben en "geschaarde" daken. De deuren in "reixa" worden gemaakt van houten latten en hebben openingen waardoor het huis kan luchten zonder dat de deur of de ramen open moeten. De "geschaarde" daken zijn kleine daken met vier dakschilden, die elk een vertrek van het huis aanduiden. "Schaar" (tesoura) is de naam die wordt gegeven aan de kruising van de balken waarop de daken rusten.

Naast het historisch belang van Tavira is ook het natuurlijk erfgoed één van de grote attracties. De rivier Rio Gilão die door de stad stroomt, leidt naar de zee, waar we het eiland Ilha de Tavira vinden met een uitgestrekte zandvlakte van 11 km die parallel loop aan de kust en deel uitmaakt van het natuurpark Parque Natural da Ria Formosa. Deze stranden hebben rustig water en wit zand en horen tot de meest geliefde stranden van de Algarve. Op dit zandstrand is een camping, restaurant en een bar. De verbinding tussen Tavira en het eiland wordt door bussen verzorgd (vlakbij de markt of Quatro Águas) en door boottaxi's, naar gelang het weer en de beschikbaarheid. Vergeet ook niet om Cacela Velha te bezoeken.

Vilamoura

Jachthaven van Vilamoura - Golfvakantie Algarve
Jachthaven ⮞ Vilamoura ⮞ Algarve ⮞ Portugal
Als je Vilamoura vergelijkt met andere badplaatsen aan de Algarve, dan doet Vilamoura wat mondianer en chiquer aan. Vele mooie openbare tuinen en parken typeren het uitzicht. U waant zich hier in het Monaco van Portugal. Het achterland is schitterend met glooiende hellingen en olijf- en pijnbomen.

Vilamoura is een prima bestemming voor een heerlijk ontspannen vakantie. Het is een eldorado voor golfliefhebbers, dus ook zeer geschikt voor een leuke golfvakantie! Rondom de plaats liggen vele mooie aangelegde golfterreinen in een schitterend landschap, waar de jetset van over de hele wereld graag een balletje slaan. Naast de vele golfmogelijkheden is Vilamoura vooral bekend vanwege de schitterende grote internationale jachthaven. Door de vele restaurants, winkels en bars is het hier goed toeven. Ook is er een casino waar u een gokje kunt wagen. Aan weerszijden van de jachthaven liggen heerlijke, langgerekte zandstranden zodat ook de strandliefhebber zich hier prima kan vermaken. Kortom: Vilamoura is zeer geschikt voor een golfvakantie en een strandvakantie!
footer portugal