DTW Tours: uw onafhankelijke reisadviseur. Kies uw reis en boek direct bij de reisorganisatie van uw keuze.
Logo DTW Tours
SNP Natuurreizen
HomeLandinformatiePortugal ⮞ Azoren
menu landinformatie PT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

menu vlucht en auto PT
Vlucht en autohuur
 
 
 
 

Portugal informatie - Azoren

Op zoek naar informatie over de 9 prachtige eilanden van de Azoren? Hier vindt u informatie over deze eilandengroep. Lees snel verder en bereidt uw vakantie naar de Azoren goed voor.

Algemene informatie Azoren

Azoren eilanden
Corvo Santa Maria
Faial São Jorge
Flores São Miguel
Graciosa Terceira
Pico  
Fãjas waterval op Flores - Fly drive Azoren
Fajãs waterval ⮞ Flores ⮞ Azoren
Wie voor de Azoren kiest, kiest voor adembenemende natuur en pittoreske plaatsen. De vele kraters, grotten, watervallen en warmwaterbronnen maken een bezoek aan deze eilandengroep onvergetelijk!

De eilandengroep Azoren, bestaat uit 9 schitterende eilanden: São Miguel, Santa Maria, Terceira, Graciosa, São Jorge, Pico, Faial, Flores en Corvo. 9 Eilanden voor de avonturiers, 9 verrassingen die u zullen charmeren: dolfijnen en walvissen die uit de zee opspringen, de vulkanische landschappen - die met duizend kleuren groen begroeid zijn - zijn onverwacht mooi, paarse bossen hortensia's die de weiden begrenzen, blauwe en groene meren, vulkaankraters, dampende aarde. Heeft u wel eens meegemaakt dat uw maaltijd in een kuil in de grond bereid werd? De natuur nodigt uit tot avontuur, tot bergbeklimmen, zeedieren spotten, duiken. Maar laat u ook verleiden tot ontspanning, tot wandelingen of het zomaar genieten van het landschap.

Deze schitterende eilanden liggen tussen New York en Lissabon, op ruim 2 uur vliegen van het Europese vasteland, in het midden van de oceaan. De eilanden liggen op een kleine afstand varen van elkaar, waardoor de eilanden zeer geschikt zijn voor eilandhoppen. Bekijk Pico vanuit Faial, misschien ziet u de bergtop wel uitstijgen boven de hagelwitte wolken. Wellicht wilt u dit eiland met zijn steile klippen ontdekken - of de zwarte basaltmuren, die de kleine wijngaarden in Pico omgeven (werelderfgoed). Mogelijk wilt u ook de warme wateren voelen en de kratermeren van São Miguel zien.

"Vier jaargetijden op één dag" zo zegt de volksspreuk. Zelfs wanneer er een hogedrukgebied zich boven de Azoren bevindt kunnen op een dag afwisselend zon, nevel en wat regen voorkomen. Van april tot en met oktober staat de zon in combinatie met de warme golfstroom garant voor een plezierig warm klimaat.

Wellicht wilt u zich laten betoveren... op de Azoren.

Onze Azoren vakanties

Island hoppen Azoren, Azoren vakantie fly drive, fietsreis São Miguel en wandelreizen.
 

Corvo

Boeren aan het werk op het land op Corvo - Fly drive Azoren
Boeren aan het werk ⮞ Corvo ⮞ Azoren
Corvo is het kleinste eiland van de Portugese archipel Azoren en is vernoemd naar de vogelsoort raaf. Witte huizen hoog boven een ravijn aan zee. Blauwe meren diep onderin de uitgestrekte kraters. Groene landschappen. Een bevolking die vasthoudt aan eeuwenoude tradities. De charmes van Corvo, een stipje midden in de Oceaan. Waar we terechtkomen in een bijna vergeten wereld, welke bewaard is gebleven door de geïsoleerde ligging. Een ervaring die u nooit zult vergeten.

Het ovaalvormige eiland heeft een totale oppervlakte van 17 km², is 6,5 km lang en heeft een max. breedte van 4 km. Kenmerkend voor het eiland zijn de kleine windmolens, die zijn opgebouwd uit zwarte lavastenen. De 300 m diepe vulkaan Caldeirão, waaruit Corvo is ontstaan, ligt op 718 m hoogte op de berg Grosso aan de noordzijde van het eiland en heeft een doorsnede van 2400 m. Typerend voor het eiland Corvo zijn de met de hand vervaardigde, traditionele mutsen van wol met een donkerblauwe kleur en witte streep.

Wie slechts enkele uren de tijd heeft, leert Corvo het beste kennen door een bezoek te brengen aan het dorp Vila Nova de Corvo. Dit is de hoofdstad en enige plaats op het eiland met enkele restaurantjes, winkeltjes en huizen met kleurrijk versierde kozijnen. Hier bevindt zich bevindt zich tevens een klein eenbaansvliegveld, vanwaar vluchten vertrekken naar de andere eilanden van de archipel. Breng een bezoek aan de eenvoudige kerk met haar waardevolle Vlaamse beeld uit de 16e eeuw. Beklim de Monte Gordo om het uitzicht op de kratermeren van Caldeirão te bewonderen. Vergaap u aan de adembenemende vergezichten over zee en het zicht op het vlakbij gelegen eiland Flores.

Als u de intimiteit van het bestaan van de eilandbevolking wil meemaken moet u minstens 2, 3 of zelfs een week blijven. Om de oprechte hartelijkheid van de bevolking te ervaren. Om met de molenaar mee te gaan naar de molens met witte zeilen. Om de vissersboten in het zwakke licht van de dageraad te zien vertrekken. Om het rustige werktempo van de landbouwers en herders te ervaren. En om uiteindelijk uitgerust terug te keren van uw verblijf bij een kleine gemeenschap, van wiens eenvoudige levensstijl u deelgenoot bent geweest.

Faial

Capelinhos op Faial - Fly drive Azoren
Capelinhos ⮞ Faial ⮞ Azoren
Muurschilderingen, haven van Horta op Faial - Fly drive Azoren
Haven van Horta ⮞ Faial ⮞ Azoren
Faial is een aquarel met 2 overheersende kleuren, blauw en groen. Groen, door het frisse groen van het gras en het donker groen van de bossen met Japanse ceders. En blauw vanwege het kilometers lange blauw van hortensia's dat afsteekt tegen de velden en versmelt met de lucht en de zee. Faial wordt dan ook wel het "blauwe eiland" genoemd. En om het bijna paradijselijke plaatje compleet te maken, de intense kleuren van het donker grijze vulkanische as van Capelinhos, waar na zoveel jaren nog steeds geen planten groeien. In 1957-1958 vond hier de laatste uitbarsting plaats, welke het toenmalige dorpje onder de as bedekte.

Het eiland heeft een totale oppervlakte van 173 km², is max. 21 km lang en is max. 14 km breed. Faial nodigt uit tot het maken van wandelingen door het idyllische landschap. Een wandeling naar de top van de Caldeira (Cabeço Gordo, hoogste punt van het eiland op 1043 m), die een grote en poëtische mosgroene krater verborgen houdt. De schoonheid van het palet aan kleuren in allerlei schakeringen van zonsopgang tot zonsondergang, van het het majestueuze profiel van de berg Pico. En, op zomerdagen, zonnen op het gele zandstrand.

De hoofdstad van het eiland is Horta met diverse pleinen, goed onderhouden huizen, fleurige parkjes, een oud fort en enkele kerken met kunstschatten. Deze stad is eeuwenlang een belangrijke halteplaats geweest tussen Amerika en Europa. Momenteel meren uit alle hoeken van de wereld jachten aan. De bemanning, gefascineerd door Faial, blijft dagen, weken of zelfs maanden. Vele uren van gezelligheid worden doorgebracht in het wereldberoemde Café Peter. Op de havenmuur wordt door de bemanning van elk jacht een muurschildering als aandenken achtergelaten. Een ware regenboog van kunst en verbeelding. De jachthaven van Horta is tevens het vertrekpunt van excursieboten van onder andere walvissen- en dolfijnexcursies. Ook sportvissen en onderwatersport behoren tot de activiteiten die op Faial, de watersportbestemming van de Azoren, aangeboden worden. Hoogtepunt is de "Week van de Zee" in de maand augustus. De feestelijkheden, die onder andere regatta's en wedstrijden met roeibootjes van walvisjagers omvatten, zorgen voor een feestelijke stemming in de gehele stad.

Flores

Rocha dos Bordões op Flores - Eilandhoppen Azoren
Rocha dos Bordões ⮞ Flores ⮞ Azoren
Flores is natuur in haar oorspronkelijke overdaad. Hoge puntige bergen en heuveltjes die steil aflopen naar zee. 7 Spiegelgladde, blauwe meren die als juwelen glinsteren in het groen van de omgeving. Het constante geruis van de watervallen die van de hellingen af richting zee stromen. En, bovenal, het bonte palet aan kleuren van de vele bloemen die het hele eiland bedekken.

De schoonheid van het landschap van Flores nodigt uit tot het maken van heerlijke wandelingen langs hagen van hortensia's die het eiland blauw kleuren. Er is zoveel te zien en te bewonderen. Van de vloeibare spiegel van de meren diep in de groene vulkaankraters tot de reusachtige basaltzuilen van Rocha dos Bordões. En niet te vergeten, de vergezichten over land en zee, het zingen van de vogels en de bijzondere flora. Duik in een zee rijk aan vis tussen veelkleurige rotsen; ga forelvissen in de rivieren of ga zwemmen in de door de zee in lava uitgehouwen zwembaden. Activiteiten die uw vakantie meer kleur en invulling geven.

Flores heeft een oppervlakte van 142 km², is 17 km lang en heeft een max. lengte van 12,5km. Het eiland is verdeeld in twee districten (zgn. vila), nl. Santa Cruz das Flores in het noorden en Lajes das Flores in het zuiden. Breng een bezoek aan Santa Cruz, de hoofdstad van het eiland, en Lajes, waarvan de geschiedenis terugvoert naar de tijd van de eerste bewoners in de 15e eeuw. Of bezoek één van de vele, in dalen verstopte of hoog op de kliffen gelegen, pittoreske dorpjes zoals Fajãzinha en Fazenda das Lajes. Op het eiland ligt tevens de meest westelijke plaats van Europa, Fajã Grande.

Of u nu een actieve of een rustige vakantie wenst, met een vakantie op Flores doet u in ieder geval nieuwe energie op. Het eiland nodigt u uit de natuur opnieuw te ontdekken.

Graciosa

Windmolen op Graciosa - Eilandhoppen Azoren
Windmolen ⮞ Graciosa ⮞ Azoren
Landschap van Graciosa - Eilandhoppen Azoren
Landschap ⮞ Graciosa ⮞ Azoren
Een klein eiland met een oppervlakte van ca. 61 km² welke bewoond wordt door nog geen 5000 inwoners. Graciosa werd op 2 mei 1450 door Vasco Gil Sodré ontdekt. Maar de tijd lijkt er sindsdien stil te hebben gestaan. Kenmerkend voor Graciosa zijn de vele witte huizen, de molens en de raadselachtige lagune in de vulkaankrater. De straten met witte huizen van het dorp Santa Cruz voeren u een paar honderd jaar terug in de tijd. In de parochiekerk zijn 16e eeuwse panelen te bewonderen. Dit zijn waardevolle werken uit de Portugese schilderkunst.

Het eiland Graciosa verkennen betekent wandelen door een groen lappendeken van kleine wijngaarden, omzoomd door muurtjes van opgestapelde lavastenen. Beklim afgeronde bergen om van de panoramische uitzichten te genieten. Bewonder de weelderige vegetatie van Caldeira, waar de Furna do Enxofre toegang biedt tot het binnenste van een gedoofde vulkaan met een geheimzinnig ondergronds meer. En ontdek, langs de gehele kust, diepe baaien en dromerige, kleine eilandjes.

Wijngaarden tussen muurtjes van steen. Het witte silhouet van een tegen de blauwe lucht afstekend molentje. Het rustige leven, ver weg van de jachtige wereld, dat volgens de seizoenen verloopt. Dit is het universum van Graciosa, het kleine, met wit schuim omgeven eilandje. Hier brengt elke vakantiedag nieuwe energie en rust.

Waar wijngaarden zijn is wijn....en de witte en rode wijnen van Graciosa zijn uitstekende begeleiders van verse vis, schelpdieren en vlees uit de lokale keuken. Ter afsluiting van de maaltijd gaat er niets boven traditionele zoetigheden en een glaasje aguardente, welke is bereid in oude koperen distilleerketels.

Een vakantie op Graciosa is ongecompliceerd, gezond en rustgevend. Bij vertrek heeft men het gevoel een wereld achter te laten waar de tijd heeft stilgestaan.

Pico

Berg Pico op Pico - Fly drive Azoren
Berg Pico ⮞ Pico ⮞ Azoren
Landschap van Pico - Fly drive Azoren
Lake Capitão ⮞ Pico ⮞ Azoren
Landschap van Pico - Fly drive Azoren
Landschap ⮞ Pico ⮞ Azoren
Pico is het op één na grootste eiland van de Azoren archipel. Met een bezoek aan Pico dringt u een wereld binnen die in de loop der eeuwen is opgebouwd door walvisjagers, landbouwers en vissers. Een vakantie op een eiland gekenmerkt door het contrast tussen aan de ene kant de kale hellingen van een oude vulkaan en aan de andere kant de zoete vijgen en druiven, adembenemende vergezichten en knusse dorpjes hoog boven zee. Het langwerpige eiland heeft een lengte van 42 km is 15,2 km breed en heeft een totale oppervlakte van 447 km². Een plateau met kleinere vulkanen en gestolde lava vormt steile kliffen in het lagere oostelijke deel van het eiland.

De langs de kust verspreid gelegen dorpjes op Pico, genesteld tussen het frisse groen van vegetatie en wijngaarden, hebben een heel eigen karakter. Het eiland kenmerkt zich door de met donkere lavablokken gebouwde huizen; de vele bloemen in potten en tuinen; de kleine havens waar kleurrijke vissersboten dobberen op de golven; de bescheiden bedevaartskapel op de top van een heuvel aan zee. Lajes, São Roque en Madalena zijn 3 eeuwenoude dorpen waar de historie en kunst hun sporen hebben achtergelaten. Breng een bezoek aan dorpjes als Calheta de Nesquim, São João, São Mateus en Ribeirinha met hun kerken, naar zee aflopende straatjes en hoekjes waar de huizen als het ware met de wijngaarden versmelten.

Tot het einde van de 19e eeuw kwamen Amerikaanse walvisvaarders naar Pico om op potvissen te jagen en om harpoeniers te werven. Later werd er met behulp van ranke roeiboten vanaf het eiland op walvissen gejaagd. Een strijd tussen mens en dier die maar al te vaak in tragedie eindigde. Vandaag de dag heeft Pico zich op vredige wijze hersteld van de walvisvaarttraditie. 2 Musea vertellen de geschiedenis van de walvisvaart en tonen allerlei door zeelieden vervaardigde kunstvoorwerpen gemaakt van tanden en botten van potvissen. De ideale plek, beroemd in de gehele wereld, om grote walvisachtigen te bewonderen. Het aanbod omvat tochtjes van een paar uur tot meerdaagse excursies met een wetenschappelijke en ecologische invalshoek.

De wijngaarden van Pico behoren tot het Werelderfgoed. Eerst braken de mannen de harde korst van lava. Vervolgens bouwden zij muurtjes met de uitgehakte stenen en plantten in de kleine cirkels met vruchtbare aarde wijnstokken aan. Op deze wijze ontstonden de wijngaarden van Pico. Een uniek landschap dat met recht een plaats heeft gekregen op de Werelderfgoedlijst. Een bezoek aan de wijngaarden van Pico voert door een labyrint van zwarte muurtjes, waar het groen van de wijnranken overheen gluurt. Langs de in lava uitgeslepen karrensporen van de ossenwagens die de druiven vervoerden naar de aan zee gelegen wijnkelders. Herleef de geschiedenis van een bescheiden en volhardend volk.

Pico is een paradijs voor natuurliefhebbers. Prachtige routes langs de kust, glooiende hellingen en de weidse, groene hoogvlakten doorspekt met kleine vulkanen. Klim naar de top van de vulkaan Pico (hoogste punt van de Azoren), deze heeft een hoogte van 2351 m of daal af in de diepte om de lavatunnels te verkennen. Pico betekent "bergpiek" en heeft zijn naam hier aan te danken. De krater van de vulkaan Pico heeft een diameter van 700 m en een diepte van 30 m. De top van de vulkaan wordt gevormd door een kleinere berg met een hoogte van 1000 m, deze wordt in het Portugees Pico Pequeno of Piquinho (Picootje) genoemd. Ga op zoek naar vogels en de bijzondere vegetatie. Geniet van de weidse vergezichten over de blauwe zee en de nabijgelegen eilanden Faial, São Jorge en Graciosa.

De witte "Verdelho" wijn van Pico, die reeds maaltijden van koningen en tsaren begeleidde, is een genot voor de wijnliefhebber. Neem, om met plezier aan uw droomvakantie op Pico terug te denken, een paar flessen van deze uit lava geboren wijn als souvenir mee naar huis. Ook leuk als souvenir zijn de kunstige miniaturen van roeibootjes en landbouwwerktuigen, de voorwerpen gemaakt van walvisbotten en het handgemaakte kantwerk.

Santa Maria

Aveiro waterval op Santa Maria - Eilandhoppen Azoren
Aveiro waterval ⮞ Santa Maria ⮞ Azoren
Praia Formosa strand op Santa Maria - Eilandhoppen Azoren
Praia Formosa ⮞ Santa Maria ⮞ Azoren
Het gele eiland Santa Maria is het meest zuidelijke eiland van de Azoren archipel. Het is het derde kleinste eiland en heeft een oppervlakte van 97 km² met een lengte van 17 km en een max. breedte van 9 km. Het eiland wordt gekenmerkt door een grote diversiteit aan kleuren in het landschap. Het hoogste punt van het eiland is Pico Alto op 590 m hoogte.

Een reusachtig, steil bordes bedekt met wijngaarden. Spitse witte schoorstenen roepen beelden op uit de tijd van de eerste bewoners afkomstig uit het zuiden van het continent. Nu wonen er ongeveer 5500 mensen op het eiland. De hoofdstad Vila do Porto is de oudste plaats van de Azoren met huizen uit de 15e eeuw, hier bevindt zich tevens een kleine luchthaven. Het historische dorp Anjos staat bekend als het eerste punt van land dat Christopher Columbus tegenkwam op zijn terugreis uit Amerika.

Met zijn vele diepe baaien heeft Santa Maria de mooiste stranden (São Lourenço en Praia Formosa) van de Azoren.... en de meeste zonuren. De golven van Santa Maria zijn een uitdaging voor surfers. Ook activiteiten als sportvissen, zeilen, windsurfen, duiken en parapenten behoren tot de mogelijkheden.

Het idyllische karakter van het landschap zal met name de rustzoekers aanspreken. Verbaas u over het contrast tussen groene bergen en kale vlaktes zonder enige vegetatie. Ervaar het kalme landelijke levensritme. Geniet van een wandeling door de eeuwig groene vegetatie en bewonder de trapsgewijze hellingen Baía de São Lourenço. Een tocht over het eiland voert u langs Vila do Porto, Santo Espírito, Anjos en São Pedro waar kerken, kloosters en forten vroegere tijden doen herleven.

Tijdens uw verblijf op Santa Maria heeft u voldoende gelegenheid om te genieten van verse vis en traditionele maaltijden. Aan het einde van uw vakantie zult u vertrekken met een op traditionele wijze vervaardigd souvenir en veel heimwee.

São Jorge

São Jorge landschap - Fly drive Azoren
Landschap ⮞ São Jorge ⮞ Azoren
Landschap van São Jorge - Fly drive Azoren
Landschap ⮞ São Jorge ⮞ Azoren
São Jorge wordt door een zeestraat van 15 km breed van het eiland Pico gescheiden. Van oost naar west is het eiland 53 km lang en van noord naar zuid 8 km breed. De oppervlakte bedraagt 238 km² en het langgerekte eiland telt zo'n 10.500 inwoners. Het hoogste punt van het eiland is Pico da Esperança (1053 m). Een opvallend natuurverschijnsel aan de noordkust van São Jorge zijn de "fajãs". Dit zijn vlakke, vruchtbare landtongen, die het resultaat zijn van lavastromen, die in het water zijn gestold. Aan de voet van de kliffen aan de noord- en zuidkust treft u zo'n 46 fajãs aan. De belangrijkste producten van het eiland zijn vee, zuivel, graan, fruit en vis.

Het groen, het immense groen dat dalen en bergen bedekt in een oneindige kleurschakering. In de verte het eiland Pico en de gelijknamige berg. De bijna loodrechte rotswanden die in zee duiken. De rust van de grote open ruimte, waar slechts vogels zingen en wouwen schreeuwen. Dit is het landschap van São Jorge, een reusachtig schip van steen voor eeuwig verankerd in de blauwe zee. Een vakantiebestemming die dichtbij de natuur staat.

Een pad slingert door weilanden en bossen omhoog naar de Serra do Topo. Een ander pad daalt af naar de Fajã de Santo Cristo, een lapje grond aan de voet van de kliffen met een klein meertje aan zee. Prachtige wandelingen over paden die nog altijd gebruikt worden door de boeren die de "fajãs" bewerken en die hun vee op de met mals gras bedekte hellingen laten grazen. De fleurige dorpjes van São Jorge liggen als witte stipjes in een idyllisch landschap, vlak aan zee of boven op de kliffen. Velas is de hoofdstad met enkele historische herenhuizen, een haven, strand, natuurlijk zwembad en enkele winkeltjes en restaurants. Aan de zuidkust liggen de bloemrijke dorpjes Urzelina en Manadas met het oudste kerkje van de Azoren, de Igreja de Santa Bárbara. Verspreid over het eiland zijn kleine fabriekjes waar men kan zien hoe van de dikke volle koeienmelk, grote kazen worden gemaakt. Deze kazen, die een uitstekend begin van iedere maaltijd vormen, hebben het eiland zijn bekenheid gegeven.

Een rondreis over São Jorge is een reis vol ontdekkingen. Laat u betoveren door de landschappen die ons terugvoeren naar de oorspronkelijke wereld. Bekijk de handgeweven wollen dekens met oeroude patronen. Breng een bezoek aan de door vulkaanuitbarstingen bedolven kerktoren. Na uw kennismaking met São Jorge zult u vast en zeker de wens hebben om terug te keren naar dit mooie eiland om de rust weer opnieuw te ervaren.

São Miguel

Sete Cidades op São Miguel - Fly drive Azoren
Sete Cidades ⮞ São Miguel ⮞ Azoren
Lagoa Fogo op São Miguel - Fly drive Azoren
Lagoa de Fogo ⮞ São Miguel ⮞ Azoren
Furnas meer op São Miguel - Fly drive Azoren
Meer van Furnas ⮞ São Miguel ⮞ Azoren
Warmwaterbronnen in Furnas op São Miguel - Fly drive Azoren
Warmwaterbronnen ⮞ São Miguel ⮞ Azoren
São Miguel is een zeer groen en heuvelachtig eiland, hierdoor wordt dit eiland ook wel het "groene eiland" genoemd. Het is met een oppervlakte van 759 km² het grootste eiland van de Azoren. Het grootste gedeelte van de bevolking woont in de hoofdstad Ponta Delgada, hier bevindt zich tevens de luchthaven. Het hoogste punt van het eiland is Pico da Vara (1103 m) in de Serra da Tronqueira aan de oostzijde van het eiland. De kust is rotsachtig met diverse verspreid gelegen, kleine dorpjes, die d.m.v. een rondweg met elkaar worden verbonden. Op het eiland worden o.a. thee, ananas, bananen en passievruchten verbouwd.

De levendigheid van een gastvrije stad aan zee. Weidse, serene vlaktes tussen het groen en de bloemen, waarin zich kratermeren hebben genesteld. Musea, kerken en paleizen bewaren kunstschatten en geschiedenis. Golfen, tennissen, wandelen, fietsen, paardrijden of gewoon lekker zonnen op het strand. Allemaal facetten van een eiland dat een ideaal vakantieoord is voor wie van cultuur en sport houdt....of voor wie eenvoudigweg van de natuur wil genieten.

De vele kratermeren zullen uw hart veroveren. Aan de westkant van het eiland kunt u de "Sete Cidades" bewonderen, een blauw en een groen meer met een omtrek van 12 km gelegen in een krater. Dit zijn "Lagoa Azul" en "Lagoa Verde". Andere bekende kratermeren zijn "Lagoa das Furnas" in het oosten van São Miguel en "Lagoa de Fogo" in het midden van São Miguel. Ook de Vale das Furnas, een weelderige tuin in een uitgestrekte krater met warmwaterriviertjes, is een bezoek meer dan waard. Binnenin ligt het idyllische "Terra Nostra park", waar exotische soorten uit de Tropen zich vermengen met soorten uit koude landen. Kokend stoom bij Caldeiras herinnert aan de vulkanische oorsprong van het eiland. In de warme grond bij de bronnen wordt de lokale specialiteit "Cozido" bereid in grote ingegraven pannen. Cozido bestat uit groenten, aardappelen en vlees of vis. En niet te vergeten, de enige ananas- en theeplantage van Europa, de charme van de diversiteit van het landschap vol weilanden met onverstoorbare gevlekte koeien, dichtbegroeide bossen, heel veel bloemen en uitzichten over land en zee.

Ponta Delgada, een panoramisch gelegen stad rondom een grote baai. Dit is het toeristische hart van São Miguel. Musea en monumenten, straten rijk aan historie met hotels, restaurants en winkels. Voor de liefhebber zijn er de nachten vol kleur en vertier. In Ribeira Grande, aan de andere kant van het eiland, kunt u de parochiekerk, met gaar gotische façade, de merkwaardige Arcano bewonderen. De witte dorpjes Lagoa, Nordeste en Povoação, omgeven door het blauw van de zee, en Vila Franca do Campo (eerste hoofdstad van São Miguel) laten u kennismaken met het erfgoed en de geschiedenis van het eiland. Deze plaatsen zijn tijdens uw vakantie zeker een bezoek waard.

Voor een actieve vakantie zit u op São Miguel ook goed. Door bloemen omgeven golfterreinen waar u ongestoord kunt golfen. Speciale routes om vogels te kijken of flora en vulkanische verschijnselen te bewonderen. Duiken tussen vissen en door lava gevormde onderwaterlandschappen. Jachthavens waar jachten uit Europa en Amerika aanleggen. Genieten van grote walvisachtigen en snelle dolfijnen. Gele zandstranden nodigen uit tot vrolijke uurtjes in een door de Golfstroom opgewarmde zee of tot het aangaan van de uitdaging met de golven op een surfplank of windsurfplank. Tennis, zeilen, wandelen, golfen, fietsen, sportvissen op open zee: São Miguel biedt u een uitgebreid scala aan mogelijkheden voor een actieve vakantie.

De stranden op São Miguel bestaan vnl. uit zwart zand of keien en zijn vaak lagergelegen dan de plaatsen waartoe ze behoren. Hierdoor zijn ze vaak te bereiken via (sterk)hellende wegen en treden. De meeste stranden worden begrensd door rotsen met daarachter hoge (deels begroeide) rotswanden. De zeebodem loopt overal het algemeen snel af. De meest bekende en daarmee drukst bezochte stranden aan de zuidzijde van het eiland zijn het Milicias-strand in São Roque, het Pópulo-strand in Livramento, het Água d´Alto-strand in Água d´Alto, het Amorastrand in Ribeira Quente en het Vinha da Areia-strand in Vila Franca do Campo. Aan de noordzijde zijn minder bekende stranden, met uizondering van de stranden in Ribeira Grande, waaronder het Sta. Bárbara-strand en Monte Verde-strand. In diverse plaatsen is een openbaar zwembad direct aan zee. De zee is vooral aan de noordkust van het eiland vaak ruw, er is een sterke stroming (onderstroom) en er zijn regelmatig (hoge) golven. De stranden zijn minder geschikt voor kinderen.

Winkelplezier en lekker tafelen. Blauw beschilderd keramiek van Lagoa. Pittoresk aardewerk vervaardigd door de pottenbakkers van Vila Franca do Campo. Fijne borduursels en decoratief rietvlechtwerk. Allemaal ambachtskunsten gestoeld op eeuwenoude tradities en die als souvenir een mooie herinnering aan uw vakantie op São Miguel vormen. Wie vergeet ooit de unieke smaak van de overheerlijke in vulkanische calderas bereidde stoofschotel van Furnas? Of de verse vis en schelpdieren, het malse vlees, gegrild of bereid volgens aloude traditionele recepten? Ook de nagerechten zijn niet te versmaden: de zoete, geurige ananas, passievruchtenlikeur en zoetigheden bereid volgens oude kloosterrecepten. Opdat elke maaltijd u altijd bij zal blijven.

Terceira

Landschap van Terceira - Fly drive Azoren
Landschap ⮞ Terceira ⮞ Azoren
Angra do Heroísmo op Terceira - Fly drive Azoren
Angra do Heroísmo ⮞ Terceira ⮞ Azoren
Traditioneel huis op Terceira - Fly drive Azoren
Traditioneel huis ⮞ Terceira ⮞ Azoren
Terceira betekent letterlijk het derde eiland, aangezien het als derde werd ontdekt en het 3-na grootste eiland is. Het heeft een oppervlakte van 382 km² met een max. lengte van 29 km en een max. breedte van 17,5 km. Terceira is zeer geschikt voor natuurliefhebbers, rustzoekers, wandelaars en wordt veel bezocht door Portugezen van het vasteland. Het binnenland kenmerkt zich door enkele bosrijke bergen met als hoogste top 1021 m bij de Serra de Santa Bárbara, aan de oostzijde van het eiland. De kust is rotsachtig met verspreid enkele kleine dorpjes, die d.m.v. een rondweg met elkaar worden verbonden. Voor de zuidoostkust liggen 2 eilandjes: Ilhéus das Cabras.

De haven waar galjoenen, zwaarbeladen met specerijen uit de Oriënt en goud en zilver uit Amerika, voor anker gingen. De rechte straten van de stad voeren ons terug naar de 16e en 17e eeuw. Het blokkenpatroon van vlakke groene velden, met de silhouetten van de melkkoeien. De levendige, opvallende kleuren van de "impérios" (kapellen) steken af tegen de witte huizen. Het gelach en de pirouetten van jongens die hun vaardigheden tonen bij de "tourada à corda", stierenrennen waarbij mannen een stier aan een lang touw uitdagen d.m.v. jassen en paraplu´s. Hiervoor worden de straten in de kleine dorpjes afgezet en zijn veel mensen op de been om het spektakel te aanschouwen. Beleef de vredige uurtjes van een partijtje golf tussen de uit Japanse afkomstige cederbomen. Vormen, kleuren en geuren van de toeristische caleidoscoop die Terceira is. Waar het heden en verleden hand in hand gaan voor een perfecte en heerlijke vakantie.

De hoofdstad Angra do Heroísmo staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Vanwege straten die de architectuur bewaren van lang vervlogen tijden, de kerken, paleizen, musea en de dikke muren van het fort dat ooit de stad en de haven verdedigde tegen de aanvallen van zeerovers. Na het bekijken van al het moois dat Angra do Heroísmo te bieden heeft, is het ook zeker de moiete waard een bezoek te brengen aan het oude historische centrum van Praia da Vitória. Bewonder de gotische kerk van São Sebastião (gebouwd door de eerste bewoners), de prachtige herenhuizen, kerken en kapelletjes van São Carlos, Fortinha, São Brás en Lajes en de meesterwerken van volksarchitectuur, de "impérios", gewijd aan de cultus van de Heilige Geest.

Terceira biedt meer dan alleen historie en monumenten. Het eiland kent ook een prachtige natuur, waar het een lust is om te wandelen. Bergen die horizonten van bloeiende velden, verre zeeën en mooie luchten onthullen. De bijzondere "Caldeira de Guilherme Moniz", een vulkaankrater van 15 km. De grotten van Algar do Carvão met het spektakel van door lava gevormde stalactieten en stalagmieten. Bloemen omzomen het veld dat golfers uitdaagt voor een partijtje golf. Het kosmopolitische karakter van Terceira is te danken aan de 2 jachthavens, waar oceaanjachten uit de hele wereld aanmeren tijdens hun Atlantische oversteek. De zee, rijk aan vis, is een paradijs voor vissers. Duiken, surfen, windsurfen en zeilen zijn meer sporten die op het eiland worden beoefend. En voor wie van zwemmen houdt, kan terecht in Praia da Vitória en Angra do Heroísmo, hier zijn zandstranden. De meeste stranden zijn echter natuurlijke zwembaden, ofwel afgezette delen in zee, waarin veilig kan worden gezwommen met veelal een rotsplateau om op te zonnen. Hier is vaak tevens een normaal zwembad aan zee. De stranden zijn meestal lager gelegen en liggen aan baaien, begrensd door rotsachtige kliffen. De zeebodem loopt snel af.

Op het eiland vinden regelmatig kleinschalige festivals en optredens plaats. Hierbij zingen vaak groepen mannen in kleurrijke kledij. Feestvieren betekent lekker eten en dat kan ook zeker op Terceira. De traditionele keuken is beroemd om het exotische aroma van de alcatra (een stoofvleesgerecht dat rijk is aan kruiden), om de bloedworst en om de inktvisgerechten. De zoete nagerechten zijn talrijk en heerlijk. En de maaltijd is niet volledig zonder een glaasje Biscoitos-wijn. Een klein wijnmuseum op het eiland vertelt het verhaal achter deze wijn. Kaas is overigens ook een typisch product van de Azoren in het algemeen.

Er zijn veel handgemaakte producten op het eiland verkrijgbaar, waaronder aardewerk, geweven kleedjes en metalen kunstvoorwerpen. Verder worden er veel beeldjes en bordjes met afbeeldingen van koeien verkocht.
 
footer portugal