DTW Tours: uw onafhankelijke reisadviseur. Kies uw reis en boek direct bij de reisorganisatie van uw keuze.
Logo DTW Tours
SNP Natuurreizen
HomeLandinformatieSpanje
menu landinformatie ES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

menu vlucht en auto ES
Vlucht en autohuur
 
 
 
 

Spanje informatie

Op zoek naar informatie over Spanje? Hier vindt u alle informatie die u nodig heeft om uw vakantie naar Spanje goed voor te bereiden.

Algemene informatie

Landschap in Andalusië - Vakantie Spanje
Landschap ⮞ Andalusië ⮞ Spanje
Poblet kasteel - Fietsvakantie CataloniŽ
Poblet kasteel ⮞ Catalonië ⮞ Spanje
Het paleis Montijuich in Barcelona - Vakantie Spanje
Paleis Montijuich ⮞ Barcelona ⮞ Catalonië ⮞ Spanje
Landschap - Vakantie Spanje
Landschap ⮞ Spanje
Landschap in Andalusië - Fly drive
Landschap ⮞ Spanje
Prachtige flamenco dans - Vakantie Spanje
Flamenco dans ⮞ Spanje
Leuke souvenirs - Vakantie Spanje
Souvenirs ⮞ Spanje
Tapas - Vakantie Spanje
Tapas ⮞ Spanje
Iberia - Goedkope vliegtickets Spanje
Iberia ⮞ Spanje
Goedkoop een auto huren in Spanje
Auto huren ⮞ Spanje
Landschap - Fly drive Spanje
Landschap ⮞ Spanje
Strand in CataloniŽ - Fly drive Noord Spanje
Strand ⮞ Catalonië ⮞ Spanje
Spanje heeft een zeer rijke historie, een prachtige cultuur en natuur en natuurlijk niet te vergeten.....heerlijke stranden! In Spanje kunt u terecht voor zowel een mooie fly drive, fietsvakantie, golfvakantie, wandelvakantie als strandvakantie. Verblijf ook eens in een parador (luxe staatshotel, die meestal gevestigd zijn in een historisch gebouw en gelegen op een schitterende locatie), deze ervaring mag u zeker niet missen!

Karakteristiek

Spanje is een land vol tegenstellingen met diepgaande verschillen in natuur, klimaat, cultuur en levenswijzen. Via de Spaanse autonome regio's leer je de grote culturele en natuurlijke rijkdom van Spanje kennen. Er zijn in totaal 17 autonome regio's (Andalusië, Aragón, Balearen, Bakenland, Canarische eilanden, Cantabrië, Castilië La Mancha, Castilië Y León, Catalonië, Extremadura, Galicië, La Rioja, Madrid, Murcia streek, Navarra, Asturië en Valenciaanse gemeenschap) en 2 autonome steden (Ceuta en Melilla). Zij hebben alle hun eigen karakter en kenmerken, zoals je bijvoorbeeld kunt zien in de monumenten en steden, tijdens feesten en tradities of kunt proeven in de typische gastronomie. De contrasten in landschappen zijn een andere aangename verrassing. Kom het zelf ontdekken....

Ligging en grootte

Spanje is gelegen in het zuidwesten van Europa en vormt samen met Portugal, Andorra en Gibraltar het Iberisch schiereiland. Het noorden ligt tegen Frankrijk en Andorra en het noordwesten tegen de Atlantische Oceaan. Ten oosten van Spanje ligt de Middellandse Zee. Het zuiden grenst aan de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en heeft een klein grensgedeelte met Gibraltar. Het westen deelt de grens met Portugal en deels aan de Atlantische Oceaan. Tot Spanje behoren ook de eilandengroepen Balearen (gelegen in de Middellandse Zee) en de Canarische Eilanden (gelegen in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko). De laatste twee kleine gebieden die onder het Spaans grondgebied vallen zijn de 2 enclaves Ceuta en Melilla die in het noorden van Marokko zijn gelegen. Spanje is 506.000 km2 groot,zo'n 12 keer groter dan Nederland.

Historie

Spanje's sterke, leidende positie als wereldmacht nam in de 16e en 17e eeuw af. Na perioden van oorlog en verval raakte Spanje de controle kwijt over de koloniën. In 1931 werd het land als republiek uitgeroepen. Politieke instabiliteit tussen de nationalisten met als leider generaal Francisco Franco resulteerde uiteindelijk in de vernietigende Spaanse Burgeroorlog die duurde van 1936-1939. De overwinning van de nationalisten gaf generaal Franco de macht tot aan zijn dood in 1975. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef Spanje neutraal. Door o.a. een snelle economische modernisatie en het massatoerisme bloeide de economie van Spanje weer op en trad het in 1986 toe tot de Europese Unie. In 2004 werd Spanje opgeschrikt door aanslagen op forensentreinen waar in eerste instantie de Spaanse premier Aznar de terroristische Baskische terreurbeweging ETA verantwoordelijk voor hield. Later bleek dat de aanslagen vermoedelijk gepleegd zijn door Al Qaida, vanwege de Spaanse aanwezigheid van militairen in Irak. Mede hierdoor verloor premier Aznar de verkiezingen van de huidige premier Zapatero. Hij trok de troepen uit Irak terug.

Religie

Rooms-katholiek.

Taal

Spaans, maar in de belangrijkste toeristengebieden kan men terecht met Engels.

Klimaat

Spanje kent door de diverse landschappen binnen het land verschillende klimaten. Aan de Costa's en de Balearen heerst een mediterraan zeeklimaat, met warme en soms hete zomers en zachte winters. Aan de zuidkust van de Middellandse Zee en op de Canarische Eilanden heerst een subtropisch klimaat met gedurende het hele jaar door warme temperaturen.

Natuur

Door de vele landschappen heeft Spanje een divers natuur. De kusten zijn vrij vlak en langgerekt en in het binnenland is het heuvelachtig. De natuur op de Canarische Eilanden wordt gedomineerd door vulkanische landschappen.

In het binnenland zijn meer dan 400 beschermde natuurgebieden waar de belangrijkste ecologische systemen van het schiereiland en de eilanden te vinden zijn. De gemiddelde hoogte in Spanje is 660 m, veel hoger dan het Europese gemiddelde. Vrijwel de helft van de oppervlakte heeft een hoogte tussen de 600 en 1200 m. De belangrijkste bergketens bevinden zich vlakbij de kust. De hoogste bergen bevinden zich in de Pyreneeën (Noord Spanje) en de Sierra Nevada (Andalusië, Zuid Spanje) waar op 3482 m hoogte de hoogste bergtop van Spanje te vinden is: de Mulhacén. Hier zijn ook veel gletchers, bergmeren en een oogverblindende flora en fauna te vinden. In de Sierra Nevada wordt in de winter ook geskied. De hoogste berg van Spanje ligt op Tenerife; de ruim 3700 m hoge vulkaan Pico del Teide.

Talrijke grotere en kleinere bergketens kruisen elkaar in Spanje, waarbij vooral de bergketen van Cantabrië met de Picos de Europa; de centrale bergketen met het Gredosmassief; de Iberische bergketen en de Cordilleras Béticas zeer de moeite waard zijn. Hier bevinden zich de beschermde natuurgebieden, rijk aan indrukwekkende bossen bevolkt met wilde dieren (beren, wolven, auerhanen, "capra hispanica") en een zeer waardevolle inheemse flora.

Spanje kent veel nationale parken, o.a. Nationaal Park Doñana en Nationaal Park Sierra Nevada in Andalusië en Nationaal Park Picos de Europa in Noord Spanje.

Cultuur

Spanje kent een groot cultureel erfgoed door de diverse volkeren, die zich in de afgelopen eeuwen in het land hebben gevestigd en invloed hebben uitgeoefend op o.a. de architectuur van de verschillende kerken en kathedralen. De hoofdstad Madrid werd in 1992 uitgeroepen tot culturele hoofdstad van Europa. Enkele kunstschatten zijn te bewonderen in musea, waaronder het Guggenheim in Bilboa en het El Prado-museum in Madrid. Bekende Spaanse kunstenaars zijn o.a. Gaudí, Pablo Picasso, Joan Miró en Salvador Dalí.

Vrijwel dagelijks vinden er in Spanje fiesta's plaats. Deze feesten zijn vaak gebaseerd op de katholieke geloofsovertuiging van het land en worden uitbundig gevierd met optredens en parades. Zo zijn er in de week voor Pasen kleurrijke processies in heel Spanje. De Spanjaarden staan erom bekend om hun sociale leven voor hun werk te laten gaan, waardoor het mañana (dat kan tot morgen wachten) aangeeft dat ze zich niet laten leiden door de klok. Enkele bevolkingsgroepen in Spanje onderscheiden zich van de rest door o.a. een afwijkende taal, zoals de Catalanen in het noordoosten, de Galiciërs en Basken in het noordwesten en de Gitanos (zigeuners).

Tradities en souvenirs

Natuurlijk staat Spanje bekend om o.a. de traditionele muziek en dans, waaronder de gitaarmuziek en flamenco. Een andere, enigszins omstreden traditie zijn de stierengevechten (zgn. corridas), waarvan er jaarlijks ca. 13.000 plaatsvinden. Hierbij zien de Spanjaarden de corrida niet als een gevecht, maar als een artistieke uiting, waarbij de superioriteit van de mens over het dier wordt getoond. Bekende Spaanse souvenirs zijn traditioneel aardewerk, keramiek, lederwaren en kant- en borduurwerk. Verder kan men o.a. poppetjes in klederdracht, castagnetten, waaiers en kleine tapijten verkrijgen in de diverse souvenirwinkels.

Lokale keuken

De Spaanse keuken kent een uitgebreide keuken met veel typische gerechten die per streek verschillen. Diverse soorten wijnen, peulvruchten, kazen en worsten, waaronder chorizo en jamón serrano, komen veel voor in de lokale gastronomie. Ook staat Spanje bekend om zijn populaire tapas. Dit zijn kleine, vaak simpele hapjes die vers bereid worden en die ook in het buitenland erg populair zijn. Tussen 14:00 en 17:00 uur wordt er in heel Spanje siësta gehouden en ligt het leven bijna stil. Typische Spaanse gerechten zijn de tortilla (een gevulde omelet met aardappels), paella (rijstgerecht met o.a. zeevruchten en kip), gazpacho (koude soep met groenten en kruiden) en verschillende cocidos (stoofpotten). Een typische Spaanse drank is de sangria, rode wijn aangemaakt met suiker, sinaasappel en diverse soorten vruchten. Aan de drank zijn verschillende soorten sterke alcohol (likeur of brandewijn) toegevoegd en de drank is erg populair bij buitenlandse toeristen.

Vervoer

De nationale luchtvaartmaatschappij is Iberia. Het openbaar vervoer in Spanje is over het algemeen goed geregeld en vergelijkbaar met die van Nederland. Er is een vrij uitgebreid busnetwerk, vooral in en rondom de grotere steden. Per streek wordt het busvervoer geregeld door regionale busmaatschappijen. Een vergelijkbaar treinnetwerk is er op het vasteland, al staat de nationale treinmaatschappij bekend om vertragingen. Tussen het vasteland van Spanje, de Balearen en de Canarische Eilanden (en de eilanden onderling) zijn diverse veerdiensten. Er wordt rechts gereden. Het wegennet is goed in Spanje, ook op de Canarische Eilanden en de Balearen zijn de wegen veelal verhard en goed onderhouden. De wegen in het binnenland zijn vaak smaller en soms onverhard. Het land is zeer geschikt om een auto te huren.

Praktisch

Alarmnummer 112.
Elektriciteit 220-230V. Een enkel stopcontact is alleen geschikt voor stekkers met platte polen, zodat een verloopstekker nodig is.

Gezondheid

De medische zorg is in heel Spanje over het algemeen goed en vergelijkbaar met die van Nederland. Men kan niet alleen terecht bij openbare ziekenhuizen, maar ook bij privéklinieken (clínicas) waar het niveau van de zorg wel kan variëren. Geen vaccinaties verplicht. Kraanwater drinkbaar: ja, maar aangeraden wordt om flessen drinkwater te kopen.

Grensformaliteiten

Geldig paspoort of Nederlandse identiteitskaart vereist. N.a.v. de Schengenovereenkomst is er in principe geen paspoortcontrole.

Munteenheid

Euro.

Nederlandse ambassade

Adres: Paseo de la Castellana 259-D, 28046 Madrid, Spanje.
Telefoonnumer: (+34) 91 353 7500.
Faxnummer:(+34) 91 353 7565.
E-mail: mad-info@minbuza.nl. Meer informatie op de website: spanje.nlambassade.org.

Prijzen

Het gemiddelde prijsniveau van het land is hetzelfde als in Nederland. Het is gebruikelijk om in eetgelegenheden een fooi te geven (5 à 10%). Officieel is het bedieningsgeld bij de rekening inbegrepen.

Telefoon

Mobiel bellen met een Nederlandse telefoon mogelijk (dualband). Collect call mogelijk (900 990 031). Nummer dat men moet bellen vanuit het land naar Nederland: 00.31.

Tijdverschil

Op het vasteland en Balearen is er geen tijdsverschil. Op de Canarische eilanden is het 1 uur vroeger dan in Nederland.

Onze Spanje vakanties

Rondreizen en fly & drive vakanties, fietsen in Spanje, wandelen in Spanje en golfen in Spanje.
footer spanje