DTW Tours: uw onafhankelijke reisadviseur. Kies uw reis en boek direct bij de reisorganisatie van uw keuze.
Logo DTW Tours
SNP Natuurreizen
HomeLandinformatiePortugal ⮞ Noord Portugal
menu landinformatie PT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

menu vlucht en auto PT
Vlucht en autohuur
 
 
 
 

Portugal informatie - Noord Portugal

Op zoek naar informatie over de regio Noord Portugal en Porto? Hier vindt u informatie over deze regio met extra aandacht voor interessante plaatsen. Lees snel verder en bereidt uw vakantie naar Portugal goed voor.

Algemene informatie Noord Portugal en Porto

Plaatsinformatie Noord Portugal
Barcelos Pinhão
Braga Ponte de Lima
Bragança Porto
Chaves Póvoa de Varzim
Esposende Viana do Castelo
Guimarães Vila Real
Douro rivier - Fly drive Noord Portugal
Douro rivier ⮞ Noord Portugal
Pinhão treinstation - Fly drive Noord Portugal
Pinhão treinstation ⮞ Noord Portugal
Strand in Esposende ⮞ Vakantie Noord Portugal
Strand ⮞ Esposende ⮞ Noord Portugal
Noord Portugal, een zeer geschikte regio voor natuurliefhebbers, wandelaars en voor degene die op zoek is naar rust. De prachtige natuur en de historische steden maken uw vakantie onvergetelijk. Ontdek het noorden van Portugal met een fly-drive of met een mooie wandelvakantie.

Karakteristiek

In de regio Noord Portugal en Porto, heeft de wieg van Portugal gestaan en het rijke culturele erfgoed vertelt over zijn edele en zeer oude oorsprong. Het is een bergachtig gebied met steile hellingen begroeid met bladrijke vegetatie, met rivieren en natuurparken. Uit dit gebied komt het graniet waarmee in deze regio vele religieuze en historische monumenten zijn gebouwd. Religieuze monumenten als de Romaanse kapellen en Baroktempels, en historische overleveringen zoals die in Guimarães - waar de wieg stond van de "vader" van Portugal - in de vorm van talloze herenhuizen en paleizen met het wapen des vaderlands, waar de bezoeker ontvangen wordt met aristocratische gastvrijheid.

De regio wordt ook gevormd door de grote waterloop die haar doorkruist - de droomachtig mooie Douro. U kunt verschillende excursies boeken om zelf te ervaren hoe mooi de Douro is. De Douro vallei is uitgeroepen tot werelderfgoed. Er zijn in het binnenland veel overblijfselen uit de oudheid, waaronder diverse middeleeuwse bouwwerken en landhuizen. Een aantal van deze bouwwerken is omgebouwd tot pousada of hotel.

Landschap

Het noorden van Portugal is een groen en bergachtig gebied met steile hellingen begroeid met bladrijke vegetatie, met rivieren en natuurparken. Tussen hoge bergketens en betoverende groene vlaktes kronkelt de Douro, de invloedrijke rivier van Noord Portugal. De Douro betekent "gouden rivier". Langs de rivier de Douro zijn veel wijngaarden, waar de druiven groeien voor de typisch Portugese drank: Port.

Bij de baaien van de kustplaatsen Esposende, Vila do Condo, Póvoa de Varzim en Ofir vindt u een vlakker landschap met lange zandstranden en mooie duinenrijen die worden onderbroken door riviermondingen die uitkomen in de Atlantische Oceaan.

Als u op zoek bent naar de prachtige natuur, dan moet u beslist een bezoek brengen aan het natuurpark "Peneda de Gerês". De gevarieerde en uitbundige flora en fauna zullen u een aantal onvergetelijke momenten bezorgen, waarin u heel dichtbij de natuur bent.

Cultuur

Op cultureel gebied heeft Noord Portugal veel te bieden. Een bezoek aan Porto mag natuurlijk zeker niet ontbreken tijdens uw reis. Daarnaast zijn o.a. de steden Braga, Bragança, Guimarães, Ponte de Lima, Viana do Castelo en Vila Real zeker een bezoek waard. Voor meer informatie over de genoemde plaatsen en meer interessante plaatsen kunt u kijken bij "plaatsinformatie Noord Portugal". Het groene landschap, de vele historische stadjes, de uitstekende gastronomie en wijnen zullen zeker zorgen voor een fantastische rondreis!

Stranden

In de baaien van de noord Portugese kustplaatsen Esposende, Vila do Condo, Póvoa de Varzim en Ofir vindt u lange zandstranden.

Onze Noord Portugal vakanties

Fly-drive Noord Portugal , wandelen in Noord Portugal en fietsen in Noord Portugal.

Plaatsinformatie Noord Portugal

Barcelos

Paço dos Duques in Barcelos - Fly drive Noord Portugal
Paço dos Duques ⮞ Barcelos ⮞ Noord Portugal
Wanneer u de oude brug over de Cavado rivier oversteekt, komt u in Barcelos, één van de meest bekende plaatsjes van de kunstnijverheid in de Minho streek.

Het is een oude stad, waar sommige archeologische vondsten uit de prehistorie dateren, maar pas in de 12e eeuw begint de werkelijke geschiedenis van de stad, wanneer Dom Afonso Henriques de stadsrechten verleent en vervolgens, in 1298, wanneer Dom Dinis zijn hoofdopzichter João Afonso beloont en hem tot Graaf van Barcelos benoemt.

In 1385 werd de officier Nuno Álvares Pereira de 7e Graaf van Barcelos. Op het huwelijk van zijn dochter D. Beatriz met Dom Afonso, de bastaardzoon van koning Dom João I, bood hij Barcelos als bruidsschat aan. Vanaf die periode begon in Barcelos een dynamische ontwikkelingsperiode. Dit blijkt onder andere uit de aanleg van de brug, de bouw van de vesting, waarvan de toren Torre da Porta Nova nog overeind staat, het paleis van de hertogen (Paço dos Duques) en de moederkerk Igreja Matriz. Deze monumenten maken heden nog deel uit van het historische centrum van de stad, die een aangename middeleeuwse sfeer uitstraalt, met hier en daar paleizen en historische huizen zoals de Solar dos Pinheiros of Casa do Condestável.

Tijdens een bezoek aan Barcelos mag u het voormalige marktplein Largo da Feira, heden Campo da República genoemd, niet missen. Hier treft u de 18e eeuwse kerken Igreja do Bom Jesus da Cruz en Igreja Nossa Senhora do Terço en hier vindt ook elke donderdag de grootste kunstnijverheidmarkt van Portugal plaats. Indien u de wekelijkse markt mist, bezoek dan het aardewerkmuseum, Museu da Olaria, en het kunstnijverheidscentrum Centro de Artesanato de Barcelos, waar u ook meer kunt leren over de artestieke expressiviteit in de Minho. Van al het handwerk dat hier wordt gemaakt, is de gekleurde haan van Barcelos het meest bekend. Ook typerend zijn de muziekgroepen en de figuurtjes die de gewoonten en tradities uit deze streek uitbeelden.

Braga

Praça de Republica in Braga - Fly drive Noord Portugal
Praça de Republica ⮞ Braga ⮞ Noord Portugal
 ⮞ Vakantie Noord Portugal
Palácio dos Biscainhos ⮞ Braga ⮞ Noord Portugal
De kathedraal van Braga - Fly drive Noord Portugal
Kathedraal ⮞ Braga ⮞ Noord Portugal
Een historische stad waar u een aantal herinneringen aan voorbijgegane perioden vindt, verscholen in de schaduw van de imposante kathedraal. Laat u verrassen door de middeleeuwse toren, die midden in de straat omhoog rijst, en de barokke paleizen in deze stad, waar de universiteiten en hedendaagse architectuur voor licht, kleur en een onverwachte moderne sfeer hebben gezorgd.

De stichting van "Bracara Augusta", de juridische zetel van de Romeinen, begon in het jaar 27 voor Christus tijdens het imperium van keizer Augustus. Het maakte deel uit van het wegenstelsel dat het Iberisch schiereiland met Rome verbond; dit wijst op de belangrijke rol die de stad speelde in de regio. In 216, werd de stad door keizer Caracala tot hoofdstad van de provincie Galicië verheven en in dezelfde eeuw, werd het bisdom van Braga gesticht, onder leiding van bisschop Paterno.

De Romeinse overheersing werd opgevolgd door die van de Sueven, die Braga tot politieke en intellectuele hoofdstad verkozen. Vervolgens viel de stad nog in handen van de Westgoten en de moslims totdat het, in het midden van de 11e eeuw, werd heroverd door de christenen en het bisdom werd hersteld door bisschop Dom Pedro. Gedurende de islamitische overheersing waren de bisschoppen naar Lugo (Spanje) verhuisd. In 1112, onder leiding van aartsbisschop D. Mauricio Burbino, begon de kerkelijke geschiedenis van Barcelos vorm te krijgen. Na een onenigheid met de bisschoppen in Compostela, gaf Paus Innocentius III in 1199 aan Braga de rechtsbevoegdheid over Porto, Coimbra en Viseu en ook over 5 bisdommen in Spanje.

De kathedraal (Sé) van Braga, de oudste van het land, was eeuwenlang een belangrijke religieus referentiepunt. Een blijk van waardering is te vinden in de populaire uitdrukking "mais velho do que a Sé de Braga" (ouder dan de Sé van Braga), die wordt gebruikt om iets heel ouds aan te duiden. Aan de kerkelijke activiteiten en de verrijking van de stad, kunnen we opmaken dat de 16e en 18e eeuw de gouden eeuwen in de geschiedenis en ontwikkeling van de stad waren. Eerst was er de aartsbisschop D. Diogo de Sousa, die Braga weer opgebouwd heeft en die vanaf 1505 zowel het tijdelijke als het spirituele bestuur op zich nam en Braga veranderde van "dorp in een stad" (volgens zijn woorden). Vervolgens waren er ook de ondernemingen van de aartsbisschoppen D. Rodrigo de Moura Teles en D. José de Bragança die een uitbundige barokstijl inspireerden.

De industriële ontwikkeling en de oprichting van de universiteit hebben veel bijgedragen tot de huidige ontwikkeling van de stad die nog steeds trouw is aan de eeuwenoude religieuze tradities, die elk jaar herleven gedurende de plechtigheden van de Semana Santa (Heilige Week) en het feest van São João Baptista, in juni. Deze gelegenheden lenen zich uitstekend voor een bezoek aan Braga. Wandel door het historische centrum of langs één van de pelgrimsroutes naar Santiago, die hier langs voeren. In de omgeving is een bezoek aan de Maria-heiligdommen van de Route van de Maria-heiligdommen (Percurso dos Santuários Marianos) en het bijzondere museum voor strijkinstrumenten, Museu dos Cordofones, aan te raden.

Bragança

Bragança - Fly drive Noord Portugal
Bragança ⮞ Noord Portugal
Natuurpark Parque Natural de Montesinho - Fly drive Noord Portugal
Parque Natural de Montesinho ⮞ Noord Portugal
Een wandeling door het historische centrum brengt u onvermijdelijk naar de rustige middeleeuwse citadel waar het hertogdom van Bragança is ontstaan.

Het plaatsje ontstond in de 12e eeuw, toen Fernão Mendes, een lid van het Braganções geslacht en zwager van de eerste koning van Portugal, Dom Afonso Henriques (1139-1185), zich hier vestigde. In 1187, erkende Dom Sancho het belang van dit dorp voor de ontwikkeling van de streek en verleende het juridisch zelfbestuur. De middeleeuwse dorpskern, binnen de vesting, bewaart nog de hoofdtoren Torre de Menagem van het kasteel, de schandpaal, die is geplaatst op het beeld van een bijzonder Lusitaans dierbeeld (berrão), de kerk Igreja Santa Maria en de Domus Municipalis, een uniek voorbeeld van civiele architectuur.

In 1442, leidt het huwelijk tussen de bastaardzoon van Dom João I, Dom Afonso, met de dochter van officier Nuno Álvares Pereira, D. Beatriz de Alvim, tot de vorming van het hertogdom van Bragança. Zij waren ook de hertogen van Barcelos en Guimarães, de Markiezen van Valença en Vila Viçosa, de Graven van Ourém, Arraiolos, Neiva, Faro, Faria en Penafiel, en landheren van onder andere Monforte, Alegrete en Vila do Conde. In 1640 werd de 8ste hertog van Bragança, Dom João IV, tot koning van Portugal uitgeroepen en kwam de laatste koninklijke familie van Portugal aan de macht, die in 1910 ruimte maakte voor de Republiek.

Buiten de stadsmuren, breidde de stad zich uit naar het westen. Men kan hier nog een korte weg waarnemen die naar het administratief en commerciële centrum leidde en waar de adellijke huizen en monumenten de geschiedenis van de groei van Bragança vertellen. Nadat Dom Manuel in 1514 de stad nogmaals de stadsrechten had verleend, begon de stad te groeien dankzij de aanwezigheid van de bisschoppen die hier gedurende de helft van het jaar woonachtig waren, aangezien ze een bisdom bestuurden dat verdeeld was tussen Miranda do Douro en Bragança. Vanaf 1764 vestigden de bisschoppen zich hier definitief.

De koninklijke en kerkelijke aanwezigheid zijn vereeuwigd in de kerk Igreja de São Vicente, het museum Museu do Abade Baçal, in de kapel Capela da Misericórdia, de kerk Igreja de Santa Clara en ook in de kathedraal (Sé).

De geschiedenis van de stad is niet volledig zonder een bezoek aan de nabij gelegen eeuwenoude kerk Igreja de Castro de Avelãs, of een bezoek aan het natuurpark Parque Natural de Montesinho, waar u nog kleine dorpsgemeenschappen aantreft die deel uitmaken van het regionale erfgoed.

Chaves

Het kasteel van Chaves - Fly drive Noord Portugal
Kasteel ⮞ Chaves ⮞ Noord Portugal
In de tijd van de Romeinse overheersing was Chaves bekend onder de naam "Aquea Flaviae", gegeven door de keizer Flavius Vespasianus in erkenning van de kwaliteit van de waterbronnen die zich hier bevinden. De geneeskrachtige eigenschappen van het water, dat met 73 graden Celsius één van de warmste bronnen van Europa is, worden nog steeds gewaardeerd in het veelbezochte kuuroord Parque Termal.

Gelegen aan de rivier Rio Tâmega en vlakbij de grens met Spanje, heeft Chaves altijd een belangrijke strategische en militaire rol gespeeld. Het stadje bood heldhaftig verzet tegen aansluiting bij Castilië in de 16e eeuw. Later, in de 19e eeuw, was het in dit plaatsje dat de binnenvallende legers van Napoleon hun eerste nederlaag op Portugees grondgebied leden. Van dit verleden als een vestingstad zijn het kasteel, de hoofdtoren en de middeleeuwse wijk binnen de stadsmuren nog te zien.

Chaves staat ook bekend om zijn rijke keuken, waarvan vooral de worsten en hammen naam hebben gemaakt.

Esposende

Strand in Esposende - Vakantie Noord Portugal
Strand ⮞ Esposende ⮞ Noord Portugal
In het tijdperk van de ontdekkingen was Esposende een belangrijke vissershaven en de vissersactiviteiten zijn tot op de dag van vandaag behouden, ofschoon Esposende ook veel bezocht wordt als zomerbadplaats. Naast de visserij heeft de bevolking van Apúlia het plukken van zeewier tijdens ebperiodes als nevenactiviteit.

De kustlijn van Esposende tot Ofir en Fão is een beschermd landschap en wordt als één van de mooiste kuststreken van Noord Portugal beschouwd.

Op ongeveer 6 km ten noorden van Esposende ligt São Bartolomeu. Deze plaats staat voornamelijk bekend om het volkfeest van 24 augustus, waar het "Heilige Bad" (Banho Santo) onderdeel van uitmaakt. Het is een duik in het zeewater die volgens de overlevering, ziekte geneest en kinderen gezonder en resistenter maakt.

Guimarães

Het kasteel van Guimarães - Fly drive Noord Portugal
Kasteel ⮞ Guimarães ⮞ Noord Portugal
Het centrum van Guimarães - Fly drive Noord Portugal
Guimarães ⮞ Noord Portugal
Het historische centrum van de stad Guimarães is in 2001 door UNESCO toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Een welverdiende onderscheiding voor deze stad, vol historische herinneringen, die het erfgoed goed heeft weten te bewaren. De stad is een genot om te bezoeken en mag daarom zeker niet ontbreken tijdens uw rondreis door Noord Portugal.

Voor de Portugezen heeft Guimarães een hele bijzondere symbolische waarde aangezien Dom Afonso Henriques hier, in een veld vlakbij de muren van zijn kasteel, op 24 juni 1128 de overwinning behaalde in de slag van São Mamede. Hij versloeg de troepen van D. Teresa, zijn moeder en dochter van Afonso VI van León en Castilië, en maakte de weg vrij voor de opbouw van het koninkrijk Portugal, waarvan hij de eerste koning zou worden.

Begin uw bezoek op een plaats die bekend staat als de Heilige Heuvel, Colina Sagrada, bekroond met het tot de verbeelding sprekende kasteel van Guimarães, en de kleine romaanse kerk São Miguel. Volgens de legende werd in deze bescheiden kerk Afonso Henriques gedoopt in de doopvont, die zich nog steeds in de kerk bevindt. Op een iets lagere plek staat het indrukwekkend beeld van de beeldhouwer Soares dos Reis (1834) waarin men de persoon en gelaatstrekken van de eerste koning van Portugal kan herkennen.

In de nabije omgeving onderscheidt zich het hertogspaleis Palácio Ducal, dat oorspronkelijk uit de 15e eeuw dateert en waarin nu een museum is gevestigd.

Na een bezoek aan de plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de stichting van Portugal, kunt u afdalen naar Guimarães, waar we u aanraden om het plein Largo da Oliveira, in het hart van het historische centrum, te kiezen als startpunt voor uw bezoek.

Indien u een prachtig uitzicht over de stad wilt zien, kunt u met de auto de 7 km afleggen tot aan de heuveltop van Monte da Penha; dit is één van de meest indrukwekkende uitzichten in het noorden van Portugal. De weg loopt vlak langs de Pousada de Santa Marinha da Costa. Dit voormalige klooster, gesticht door D. Mafalda de Sabóia, de vrouw van Dom Afonso Henriques, vertegenwoordigt verschillende stijlen en periodes en is dankzij de bekwame architect Fernando Távora tot een pousada verbouwd. De in de 18e eeuw herbouwde kerk, de kloostergang, de cellen die tot kamers zijn verbouwd en de prachtige veranda van São Jerónimo, maken een bezoek zeker de moeite waard.

U kunt ook met een kabelbaan omhoog (een rit van slechts enkele minuten) dat het centrum van de stad verbindt met deze hooggelegen plaats waar het heiligdom Santuário de Nossa Senhora da Penha zich bevindt.

Pinhão

Het beroemde treinstation van Pinhão - Fly drive Noord Portugal
Treinstation ⮞ Pinhão ⮞ Noord Portugal
Pinhão wordt als het geografische centrum gezien van het afgebakende wijngebied van de Douro. Hier liggen veel van de landgoederen die Port produceren. Enkele daarvan bieden toeristen accommodatie. Een leuke locatie voor degene die houden van een landelijke stijl.

Noemenswaardig is het treinstation van Pinhão. Het is in de 19e eeuw gebouwd en het is van binnen volledig bedekt met tegelpanelen.

Ponte de Lima

Romeinse brug over de rivier Rio Lima - Fly drive Noord Portugal
Romeinse brug ⮞ Ponte de Lima ⮞ Noord Portugal
Ponte de Lima is vernoemd naar de Romeinse brug die hier over de rivier Rio Lima ligt. Het eerste handvest werd in 1125 verleend door D. Teresa, de moeder van de eerste koning van Portugal, nog vóór de stichting van het koninkrijk.

Het erfgoed van Ponte de Lima, dat in een vruchtbare landbouwstreek ligt waar de beroemde Vinho Verde wordt gemaakt, bestaat uit een groot aantal landhuizen en elegante woningen. Velen bieden nu accommodaties aan bezoekers (turismo de habitação).

Dit traditionele dorpje komt elke 2 weken tot leven tijdens de markt die hier al sinds de middeleeuwen aan de zandoever van de rivier wordt gehouden. In juni vindt hier een ander traditioneel evenement plaats, de "Vaca das Cordas" met onder andere een stierengevecht. In september wordt in het dorpje de "Feiras Novas" gevierd, de jaarfeesten van de gemeente.

Porto

Stedenreis Porto
Porto ⮞ Noord Portugal
Tram Porto - Stedenreis
Tram ⮞ Porto ⮞ Noord Portugal
Porto, een stad met een historisch centrum, prachtig gelegen is aan de monding van de Douro rivier. Het is een oude en authentieke stad, erkend als Werelderfgoed. Porto is de hoofdstad van het noorden en de 2e stad van het land. Hier komt werelds bekendse wijn vandaan: de Portwijn. Naast het waardevolle erfgoed, is het de moeite waard om Porto's sterke stadspersoonlijkheid en het unieke karakter van de bewoners te leren kennen. De ondernemende en handelslustige inwoners staan van oudsher bekend om hun verzet tegen regels en invasies, waardoor Porto ook bekend staat als de onoverwinnelijke stad, "cidade invicta".

Porto heeft enkele buitengewone panoramische vergezichten en een zeldzame mengelmoes van architectonische stijlen, waarbij u het gevoel krijgt een reis door de tijd te maken. Als u een bezoek brengt aan de romaanse kathedraal van de stad, sta dan eens even stil en adem de middeleeuwen in, terwijl u de grote hoeveelheid huizen bewondert die u tot aan de oevers van de rivier de Douro tegenkomt. Een stukje verderop kunt u door de renaissancewijken wandelen en barokke monumenten zien, zoals de Torre dos Clérigos, die u vanwege zijn onvergetelijke silhouet het beste vroeg in de avond kunt bekijken. Maak een tramrit langs de rivier of een boottocht langs de 6 bruggen over de Douro. U geniet zo van verschillende uitzichten op deze prachtige stad.

De "baixa" of de benedenstad van Porto biedt een bruisend stadsleven, levendigheid, een druk zakencentrum en de sfeer van een noordelijke handelsstad, gemengd met een spiritueel en intens element van barok. En u moet uw bezoek beslist afsluiten met een bezoek aan de 21ste eeuw in het museum voor hedendaagse kunst, Museu de Arte Contemporânea, gesitueerd in een modern gebouw in het Parque de Serralves of een concert in het Casa da Música. De stad biedt nog vele andere attracties en een boeiend en gevarieerd cultureel programma.

Eén ding is zeker, een bezoek aan Porto mag zeker niet ontbreken tijdens uw reis in het noorden van Portugal. Heeft u een fly-drive geboekt? Verleng dan uw rondreis met een aantal nachten in deze schitterende stad!

Póvoa de Varzim

Strand in Póvoa de Varzim - Fly drive Noord Portugal
Strand ⮞ Póvoa de Varzim ⮞ Noord Portugal
Póvoa de Varzim is een oude plaats waarvan het handvest dateert uit de 14e eeuw. Vanaf de 18e eeuw kreeg de plaats bekendheid als belangrijke vissersplaats, toen hier een groot aantal vissers kwamen wonen en een gemeenschap vormden.

Het uitstekende strand, dat veel bezocht wordt in de zomer, was de motor voor de ontwikkeling van de stad. Póvoa do Varzim is een populaire badplaats geworden en biedt een groot aantal voorzieningen, zoals hotels, golfbaan, casino en sportfaciliteiten.

In de buurt ligt het stadje São Pedro de Rates, dat ooit de zetel van de gemeente was en een bezoek waard is. Onder andere om de kerk uit de 11e-13e eeuw in romaanse stijl en het oude gemeentehuis uit de 18e eeuw met schandpaal te bezoeken.

Viana do Castelo

Santa Luzia in Viana do Castelo - Fly drive Noord Portugal
Santa Luzia ⮞ Viana do Castelo ⮞ Noord Portugal
Strand in Viana do Castelo - Fly drive Noord Portugal
Strand ⮞ Viana do Castelo ⮞ Noord Portugal
De stad Viana do Castelo is van binnen net zo mooi als van buiten. Viana do Castelo is gelegen aan de monding van de rivier Rio Lima, 65 km ten noorden van Porto en 50 km van de grens met Valença. De stad ligt tussen bergen en de zee en haar huizen liggen verspreid langs de oevers van de rivier, die daar de oceaan ontmoet. U kunt hier o.a. prachtige barokke herenhuizen, rijkelijk versierd met familiewapens, bewonderen.

Viana do Castelo is in de 13e eeuw gesticht door Afonso III, koning van Portugal, onder de naam Viana da Foz do Lima. De zee is altijd de belangrijkste bestaansreden geweest van deze stad. Op een gegeven moment bezat het stadje wel 70 handelsboten en, in de tijd van de ontdekkingsreizen (in de 15e en 16e eeuw), vetrokken vanuit de scheepswerven in Viana de boten op weg naar Indië en Amerika, en keerden vervolgens beladen met suiker, hout, ivoor en andere exotische kostbaarheden terug. Een inwoner van Viana, João Álvares Fagundes, was de pionier van de scheepvaart naar Terra Nova, in het noorden van de Atlantische oceaan. Zonder dat hij het wist, maakte hij de weg vrij voor de traditie van de vele stokvisgerechten (bacalhau) die in Portugal zo populair zijn.

Tot aan de 16e eeuw behoorde het dorpje toe aan het volk en mocht de adel zich hier niet vestigen. Nadat later de adel wel werd toegestaan, werd Viana verrijkt met paleizen die versierd zijn met de wapens van de adellijke families, kerken, kloosters en fonteinen die nu deel uitmaken van het aanzienlijke erfgoed en een bezoek waard zijn. In 1848 werd Viana door koningin D. Maria II tot stad verheven onder de nieuwe naam Viana do Castelo.

In het midden van de 20ste eeuw werd in de scheepswerven van Viana do Castelo een vloot gebouwd om in het koude water van de noordelijke oceaan op kabeljauw te vissen. Het graf van João Álvares Fagundes bevindt zich in de kapel Capela do Santo Cristo, in de kerk Igreja Matriz de Viana do Castelo.

Deze mooie, levendige en vrolijke stad Viana do Castelo heeft haar rijke volkstradities goed weten te behouden. Het feest ter ere van Senhora d'Agonia heeft één van de mooiste processies van Portugal en is een uitbundig en vrolijk evenement dat u niet mag missen.

Vila Real

Paleis Palácio de Mateus in Vila Real - Fly drive Noord Portugal
Palácio de Mateus ⮞ Vila Real ⮞ Noord Portugal
Vila Real - Fly drive Noord Portugal
Vila Real ⮞ Noord Portugal
Vila Real, de hoofdstad van de provincie Trás-os-Montes, verrijst op een 427 meter hoge voorgebergte, dat als het ware een schiereiland vormt tussen de rivieren Rio Corgo en Rio Cabril, waarboven de sierlijke huizen pronken. Het is een stad met een eigen, duidelijk omlijnd karakter. Bent u in Vila Real, dan moet u beslist een bezoek brengen aan het paleis Palácio de Mateus, één van de opvallendste juweeltjes van de Portugese barokke architectuur. Het paleis ligt op zo'n 3 km van de stad vandaan.

De stad verkreeg de eerste stadsrechten in 1289 van koning Dom Dinis (1279-1325). Het gaf de inwoners het recht om edelen en ridders logies te weigeren en hen te dwingen buiten de stadsmuren te overnachten. Dit was echter geen belemmering om in de 17e, 18e en 19e eeuw wél vele adellijke families te huisvesten, wiens woningen langzaam deel gingen uitmaken van het stadsbeeld.

Vandaag de dag ziet de bezoeker in Vila Real nog de vele stenen familiewapens die de voorgevels van talrijke gebouwen sieren en het stadswapen, met een zwaard en een stok, die de geschiedenis van de eerste graaf uitbeeldt.

Begin uw ontdekkingstocht in deze mooie en aangename stad, met fraai uitzicht om de omringende gebergten, in het "middeleeuwse Vila Real", waar in de 13e eeuw de eerste bewoners zich vestigden. Vervolgens bezoekt u het "oude Vila Real" en beëindigt u de wandeling in het lommerrijke Parque do Municipio, nabij het "moderne Vila Real". Loop omhoog naar Calvário, waar u een prachtig uitzicht over de stad heeft en de ondergaande zon, de gebergten Serra do Marão en Alvão en naar het zuiden de bergketen van Montemuro. Ten noorden van dit uitkijkpunt liggen de moderne wijken, die in de laatste honderd jaar zijn ontstaan.
 
footer portugal