DTW Tours: uw onafhankelijke reisadviseur. Kies uw reis en boek direct bij de reisorganisatie van uw keuze.
Logo DTW Tours
SNP Natuurreizen
HomeLandinformatiePortugal ⮞ Alentejo
menu landinformatie PT
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

menu vlucht en auto PT
Vlucht en autohuur
 
 
 
 

Portugal informatie - Alentejo

Op zoek naar informatie over de regio Alentejo, gelegen in het zuiden / midden van Portugal? Hier vindt u informatie over deze regio met extra aandacht voor interessante plaatsen. Lees snel verder en bereidt uw vakantie naar Portugal goed voor.

Algemene informatie Alentejo

Plaatsinformatie Alentejo
Alcácer do Sal Marvão
Arraiolos Mértola
Beja Monsaraz
Borba Portalegre
Castelo de Vide Serpa
Elvas Sines
Estremoz Vila Viçosa
Évora  
Natuurpark Serra de São Mamede - Fly drive Alentejo
Serra de São Mamede ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Landschap Alentejo - Fly drive
Landschap ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Romeinse brug - Fly drive Alentejo
Romeinse brug ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Strand in Sines - Vakantie Zuid Portugal
Strand ⮞ Sines ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
De Alentejo is een immens goudkleurig gebied met glooiende vlakten, wit gepleisterde huizen en monumenten die getuigen van de lange aanwezigheid van de mens....een streek die u geleidelijk aan moet ontdekken. Hier vindt u namelijk een landschap dat u in u op moet nemen; een mysterieuze plek die u moet bezoeken; een nieuwe smaak die u moet ontdekken. Op de vlakten trillen de tarwevelden in de wind en tussen de olijvenbosjes liggen kleine dorpjes verscholen, waar alle bezoekers met open armen worden ontvangen. Natuurlijk is de perfecte manier om de Alentejo te ontdekken met een fly-drive.

Karakteristiek

Alentejo is een streek in het zuiden van Portugal. Letterlijk vertaald betekent Alentejo "over de Taag", omdat de streek aan de noordzijde begrensd wordt door de rivier de Tejo (Taag). De streek is dunbevolkt met 8% van de bevolking op 33% van het totale landoppervlak. Alentejo wordt ook wel de "korenschuur" of "broodmand" van Portugal genoemd. De streek staat bekend om zijn olijf- en kurkbomen, zijn vruchtbare grond en om zijn marmer. In de Alentejo kunt u een bezoek brengen aan één van de natuurparken die deze streek rijk is. Verder vindt men er veel landhuizen, die vaak zijn omgebouwd tot hotels of pousadas. De bouwstijl van de streek kenmerkt zich veelal door de witte huizen met gietijzeren balkons, rode daken en blauwe accenten.

Ligging en grootte

In het zuiden van Portugal, tussen de rivier de Taag en de Algarve. In het oosten grenst het aan Spanje en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Het is een uitgestrekte, voornamelijk landelijke regio die dun bevolkt is en die ongeveer een derde van het vasteland van Portugal beslaat. Grootte: ca. 2.700 km².

Landschap

De Alentejo streek is heuvelachtig en landelijk met veel olijf- en kurkbomen. Er zijn veel open velden en vruchtbare grond, waarop verschillende gewassen en wijn worden verbouwd. Er zijn een aantal natuurparken in de streek, waaronder Parque Natural da Serra de São Mamede met oude middeleeuwse dorpjes. In het binnenland valt het overdadige groen van de Serra van Grândola op, de kurkeikbossen worden afgewisseld door dichte pijnbomenbossen, de rivieren lopen uit in mooie stuwmeren en de overvloed aan water geeft leven aan de vele rijstvelden.

Cultuur

Maak kennis met vele historische plaatsen in de Alentejo. Breng zeker een bezoek aan de hoofdstad van de Alentejo: Évora. Deze stad mag zeker niet ontbreken als u een rondreis gaat maken. Door UNESCO gekwalificeerd als Werelderfgoed, neemt deze stad in iedere toeristische gids, met recht, een bijzondere plaats in. Ook het plaatsje Mértola met zijn moskee raden wij aan om te bezoeken. Voor overige interessante plaatsen en meer informatie over de genoemde plaatsen, kunt u kijken bij "plaatsinformatie Alentejo". In de Alentejo gaat u op reis door de geschiedenis. De schoonheid van het landschap, de vele historische stadjes, de uitstekende gastronomie en wijnen zullen zeker zorgen voor een fantastische rondreis!

Stranden

De Alentejo is meer dan alleen maar eindeloze, goudkleurige vlakten. Langs de Atlantische kust liggen, al dan niet verscholen tussen de rotsen, tientallen stranden op uw ontdekking te wachten. Het natuurpark "Parque Natural do Sudoeste Alentejano" waakt over de woeste schoonheid van de stranden van de Alentejo. Tussen kliffen verscholen strandjes of lange uitgestrekte stranden, die uitnodigen tot urenlange wandelingen: de ideale omgeving om geheel tot rust te komen.

Onderweg naar het strand zult u in dorpjes aan zee allerlei eetgelegenheden tegenkomen, waar u een lekkere vismaaltijd kunt nuttigen. Bijvoorbeeld in Porto Covo, een pittoresk vissersdorp met een mooi, door kleine huisjes omgeven plein. Het strand is sfeervol en in het haventje, waar bontgekleurde vissersboten op het water dobberen, kunt u een visser vragen of hij u naar het eiland Pessegueiro wil brengen.

Als u tenslotte wat meer leven in de brouwerij wilt, ga dan naar Vila Nova de Milfontes, aan de monding van de rivier de Mira. Hier kunt u kiezen uit het strand aan de oceaan of de strandjes langs de rivier. Ook kunt u hier kanotochtjes maken. Weer anders is het strand van Zambujeira, ingeklemd tussen mooie kliffen. Ga op zoek langs de steile paadjes, die door vissers gebruikt worden, naar de "Fonte dos Amores", de Fontein van de Geliefden.

Onze Alentejo vakanties

Vakantie fly-drive Alentejo, fietsen in de Alentejo en wandelen in de Alentejo.
 

Plaatsinformatie Alentejo

Alcácer do Sal

Kasteel in Alcácer do Sal - Fly drive Alentejo
Kasteel ⮞ Alcácer do Sal ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Historisch stadje gelegen aan de rechter oever van de rivier de Sado. Alcácer do Sal strekt zich uit over een kleine heuvel. De Romeinse naam was Salacia Urbs Imperatoria en het had een belangrijke positie in het netwerk van het Romeinse rijk dankzij de unieke ligging aan de rivier de Sado die als waterweg diende. De rivier vergemakkelijkte het vervoer van de landbouwproducten uit het binnenland (in die tijd voornamelijk graan, olijfolie en wijn) naar andere gebieden van het Middellandse Zeegebied die door Rome waren bezet. Zodoende was Alcácer één van de belangrijkste binnenhavensteden in het westelijke schiereiland en stond bekend om zijn zoutproductie - het woord zout "Salacia" / "Sal" is zelfs toegevoegd aan de stadsnaam - en om de verwante industrieën zoals de zouterijen en vispastaproductie.

Een wandeling door Alcácer do Sal onthult een betoverend deel van de stad met steegjes en trappetjes die naar het kasteel leiden. Neem de gelegenheid om enkele interessante monumenten te bezoeken zoals de kerk Igreja de Santa Maria do Castelo, de kleine kapel Ermida do Senhor dos Mártires, de kerken Igreja Santo António en Igreja de Santiago en het gemeentelijk archeologisch museum, o Museu Municipal de Arqueologia. Sluit uw wandeling af met een hapje en een drankje op de promenade bij de rivier.

In de omgeving, binnen een afstand van 30 km, mag u de kleine dorpjes Aldeia de Santa Susana, Porto de Rei en Torrão en de stuwdam Barragem de Vale do Gaio niet missen. Indien u liever de kust heeft, vindt u hier aangename stranden, waarvan wij Comporta, Torre, Carvalhal, Raposa of Galé aanbevelen.

Arraiolos

Igreja da Misericórdia in Arraiolos - Fly drive Alentejo
Igreja da Misericórdia ⮞ Arraiolos ⮞ Portugal
Laat uw blik over de heuvel gaan, waar in de 14e eeuw het kasteel van Arraiolos gebouwd werd. Kijk naar de rijen witte huizen die de contouren van de heuvel volgen. U zult de romantische sfeer ontdekken die in dit stadje hangt.

De romantiek is overal: bij de ruïnes van het ommuurde kasteel; in de legende over een bruid die jarenlang op haar huwelijksdag wachtte en uiteindelijk opgerold in een tapijt trouwde en het verhaal over een andere bruid wier huwelijk door ongelukkige omstandigheden nooit heeft kunnen plaatsvinden. Het prachtige landhuis Solar da Sempre-Noiva (uit de 15e en 16e eeuw), vlakbij Arraiolos, herinnert aan deze legenden. En de romantiek zit ook in het eeuwenoude ambachtswerk (ouder dan vijf eeuwen) van generaties borduursters die, uit liefde en kunstzinnigheid, tapijten creëren die wereldfaam genieten. Dit werk is ontstaan uit de erfenis van de Arabische ambachtsvrouwen die uit Lissabon verdreven werden. Er zijn een twintigtal producenten en veel plaatsen waar u deze kunstwerken kunt bekijken en kopen. In het gemeentegebouw bevindt zich een collectie tapisserieën en creaties van de plaatselijke schilder Dórdio Gomes.

En nu u toch in het centrum van Arraiolos bent, kunt u op het vredige plein Praça Lima e Brito eenvoudige oude huisjes bekijken, de schandpaal, het ziekenhuis Hospital do Espírito Santo met een mooi manuelijns portaal in de kapel en, daar in buurt, de kerk Igreja da Misericórdia, versierd met azulejos (tegels), het adellijke huis Casa dos Arcos en de moederkerk, in eerste instantie in gotische stijl gebouwd en later herbouwd in manuelijnse stijl.

Beja

Het kasteel van Beja - Fly drive Alentejo
Kasteel ⮞ Beja ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
In de streek van Beja zijn tekenen van nederzettingen uit lang vervlogen tijden aangetroffen, maar het was de Romeinse overheersing die het meest heeft bijgedragen tot de ontwikkeling van de stad. Het was hier, in de eerste eeuw voor Christus, dat keizer Julius Cesar een vredesverdrag met de Lusitaanse stammen ondertekende die deze streek bezetten. Vanaf dat moment werd deze plaats Pax Julia genoemd en verheven tot administratieve en juridische hoofdstad.

De huidige stadsomtrek is gebaseerd op de Romeinse stad en de poorten van Évora en Mértola die de voormalige ingangen van de stadsmuren aangaven. De economische groei kon worden aangetoond door de grote hoeveelheid archeologische vondsten die te zien zijn in het regionale museum Rainha D. Leonor (Museu Regional Rainha D. Leonor). Vlakbij Beja, laat het Romeinse dorpje Pisões ons op een authentieke manier zien hoe een Romeinse familie in die periode leefde.

In Beja kunt u o.a. een bezoek brengen aan de kerken Igrega da Misericórdia, Igreja de Santiago, Igreja de Santo Amaro en Igreja do Pé da Cruz, het kasteel, het klooster Convento de São Francisco (nu een pousada) en de Torre de Menagem (hét herkenningspunt van de stad). Om de stad van Beja te verkennen, organiseert de toeristische instantie Região de Turismo da Planície Dourada een rondleiding van de stad, begeleid door een audio-gids en stelt ook 30 fietsen ter beschikking. Het is aanbevolen om de stad in maart te bezoeken wanneer de Ovibeja plaatsvindt, een markt waarin de regionale landbouwproducten een ware tentoonstelling vormen van de cultuur, tradities en economie van de streek.

Borba

Landschap van de Alentejo - Fly drive Alentejo
Landschap ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
De stad speelde o.a. een belangrijke rol in de verdediging van het land in de 17e eeuw, tijdens de onafhankelijkheidsoorlogen tussen Portugal en Spanje. In de nabije omgeving, in Montes Claros, vond in 1665 een grote veldslag plaats. De Portugese overwinning werd vereeuwigd met de oprichting van een monument ter ere van de zege en de bouw van de kapel Ermida de Nossa Senhora da Vitória.

Tijdens een wandeling door het dorp blijkt snel dat het marmer een belangrijke rol speelt, in de kozijnen van de deuren en ramen, in de uitgehouwen schoorstenen, in de borden op straat en in de monumenten. Dit komt door de steengroeven in de omgeving die uitstekend marmer leveren. De moederkerk Igreja Matriz (15e eeuw), de kerk Igreja de São Bartolomeu (16e eeuw), het klooster Convento de Servas de Cristo (17e en 18e eeuw) of de Bicas fontein (18e eeuw) zijn goede voorbeelden van de toepassing van het marmer.

Een prima gelegenheid voor een bezoek aan Borba is het wijn- en wijngaardfestival (festa do vinho e da vinha) in november. Dat is de ideale periode om de wijn te proeven de in deze wijnproducerende regio wordt gemaakt en ook om de kunstnijverheid en de keuken van deze streek te leren kennen.

Castelo de Vide

Castelo de Vide - Fly drive Zuid Portugal
Castelo de Vide ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
De door witte huizen omringde burcht, die boven het groene landschap uitsteekt, vormt een verrassing voor elke bezoeker. Maar een nog grotere verrassing wacht u midden in het dorp, waar de middeleeuwse sfeer intact is gebleven. Hier is een fototoestel écht onmisbaar. Er is namelijk zoveel moois te zien: een hoekje waar vandaan u uitzicht heeft op het kasteel, deuren en ramen die hun details meer dan 500 jaar behouden hebben en schoorstenen die naar de hemel reiken. U schiet hier de mooiste plaatjes van uw leven! En vanuit het kasteel, met Castelo de Vide aan zijn voeten, is er een prachtig uitzicht tot aan Spanje toe en op het "adelaarsnest" Marvão, een dorpje dat zich uit het landschap verheft. Ja, dit vormt één van de mooiste uitzichten in heel de Alentejo.

Wandel op de bonnefooi door één van de beste behouden jodenwijken van Portugal. Laat u verleiden door zijn middeleeuwse charme en ontdek de details van de joodse aanwezigheid hier (de Rua das Espinosas herinnert aan de beroemde filosoof Spinoza uit de 17e eeuw, zoon van één van de inwoners van Castelo de Vide). Ontdek op de granieten deuren religieuze tekenen van Hebreeuwse culturen en bezoek de oude synagoge. De rijkdom aan thermale wateren in de regio is terug te zien in de vele bronnen en fonteinen die u onderweg zult tegenkomen. Ga zitten onder een afdakje, dat steunt op pilaren uit de Renaissance en proef het water van de bron Fonte da Vila. Maar als u ooit wilt terug keren naar Castelo de Vide, moet u water van Fonte da Mealhada drinken. En breng dan een bruid mee. Want wie van deze bron drinkt, komt terug om hier te trouwen!

Elvas

Het aquaduct van Amoreira bij Elvas - Fly drive Alentejo
Aquaduct van Amoreira ⮞ Elvas ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Deze rustige stad staat bekend om de verdedigingsrol die het heeft gespeeld in de geschiedenis. Komende vanaf Estremoz zult u het herkenningspunt van de stad meteen zien: het Aquaduct van Amoreira. Elvas is gelegen vlakbij de grens van Spanje, op een geografisch belangrijke strategische plek. De stad is binnen de muren gebouwd, in een groot verdedigingsbolwerk. De oorspronkelijke vesting uit het begin van de 14e eeuw (gedurende het koningschap van D. Fernando, 1367-1383) is in de 17e eeuw versterkt. De ommuurde stad met het Fort van Santa Luzia en Fort van Graça, vormde een heel belangrijke verdedigingslijn gedurende de oorlog tussen Spanje en Portugal (1640).

Op het gebied van verdedigingswerken kunt u nog de kleine vestigingen zien die aan het begin van de 19e eeuw, tussen 1810 en 1812, zijn gebouwd gedurende de Franse invallen. Deze zijn het Fortim (een klein fort) de São Pedro, Fortim de São Mamede, Fortim da Piedade en het Fortim de São Francisco.

Tegenwoordig investeert Elvas in het plattelandstoerisme, in het zoetwater sportvissen en in het jachttoerisme om zo te profiteren van de natuurlijke rijkdommen die de streek biedt. Op economisch gebied zijn de granen, de olijfolie en de gedroogde vruchten (vooral de pruimen) nog steeds belangrijke producten.

Estremoz

Estremoz - Fly drive Zuid Portugal
Estremoz ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
De witte en nobele stad Estremoz kan verdeeld worden in twee delen die de ontwikkeling markeren: de middeleeuwse huizen vlakbij het kasteel en, buiten de muren, het moderne stadje. Estremoz bezit een rijk cultureel erfgoed waarvan het kasteel met zijn middeleeuwse muren en de oude citadel (13e eeuw), waarin nu de Pousada Rainha Santa Isabel is gevestigd, zich het meest onderscheiden. Het stadje is voornamelijk bekend vanwege het witte marmer van uitstekende kwaliteit dat hier gewonnen wordt. De streek is verantwoordelijk voor 90% van de nationale marmerproductie waarmee Portugal de tweede marmerexporteur ter wereld is. Vrijwel net zo bekend is de rode klei waarmee de traditionele poppen worden gemaakt die overal in de handwerkwinkels in de stad te koop zijn

Évora

De Diana tempel in Évora - Fly drive Alentejo
Diana tempel ⮞ Évora ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Het Giraldo plein in Évora - Fly drive Zuid Portugal
Giraldo plein ⮞ Évora ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Évora is de hoofdstad van de Alentejo, één van de best bewaarde middeleeuwse steden van Portugal. Bekroond met de indrukwekkende kathedraal, ligt het stadje op een lichtglooiende heuvel op de enorme vlakte van de Alentejo. Het historische centrum, omgeven door een stevige ring van muren, bewaart een waardevol cultureel erfgoed wat door de Unesco is benoemd tot Wereld Erfgoed.

De stad, waar de smalle Moors aandoende straatjes in scherp contrast staan met de in overvloedig licht badende pleinen, rust op twee millennia geschiedenis. In 59 voor Christus veroverd door de Romeinen, die aan de stad de naam "Liberalitas Julia" gaven, heeft Évora zich tot een belangrijke stad ontwikkeld waarvan vandaag nog bewijzen te zien zijn zoals de ruïnes van een sierlijke tempel uit het einde van de 2e eeuw, stukken muur en de Dona Isabel poort en de ruïnes van de bronnen van de stad die onder het gebouw van de gemeenteraad liggen.

Van de Visigotische periode (5e tot 8ste eeuw) is weinig meer te zien. Vervolgens kwam de Islamitische overheersing die begon met de verovering van de stad door Tárique, die stand zou houden tot aan de Reconquista in de 12e eeuw. Yeborah, zoals de stad werd genoemd, behoudt in de naam de onuitwisbare sporen van de Moorse invloed die het meest karakteristiek is in de Mouraria (Moorse) buurt.

Na de Reconquista heeft de stad zich voorbij de oorspronkelijke omheining uitgebreid, met een nieuw stadsdeel dat zich vanaf de vestingpoorten verspreidt. De stad, die door verschillende koningen van Portugals eerste en tweede vorstenhuis tot hofstad was gekozen, werd vervolgens verrijkt met paleizen en monumenten, vooral gedurende het koningschap van Dom João II en Dom Manuel (15e en 16e eeuw).

Wandel naar gelieven door de straten en ervaar de verborgen ziel die deze verscheidenheid aan culturen aan deze stad heeft gegeven. Goede restaurants, bars, boulevards, uitstekende winkels met lokaal handwerk en jonge mensen die hier aan de universiteit studeren zijn een uitdrukking van de dynamiek van het heden die berust op de wortels van het verleden.

Marvão

Bergdorpje Marvão - Fly drive Alentejo
Marvão ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Igreja Santa Maria in Marvão - Fly drive Alentejo
Igreja Santa Maria ⮞ Marvão ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Tussen Castelo de Vide en Portalegre, op enkele kilometers van de Spaanse grens, vinden we het rustige middeleeuwse dorpje Marvão, gelegen op het hoogste punt van de Serra de São Mamede (856 m). Marvão wordt ook wel het "adelaarsnest" genoemd. Het dorpje dat bekend stond als Monte de Ammaia (Ammaia berg), heeft zijn huidige naam te danken aan het feit dat het in de 9ee eeuw als schuilplaats heeft gediend voor Ibn Marúan, een Moorse krijgsheer. De Arabische overheersing, die enige eeuwen heeft geduurd, werd beëindigd toen in 1160-1166 een militaire activan de Reconquista hier een overwinning behaalde, onder leiding van Dom Afonso Henriques, de eerste koning van Portugal. Geografisch gezien is Marvão een natuurlijk strategisch verdedigingspunt, met erg steile hellingen aan het noorden, zuiden en westen. In oostelijke richting, waar het dorpje is ontstaan, is het slechts te voet te bereiken.

Binnen de ommuring onthult zich een mooi geheel van traditionele Alentejo architectuur. In de smalle straatjes van Marvão ontdekt men moeiteloos gotische bogen, manuelijnse ramen en gietijzeren veranda's die de huizen sieren en ook andere interessante details die gemaakt zijn van lokaal gewonnen graniet. Naast het onvergetelijke kasteel en de muren, onderscheiden zich in het erfgoed de kerk Igreja de Santa Maria, verbouwd tot gemeentelijk museum, de kerk Igreja de Santiago, de renaissance Capela do Espírito Santo en, buiten de stadsmuren uit de 12e eeuw, het klooster Convento de Nossa Senhora da Estrela.

Eén van de belangrijkste redenen om het dorp te bezoeken is het prachtige uitzicht over de streek. De beste uitkijkposten zijn: de hoge Torre de Menagem en de Pousada de Santa Maria, een samenvoeging van twee dorpshuizen, waar men ook tot rust kan komen en de lokale keuken kan proeven.

Het kastanjeboom festival (a Festa do Castanheiro) in november, is een uitstekende gelegenheid om een bezoek te brengen en de bewoners en hun tradities te leren kennen.

Mértola

Het kasteel in Mértola - Fly drive Alentejo
Kasteel ⮞ Mértola ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Mértola - Fly drive Alentejo
Mértola ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Hier waar de witte huizen over de Guadiana rivier uitkijken, wacht u de bekoring van een levend museum. De stad heeft verscheidene verdiensten van historisch belang op haar naam staan. Zo was het een voormalig Romeinse stad, de hoofdstad van een Arabisch rijk en de eerste vestiging van de Orde van Santiago.

Als de meest noordelijk gelegen haven aan de Guadiana, de grote waterweg vanuit het zuiden, vervoerde het de zware metalen uit de streek naar zee. Mértola bewaart van de Romeinen, Sueven, Arabieren en uiteindelijk de Portugezen, die in 1268 de stad veroverden, waardevolle schatten die ondergebracht zijn in diverse musea.

Na een tijd in de vergetelheid te zijn geraakt, is het dorp weer nieuw leven ingeblazen dankzij de tussenkomst van archeologen die met het openluchtmuseum een nieuw concept hebben gecreëerd en hierbij ook het herstel van de traditionele cultuur en handwerk hebben geïntegreerd. In uw wandeling langs de onregelmatige straatjes, waarvan de middeleeuwse sfeer bewaard is gebleven, kunt u rustig door deze geschiedenis bladeren. In de raadszaal vindt u de overblijfselen van een Romeins huis van de oorspronkelijke nederzetting Mirtilis; in de Torre de Menagem van het kasteel (met een fantastisch uitzicht over de oevers van de rivier) ziet u de periode die aan de Islamitische overheersing vooraf ging; in het Islamitische museum, vindt u de één van de belangrijkste collecties ter wereld, een ware archeologische droom; in een oude kerk treft u een verzameling Sacrale kunst. In de kerk Igreja Matriz vormen de hoefijzervormige bogen en de Mihrab die aan de moskee hebben toebehoord, de renaissance poort en de cilindervormige torens van de christelijke tempel, een meesterwerk van architectuurgeschiedenis en de aanpassing van één en dezelfde plaats aan verschillende geloven.

Vergeet niet om een bezoek te brengen aan de ambachtslieden in de ateliers om het traditionele handwerk te leren kennen. En proef natuurlijk de heerlijke Alentejo keuken terwijl u van het uitzicht over de rivier geniet....

Monsaraz

Monsaraz - Fly drive Alentejo
Monsaraz ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Een vrolijk wit dorpje in de Alentejo vlakbij de linkeroever van de Guandiana rivier, in een streek met glooiende heuvels waar de olijfbomen groeien en uitstekende wijn wordt gemaakt. Dit rustige middeleeuwse dorpje heeft door de eeuwen heen het traditionele karakter weten te bewaren. Een bezoek aan Monsaraz is ook een reis terug in de tijd. Het is een perfecte plaats om de vrede en rust te vinden, alsof de tijd stil staat.

Gekenmerkt door het kalk- en leisteen, verandert het stadje elk jaar in juli in het Monsaraz openluchtmuseum. Dit is een uitstekende gelegenheid om de gewoontes en tradities van de Alentejo op het gebied van handwerk en eten te leren kennen. Ook vinden er verschillende culturele evenementen plaats zoals muziek, theater, dans en kunsttentoonstellingen.

Van het erfgoed zijn het middeleeuwse kasteel en de toren Torre de Menagem, het gebouw van Antigos Paços da Audiência (14e tot 16e eeuw) en de kerk Igreja Matriz de Nossa Senhora da Lagoa (16e en 17e eeuw) noemenswaardig.

Portalegre

Portalegre - Fly drive Zuid Portugal
Portalegre ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Het Paleis Amarelo in Portalegre - Fly drive Alentejo
Paleis Amarelo ⮞ Portalegre ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Portalegre is een industriële stad gelegen dichtbij de Spaanse grens, in de bergen van de Serra de São Mamede. Tijdens de verdediging van Portugal in de middeleeuwen had Portalegre een strategische positie ingenomen. Koning Dom Afonso III (1248-1279) gaf de stad aan zijn bastaardzoon Dom Afonso Sanches. Deze daad werd zwaar betwist door zijn broer en opvolger Dom Dinis (1279-1325), die in 1299 het stadje toevoegde aan zijn kroonbezittingen en toen opdracht heeft gegeven om het kasteel te herbouwen. Nog in de middeleeuwse periode, vestigde de religieuze franciscaanse orde zich in Portalegre in de kloosters Convento de São Francisco en Convento de Santa Clara.

Aan het begin van de 16e eeuw, na de oprichting van de Misericórdia de Portalegre, gaf Bisschop Dom Jorge de Melo de opdracht om het klooster Convento Cisterciense de São Bernardo te laten bouwen. Het plaatsje, in de periode erkend als een belangrijk administratief- en economisch centrum, werd door João III tot stad verheven, die hier vervolgens het bisdom van Portalegre creëerde en een kathedraal liet bouwen. Het nieuwe bisdom liet ook een Episcopaal paleis bouwen en een seminarie, de Seminário Diocesano, waarin nu het Museu Municipal (gemeentemuseum) is gevestigd.

De 17e en 18e eeuw hebben een sterk barokstempel op de stad gedrukt dat nog bewaard is gebleven in enkele monumenten zoals de kerk Igreja de São Lourenço, en de paleisachtige huizen, die nog de familiewapens van de voormalige bewoners dragen en rijk versierd zijn met gietijzer, een typisch ambacht uit deze streek.

Na het uitsterven van de religieuze ordes, in 1834, en met de komst van de industriële revolutie, heeft de stad moeite gedaan om met de tijd mee te gaan en de oude kloosters en paleizen een nieuwe bestemming te geven. Zo is het klooster Convento de Santo Agostinho veranderd in een politiebureau, de kloosters Convento de São Bernardo en Convento Jesuíta de São Sebastião worden nu gebruikt door de tapijtmakers van de Manufactura de Tapeçarias de Portalegre en het paleis Palácio Castel-Branco is onlangs aangepast om het tapijtmuseum Museu de Tapeçaria de Portalegre Guy Fino te huisvesten, ter ere van de rol die de textielindustrie speelt in de ontwikkeling van de stad.

Portalegre is gemakkelijk te voet te verkennen en het voormalig huis Casa-Museu de José Régio, een Portugees dichter, is een bezoek waard. In de nabije omgeving kunt u ook een bezoek brengen aan de uitkijktorens van de kerken Igreja de Nossa Senhora da Penha en Igreja do Bonfim, die staan langs de weg richting Marvão en Castelo de Vide, 2 plaatsen die ook een uitgebreid bezoek waard zijn.

Serpa

Het aquaduct in Serpa - Fly drive Alentejo
Aquaduct ⮞ Serpa ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Het kasteel van Serpa - Fly drive Alentejo
Kasteel ⮞ Serpa ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Portugees huisje in de Alentejo - Fly drive
Portugees huisje ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Gelegen op een verhoging, enkele kilometers van de linkeroever van de Guidiana rivier. Serpa is een naam die uit de periode van de Romeinse overheersing stamt, omstreeks 2000 jaar geleden. Met de aankomst van de islamitische volkeren in het Iberisch schiereiland in de 8ste eeuw, werd Serpa tijdens de islamitische overheersing Scheberim genoemd. De Portugezen heroverden de stad in 1166, maar in 1191 werd in een groot Moors offensief praktisch het hele gebied ten zuiden van de Taag, inclusief Serpa, weer heroverd. In 1232 kwam de streek weer in Portugese handen, onder het koningschap van Dom Sancho II. Tijdens het bestuur van Dom Dinis, toen de Spaans-Portugese grens definitief geratificeerd werd, verkreeg Serpa in 1295 van de koning de eerste stadsrechten, die toen het imponerende verdedigingsbolwerk herbouwde en uitbreidde. In 1707, gedurende de oorlog om de Spaanse troonopvolging, werd Serpa voor de laatste keer door Spaanse troepen, onder leiding van de Duque de Ossuna, belegerd.

De eerste indruk die een bezoeker van Serpa krijgt is het uitzicht over de enorme vestingen van het kasteel met 2 poorten, de Porta de Moura en de Porta de Beja, de enige 2 overgebleven poorten van de 5 oorspronkelijke poorten. Binnen de muur aan de westkant staat een groot paleis van de graven van Ficalho. Ook opvallend is het indrukwekkende aquaduct met een Italiaanse boog dat zich uitstrekt tot aan de rand van de zuidelijke muur.

In het dorp monden de straatjes uit in grote pleinen waar de traditionele, erudiete en religieuze architectuur naast elkaar staan en aan Serpa een uniek karakter geven en een bezoek tot een plezierige ervaring maakt.

Het hoogst gelegen deel van de heuvel is waar men de eenvoudigere, middeleeuwse Moorse en christelijke buurt vindt. Hier kan men de kerk Igreja de Santa Maria zien en ook wat over is gebleven van de gevangenistoren van het kasteel, de Torre do Relógio en het archeologisch museum, Museu de Arqueologia. Het klokkenmuseum, Museu do Relógio leert ons meer over klokken en is gevestigd in het voormalige klooster Convento do Mosteirinho. Het is het enige museum van dit soort in het Iberisch schiereiland.

Nadat u Serpa heeft verkend, laat dan niet na om de Pousada de São Gens te bezoeken. Vanaf hier kunt u genieten van een enorm uitzicht over de vlakte, slechts onderbroken door de vele olijfbomen die Serpa omgeven. Buiten de stadspoorten is onder andere het 15e eeuws klooster Convento de Santo António een bezoek waard en ook enkele kleine tempels die toegewijd zijn aan de populaire heiligen Nossa Senhora de Guadalupe en, langs de weg naar Beja, São Sebastião, die uit de 16e eeuw dateert. Deze laatste heeft een vermenging van manuelijnse en Moorse stijlen, een bewijs van de 2 elkaar aanvullende culturen die in de deze streek hebben samengeleefd.

Zo'n 10 km naar het zuiden, met de Guadiana rivier aan de linkerkant, ligt het natuurgebied Parque Natural do Guadiana, een rijk natuur erfgoed, wat enkele van de mooiste landschappen in het zuiden van Portugal biedt.

Sines

Strand in Sines - Fly drive Alentejo
Strand ⮞ Sines ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Dit oude vissersdorpje is door de komst van het toerisme en de industrie erg veranderd. Vandaag is het een industriële oliehaven die van groot belang is voor de Portugese economie.

Boven de baai kan men nog de ruïnes van een middeleeuws kasteel zien wat in de 16e eeuw is gerestaureerd. Het verhaal gaat dat hier Vasco da Gama (1468-1524) is geboren, de zoon van de militaire gouverneur van Sines. In één van de torens van het kasteel is nu een museum gevestigd dat is toegewijd aan de zeevaarder.

In Sines kunt u ook nog het archeologische museum bezoeken waar de archeologische vondsten uit de streek bewaard worden en die bevestigen dat dit gebied al sinds lange tijd bewoond wordt.

Sluit uw dag in Sines af met een mooie strandwandeling.....

Vila Viçosa

Het Paleis in Vila Viçosa - Fly drive Alentejo
Paleis ⮞ Vila Viçosa ⮞ Alentejo ⮞ Portugal
Gelegen in één van de meest vruchtbare streken van Portugal. Vila Viçosa heeft enkele interessante historische momenten meegemaakt. Hier heeft zich het huis van de Hertogen van Bragança gevestigd, de machtigste adellijke familie na het koninklijk huis. De 1ste hertog van Bragança was Dom Afonso, de bastaardzoon van Dom João I (1385-1433). Het paleis van de hertog, dat heden nog bezocht kan worden, is gebouwd door de 4e hertog van Bragança, Dom Jaime die in de 16e eeuw veel heeft bijgedragen tot de groei van het dorp. In 1646 heeft Dom João IV, de 8ste hertog van Bragança, het beeld van Nossa Senhora da Conceição, aanbeden in de Igreja Matriz, bekroond en tot beschermheilige van Portugal uitgeroepen. Vanaf dit moment hebben de koningen van Portugal geen kroon meer gedragen.

Vila Viçosa is bekend om de overvloed aan marmer in de streek, aangezien er meer dan 160 steengroeven zijn waar het internationaal bekende (roze) marmer wordt gewonnen en verwerkt
footer portugal