DTW Tours: uw onafhankelijke reisadviseur. Kies uw reis en boek direct bij de reisorganisatie van uw keuze.
Logo DTW Tours
SNP Natuurreizen
HomeLandinformatieSpanje ⮞ Galicië
menu landinformatie ES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

menu vlucht en auto ES
Vlucht en autohuur
 
 
 
 

Spanje informatie - Galicië

Op zoek naar informatie over de regio Galicië, gelegen in Noord Spanje? Hier vindt u informatie over deze regio met extra aandacht voor interessante plaatsen. Lees snel verder en bereidt uw vakantie naar Spanje goed voor.

Algemene informatie Galicië

Santiago de Compostela - Galicië - Vakantie Noord Spanje
Santiago de Compostela ⮞ Galicië ⮞ Noord Spanje
Pontevedra - Galicië - Fly drive Noord Spanje
Pontevedra ⮞ Galicië ⮞ Noord Spanje
Landschap in Galicië - Vakantie Noord Spanje
Landschap ⮞ Galicië ⮞ Noord Spanje
Landschap in Galicië - Fly drive Noord Spanje
Landschap ⮞ Galicië ⮞ Noord Spanje
Vigo Strand - Galicië - Vakantie Noord Spanje
Strand ⮞ Vigo ⮞ Galicië ⮞ Noord Spanje
Galicië behoort samen met Asturië, Cantabrië en het Baskenland tot "Het Groene Spanje". Voor natuurliefhebbers en wandelaars is dit dan ook een hele goede bestemming. Ook als u wilt relaxen, dan bent u in Galicië aan het goede adres met zijn vele kuuroorden en warmwaterbronnen in de buitenlucht. Sporten kan hier ook altijd, op één van de golfbanen, de watersportcentra. U heeft maar te kiezen. Combineer de prachtige groene regio's van Noord Spanje in een mooie fly & drive.

Karakteristiek

Galicië is 1 van de 17 autonome regio's van Spanje en bestaat uit de 4 provincies: A Coruña, Lugo, Ourense en Pontevedra. Door de ligging in het uiterste noordwesten van Spanje vindt men hier vele kilometers fraaie zandstranden. Buiten de kustlijn liggen ca. 300 eilanden. Ondanks de fraaie kuststrook en het fraaie landschap, is Galicië geen massatoerismebestemming. Waarschijnlijk komt dit door de fijne regen die hier regelmatig gestaag naar beneden valt. Het positieve effect hiervan is dat de hele streek bedekt lijkt door een groen tapijt.

De historische bedevaartsstad Santiago de Compostela, tevens de hoofdstad van Galicië, is de bestemming van de beroemde pelgrimstocht van Santiago en is wereldwijd bekend. Er zijn toeristen die individueel aan de tocht naar deze stad beginnen, maar ook zijn er mensen die deelnemen aan 1 van de vele georganiseerde reizen, ieder met zijn eigen beweegredenen, die religieus, cultureel of sportief kunnen zijn. Een feit is, dat diegenen die zich een echte pelgrim willen noemen en het pelgrimcertificaat van Compostella willen ontvangen, het traject lopend, fietsend of te paard af zullen moeten leggen. Voor vertrek dient er een pelgrimpas aangevraagd te worden, die nodig is om onderweg in de diverse pelgrimshutten te kunnen overnachten. De stad zelf heeft vele bezienswaardigheden, zoals centraal de middeleeuwse kathedraal die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Naast pelgrimstad is Santiago de Compostella een universiteitsstad met vele levendige cafeetjes.

Deze regio van "Het Groene Spanje" is zeker de moeite van een bezoek waard. De groene valleien en indrukwekkende stranden doen je zeker wat. Aan de Cantabrische en Atlantische kust vind je indrukwekkende kliffen, zoals aan de Costa da Morte, of het ongelooflijke nationale park van de Atlantische eilanden van Galicië.

In Galicië kunt u kiezen uit charmante vissersdorpjes en plaatsen in het binnenland of steden zoals Santiago de Compostela, A Coruña, Ferrol, Lugo, Orense, Pontevedra of Vigo. Sommige, indrukwekkende monumenten zijn door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, zoals de Herculestoren of de stadsmuren van Lugo.

Ligging en grootte

Galicië ligt in het uiterste Noordwesten van Spanje en grenst in het noorden aan de Golf van Biskaje, in het oosten aan Castilië y León en Asturië, in het zuiden aan Portugal en in het westen aan de Atlantische Oceaan. Grootte: ca. 29.574 km².

Landschap

Deze regio heeft een groene streek, die bestaat uit o.a. stranden, eilanden, inhammen en hoge kliffen, vele rivieren, wijnbouw, bossen (eiken, eucalyptus), bergen en dalen. Het wordt getypeerd door kleine, in mist gehulde dorpen. Er leven wilde paarden en vooral aan de kust komen veel vogelsoorten voor, o.a. de blauwe reiger, de ooievaar, 25 meeuwensoorten, trekvogels en diverse soorten zwemvogels. In de rivieren zwemt veel zalm en langs de kust worden vele soorten schaal- en schelpdieren en zeekreeft gevangen.

Cultuur

In Galicië komt men, in tegenstelling tot de rest van Spanje, veel blonde mensen tegen. Waarschijnlijk stammen deze mensen af van de Kelten, een bevolkingsgroep die nu nog voorkomt en een officiële taal heeft in bv. Ierland, Schotland en Wales. Gelijkenis met deze landen kan men vinden in o.a. de muziek. De doedelzak is een favoriet muziekinstrument van de Galiciërs. De 2 officiële talen die in Galicië worden gesproken zijn het Spaans en het Galicisch, dat veel weg heeft van het Portugees. De bevolking leeft voor een groot deel van de visserij en langs de kust vindt men diverse vissersdorpen. In de hele regio staat zeebanket op het hoofdmenu.

De heerlijke Galicische gastronomie is één van de aantrekkelijke kanten van de regio met typische producten en gerechten zoals schaaldieren (keizerskreeft, kreeft, sint-jakobsschelp, mosselen, reuzegarnalen, enzovoorts), rundvlees, inktvis, varkensschouder met raapstengels of de taart van Santiago. Wat betreft de drank is er niets beters dan de bekendste Galicische wijnen, de Ribeiro en de Albariño (waarvoor ook twee wijnroutes zijn gemaakt) of de populaire "queimada" (brandewijn die ritueel in een aardewerkkom wordt gebrand).

Stranden

Galicië heeft een 1300 km lange kustlijn. Vooral de stranden aan een open kustlijn hebben een sterke stroming en/of branding. Ook zijn er veel baaitjes met ondiep water, waar veel minder stroom staat door de bescherming van land of rotsen. Enkele stranden zijn geschikt voor kinderen.

Bezienswaardigheden

 • De Ribeira Sacra, de heilige oever, in de provincie Ourense. Dit is een fraaie streek langs de rivieren Sil en Miño, met de kloosters San Estevo, San Pedro de Rocas, San Cristina de Ribas de Sil, Santa María de Xunqueira en Santa Maria de Montederramo.
 • Kasteel van Monterrei, in de provincie Ourense.
 • Natuurpark Monte Aloia, in de provincie Pontevedra. Vanuit het natuurpark heeft men uitzicht over het dal van de rivier Louro.
 • Dunas de Corrubedo, zandvlakten in de provincie A Coruña met de hoogste duin.
 • Punta das Cabras, waterval van de rivier Xallas, dichtbij de kust in de provincie A Coruña.
 • Santiago de Compostella, hoofdstad en historische bedevaartsstad in het binnenland, met de beroemde en in het centrum gelegen, grote middeleeuwse kathedraal, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat. Verder zijn hier o.a. het Gelmirez Paleis, het Pelgrimsziekenhuis, de kerk van La Angustia de Agajo, diverse musea en het klooster van San Martín Pinario. Veel gebouwen in deze stad zijn gebouwd in de 17e en 18e eeuw, wat geresulteerd heeft in veel barokke architectuur.
 • A Coruña, met een lange boulevard, rode vuurtorens, diverse stranden, het Plaza Maria Pita met vele terrasjes en het stadhuis, de kerk van Santiago, de tuinen van San Carlos op het terrein van een fort waarvan de muren nog overeind staan, diverse musea en de toren van Hercules, de oudste werkende vuurtoren in de wereld.

Evenementen

 • Mei - Wijnfeest in Ribadavia, in de provincie Ourense (Ribeirowijn).
 • Tussen half mei en half juli - Rapa das Bestas; wilde paarden worden 's ochtends door veehouders bij elkaar gedreven. Veulens worden gebrandmerkt en geknipt. Enkele paarden worden verkocht en de rest wordt weer vrijgelaten.
 • Augustus - Wijnfeest in Cambados, in de provincie Pontevedra.
 • Augustus - Feest van San Roque in Sada, in de provincie A Coruña.
 • September - Nosa Señora da Barca in Muxía, in de provincie A Coruña.
 • Oktober - Feest van het schaaldier in O Grove, in de provincie Pontevedra.

Onze Galicië vakanties

Vakantie fly and drive Galicië, wandelen in Galicië en fietsen in Galicië.
footer spanje