DTW Tours: uw onafhankelijke reisadviseur. Kies uw reis en boek direct bij de reisorganisatie van uw keuze.
Logo DTW Tours
SNP Natuurreizen
HomeLandinformatieSpanje ⮞ Catalonië
menu landinformatie ES
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

menu vlucht en auto ES
Vlucht en autohuur
 
 
 
 

Spanje informatie - Catalonië

Op zoek naar informatie over de regio Catalonië in Noordoost Spanje? Hier vindt u informatie over deze regio met extra aandacht voor interessante plaatsen. Lees snel verder en bereidt uw vakantie naar Spanje goed voor.

Algemene informatie Catalonië

Landschap Lleida - Fietsvakantie Spanje
Landschap Lleida ⮞ Catalonië ⮞ Spanje
Landschap in Tarragona - Fietsvakantie Catalonië
Landschap Tarragona ⮞ Catalonië ⮞ Spanje
Paleis Montijuich in Barcelona - Catalonië - Fly drive
Montijuich ⮞ Barcelona ⮞ Catalonië ⮞ Spanje
Dali kasteel in Figueres - Fietsvakantie Spanje
Dali kasteel ⮞ Figueres ⮞ Catalonië ⮞ Spanje
In Catalonië vindt u interessante cultuur, natuur en prachtige stranden. De indrukwekkende stranden zoals bijvoorbeeld die van de Costa Brava, een wereldbekende gastronomie en beroemde werken van bijvoorbeeld Gaudí of Dalí maken van deze autonome regio één van de meest bezochte bestemmingen van Spanje. Als u deze streek bezoekt, probeer dit dan te combineren met een bezoek aan het prachtige Barcelona. Wandel over de wereldberoemde Ramblas en maak een tour door deze geweldige stad. Tijdens een fly & drive of een heerlijke fietsvakantie kunt u goed kennis maken met het noordoosten van Spanje.

Karakteristiek

Catalonië is 1 van de 17 autonome regio's van Spanje en bestaat uit 4 provincies: Barcelona, Girona, Lleida en Tarragona. Behalve het toerisme is ook de industrie voor deze streek een belangrijke sector. In het binnenland van Catalonië is er voornamelijk sprake van landelijk toerisme. Er liggen fraaie wandelpaden die leiden langs eeuwenoude dorpjes, wijngaarden, olijfbomen, pijnbossen en graanvelden in de laagvlakte van Alt Emporda. Vooral de vino cava is hier een bekend product. Dit is een mousserende wijn, die op dezelfde manier wordt gemaakt als de champagne in Frankrijk. Behalve laagland biedt het landschap ook slapende vulkanen nabij de stad Olot en fraaie uitzichtpunten vanaf de bergen nabij Montserrat. Montserrat, met het hooggelegen klooster, is een druk bezocht gebied in Catalonië. Op cultureel vlak is een populaire trekpleister het museum van Dalí, in Figueres. De stijl van het gebouw waarin het museum is gehuisvest, is in overeenstemming met het werk van Dalí, apart te noemen. Bezienswaardige steden zijn o.a. Barcelona met vele bezienswaardigheden; Girona met de gekleurde huizen boven de rivier en stadsmuren; Lleida, met een bekende kathedraal.

Ligging en grootte

In het noordoosten van Spanje, aan de Middellandse Zee. Het grenst in het noorden aan Frankrijk en Andorra, in het oosten aan de Catalaanse Kust, in het zuiden aan Valencia en in het westen aan Aragón. Grootte: ca. 32.114 km².

Landschap

Het noorden van Catalonië is het berggebied van de Pyreneeën. Andere gebergten in Catalonië zijn die van Montserrat en het gedoofde vulkaanlandschap Gartoxa in de omgeving van de stad Girona. Centraal ligt een uitgestrekte laagvlakte. Het binnenland is voornamelijk ingericht voor de landbouw en veeteelt. Wijnbouw vindt o.a. plaats in de streek Penedès, ten oosten van Barcelona. Verder zijn er veel bossen. In de Cataalnse Pyreneeën kunt u het nationale park van Aigüestortes en Estany de Sant Mauric bezoeken.

Cultuur

Catalonië heeft 3 officiële talen: het Catalaans, Spaans en het Aranees, waarvan het Catalaans het meest gangbaar is. Het Catalaans klinkt als een mix van Spaans en Frans. Het Catalaans wordt niet alleen in Catalonië gesproken, maar ook bv. in enkele omliggende regio's en in de ministaat Andorra. Het merendeel van de oudere Catalanen spreekt geen Engels. Er is een sterk onafhankelijkheidsgevoel in Catalonië. Het merendeel van de bevolking zou graag verder gaan als een onafhankelijk land.

In Catalonië vindt je zoveel interessante cultuur dat je niet weet waar te beginnen: Prachtige gebouwen in Barcelona (die bekend staat als "de hoofdstad van het modernisme") zoals de Sagrada Familia of het Catalaans muziekpaleis, het indrukwekkende archeologische geheel van Tarraco, het klooster van Poblet in Tarragona, de kerken van Vall de Boí in Lleida. En dit alles door de UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Je kunt ook bij ieder evenement zijn dankzij de agenda's van musea zoals het Nationaal kunstmuseum van Catalonië of het Theater-museum Dalí van Figueres.

Op gastronomisch gebied heeft Catalonië enkele bekende producten, zoals de vino cava. Dit is een mousserende wijn, die op dezelfde manier wordt gemaakt als de champagne in Frankrijk. Een ander voorbeeld is het dessert Crema Catalana. Dit is een toetje van room met een laagje gebrande suiker. Vergeet vooral niet het recept te vragen van traditionele gerechten zoals de "pa amb tomàquet" (brood met tomaat). Op cultureel gebied is een bekend voorbeeld de typisch Catalaanse dans de Sardana. Dit is een dans op melodieuze muziek, die de eigenzinnigheid en de saamhorigheid van de Catalanen uitbeeldt.

Bezienswaardigheden

  • Figueres, de geboorteplaats van de bekende kunstschilder Dalí, met diverse musea, waaronder die van Salvador Dalí, het kasteel van Figueres en de gotische en neogotische kerk San Pere. Lleida, met de kathedraal Sue Vella, de barokke kathedraal Sue Nova en diverse musea. Girona, met de oude stadsmuren waarop gewandeld kan worden, het grote plein Plaza de Independencia met restaurants en terrasjes, Arabische badhuizen, de hangende gebouwen aan de rivier Onyar, de gotische kathedraal en diverse musea.
  • L'Espluga de Francoli, met een wandeling van 3 kwartier naar het Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, een imposant klooster uit de 12e eeuw, die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staat.
  • Parc Nacional d'Aigüestortes in de provincie Lleida (Pyreneeën).
  • Vall de Boí (Pyreneeën), een kleine vallei aan de rand van het Parc Nacional d'Aigüestortes in de provincie Lleida, met diverse dorpjes die vaak gebouwd zijn rond 12e-eeuwse romaanse kerken.
  • Montserrat, de gekartelde berg, met hierop het klooster van Montserrat. Rond het klooster en erboven (te bereiken met een kabelbaan) zijn wandelingen te maken, waarbij men fraai uitzicht heeft.
  • Vilafranca del Penedès, met het wijnmuseum en de lokale bodega's. Deze stad ligt centraal in de wijnstreek Penedès.
  • Santes Creus, met het klooster van Santes Creus. Dit klooster uit de 12e eeuw, met een fraaie kloostergang, ligt in een groene en afgezonderde vallei. Rondom vindt men bossen, wijngaarden en olijfbomen.

Stranden

In deze regio in het noordoosten van Spanje kun je niet om een bezoek heen aan de bijzondere stranden van de Costa Barcelona, Costa del Maresme en de Costa Brava, waar je internationaal bekende plaatsen vindt zoals Salou, Sitges, Tossa de Mar, Cadaques, Lloret de Mar of Roses. Als je van zeeactiviteiten houdt, heb je in Catalonië de beschikking over een aantal watersportcentra.

Onze Catalonië vakanties

Vakantie fly and drive Noord Spanje, wandelen in Noord Spanje en fietsen in Noord Spanje.
footer spanje